Sex v dlouhodobém vztahu: Jak se naučit znovu toužit a proč je to tak důležité? | Moje zdraví

Sex v dlouhodobém vztahu: Jak se naučit znovu toužit a proč je to tak důležité?

Sex v dlouhodobém vztahu: Jak se naučit znovu toužit a proč je to tak důležité?
Milování • Autor: iStock
17. srpna 2023 • 06:00

Sex a jeho ochladnutí zažívá většina párů. Především dlouhodobé vztahy tak, pokud jde o pohlavní styk, občas zejí prázdnotou. Co pomáhá a proč je pro nás sex důležitý?

Problém v tomto směru zažívá většina párů. Zatímco se žena chce tulit, muž touží právě po fyzickém aktu. Jak říká psychoterapeut Aaron Anderson: „On říká, že potřebuje sex, aby cítil vzájemnou blízkost, a ona nechápe, proč mu její tulení se, mazlení a věci, které dělá kolem domácnosti, tento pocit nedávají. Ona říká, že nejdřív potřebuje pocit spřízněnosti, aby mohla mít sex, a on zase nechápe, proč jí sex nedává pocit spřízněnosti,“ popisuje vzorec dlouhodobých vztahů Anderson.

Video se připravuje ...
10 věcí, které muži v posteli nesnášejíVIDEO 

Sex rovná se blízkost

Pro muže je sex neboli pohlavní akt většinou důležitější, než je tomu u žen. Ty i dle terapeutů obvykle nechápou, proč tomu tak u mužů je. A tady začíná ten pravý problém. Žena začne přemýšlet, co je s ní špatně, když pohlavní styk odmítá, a muže začne trápit, proč vyžaduje sex tak často. Důsledkem takového smýšlení je frustrace, která vede k tomu, že se dvojice vzdaluje.

„Sex je jediná věc, která vás a vašeho partnera odlišuje od prostých spolubydlících. Pro manželství je životně důležitý,“ zdůrazňuje Anderson.

Problém je doba

Podle terapeutů spočívá problém s oslabením sexuálního života mezi partnery především v tom, v jaké době žijeme. Dříve to byla pouze instituce manželství, která nám jako ekonomický subjekt měla stačit ke spokojenému žití a soužití. 

Dnes však od partnera očekáváme, že kromě toho bude také nejlepší přítelem, skvělou kamarádkou, finanční jistotou i úžasným milencem. Na partnera tak toho může být zkrátka moc.

Kvalita nad kvantitou

Sex není pouze prostředek k plození dětí a zakládání rodiny. Je to především cesta, jak být partnerovi blíž, jak pracovat na společném vztahu a rozvíjet lásku. I proto je sex ve vztahu skutečně důležitý.

Sex by však měl splňovat jednu zásadní podmínku. Měl by být kvalitní. Abychom si pohlavní styk skutečně užili, je kvantita malým pánem. Lepší sex totiž znamená pracovat na kvalitě svého života, jeho pestrosti, vitalitě a všem, čím býval na začátku.

S tím souhlasí i Aaron Anderson. „Když se páry chodí poradit s jejich sexuálními problémy, jsou partneři občas překvapení, že se nesoustředím na techniku nebo počet aktů za týden. Jestli měli sex dvakrát, nebo desetkrát, je irelevantní.“

Co pomůže?

Aby sex fungoval i po dvou nebo deseti letech, je potřeba, aby sami partneři pracovali na vášni a vzrušení. Aby hledali cesty, jak svůj sexuální život okořenit, ale také aby pracovali sami na sobě. Pokud se totiž člověk sám sobě líbí, cvičí a žije zdravě, fungují mechanismy jeho těla správně. On se pak líbí nejen sobě, ale také partnerovi.

 

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.