Zraková cvičení, kterými posílíte oči? Tato opravdu fungují! | Moje zdraví

Zraková cvičení, kterými posílíte oči? Tato opravdu fungují!

  • Zraková cvičení, kterými posílíte oči? Tato opravdu fungují!
    Jak si doma trénovat zrak? • Autor: iStock.com
    14. března 2024 • 06:00

    Jednoduchá cvičení pro oči mohou zlepšit zrakové schopnosti, odstranit únavu a snížit bolesti hlavy spojené s namáháním očí.

    I když neexistují žádná účinná oční cvičení, která vám zlepší astigmatismus, krátkozrakost nebo dalekozrakost, jinak známé jako refrakční vady, ani nezlepší šedý zákal, existují taková cvičení, která vám pomohou s optimalizací zrakových dovedností. Výhodou je, že je můžete provádět kdykoliv během dne a nepotřebujete žádné složité nástroje. Zdravotní výhodou je, že vám pomohou se zaostřováním, únavou očí a mohou vás zbavit bolestí očí a hlavy.

    Cvičení pomocí zrakové terapie pomáhá zajistit, aby obě oči efektivně spolupracovaly. Zejména ho využijete, pokud se u vás objevuje přeskakování řádků nebo slov při čtení, zavírání očí, únava očí a bolest hlavy. Terapie zraku může řešit problémy s šilháním (strabismus) a líným okem (tupozrakostí) a oční spoluprací (nedostatečnost konvergence). Zraková terapie je velmi účinná zejména u problému s líným okem. Doma si můžete trénovat tyto cviky ze zrakové terapie.

  • Palming

    Jedná se o metodu, která pomáhá s relaxací zrakového nervu a oživení sítnice. Jde o jógové oční cvičení, které pomáhá uvolnit svaly kolem očí a snížit únavu očí. Je velice účinný pro většinu potíží se zrakem. Než s ním začnete, je důležité se celkově uvolnit – speciálně oblast ramen, šíje a hlavy.

    Začněte třením rukou o sebe, abyste je zahřáli. Zavřete oči a položte dlaň každé ruky na odpovídající lícní kost. Přiložte ruku na každé oko a pět minut zhluboka dýchejte. Teplé dlaně působí na oči. Toto cvičení pomáhá proti stresu, dokáže vás zklidnit, uvolnit oči a tím i pomoci s počínající bolestí hlavy.

  • Mrkání

    Trávíme-li během dne hodně času na digitálních zařízeních, frekvence našeho mrkání se zpomaluje. To způsobuje vysušení očí, řezání, pocit písku v očích a únavu. Bude to chtít trochu pozornosti, ale pokud si uděláte čas na vědomé mrknutí, můžete obnovit slzný film. „Mrkání pumpuje mazové žlázy v očních víčkách a stimuluje jejich mazací sekreci. Pomáhá také roztírat slzy po očích. Cvičení s mrkáním může zahrnovat zavření očí, pauzu na dvě sekundy a jejich opětovné otevření. Když jsou oči zavřené, oční víčka mohou být vědomě pevně stisknuta pro extra stimulaci mazových žláz,“ vysvětluje funkci mrkání expert v obasti oftalmologie dr. Colman Kraff, který mimo jiné pomohl prosadit laserovou korekci zraku a je propagátorem začleňování nových technologií do oftalmologie.

  • Pravidlo 20-20-20

    Pravidlo 20-20-20 navrhl kalifornský optometrista Jeffrey Anshel jako snadnou připomínku toho, abyste si při sledování čehokoliv, zejména obrazovek, dělali přestávky a předešli únavě očí. Dlouhé sledování obrazovky počítače, telefonu nebo tabletu totiž velmi silně namáhá oči. A digitální únava je na světě. Pravidlo 20-20-20 je snadné a pomáhá ji zmírnit. Člověk se musí každých 20 minut při práci na počítači dívat na něco vzdáleného 20 metrů po dobu 20 sekund. Abyste pravidlo začlenili do vašeho pracovního dne nastavte si, když pracujete na počítači, budík na každých 20 minut a proveďte cvičení.

  • Změna zaměření

    Cvičení se hodí pro lidi, kteří během dne hodně namáhají své oči. Cvičení se provádí vsedě. Skýtá následující kroky:

    Držte jeden prst asi deset centimetrů od jednoho oka.

    Zaměřte pohled na prst.

    Pomalu oddalujte prst od obličeje.

    Zaměřte se na vzdálenější předmět a poté zpět na prst.

    Přibližte prst zpět k oku.

    Zaměřte se na vzdálenější objekt.

    Opakujte třikrát.

  • Malujte osmičku

    Nikoliv tužkou na papír, ale očima v prostoru. Vyberte bod na podlaze asi 3 metry od vás. Očima obkreslete pomyslnou osmičku. Pokračujte 30 sekund a poté změňte směr.

  • Zaostření na blízko a na dálku

    Střídání zaostření na blízko a na dálku pomáhá trénovat zaostřovací systém oka.

    Držte palec asi 25 centimetrů od obličeje a zaměřte se na něj po dobu 15 sekund. Případně můžete držet nějaký předmět s nápisem, aby se lépe zapojil váš ostřicí systém. Po patnácti sekundách přesuňte pohled na cíl vzdálený 6 metrů a znovu se na tento vzdálený bod zaměřte na 15 sekund. Pak se vraťte opět k palci. Opakujte několikrát.

  • IT technologie mohou pomoci i se zrakem

    Vezměte si na pomoc IT technologie. Stáhněte si například aplikaci vyvinutou tak, aby pomohla lidem dodržovat pravidlo 20-20-20. Například aplikace ProtectYourVision a eyeCare. Ale i jiné, které pomáhají se cvičením a péčí o oči. IT technologie mají v možnosti pomoci se zdravím obrovský potenciál. Velké zkušenosti s nimi má Ondřej Svoboda, zakladatel několika firem v oblasti e-health a zdravotnictví, který doporučuje unikátní službu Dr. Digital, díky níž se můžete starat o své zdraví. Pomocí IT technologií umožňuje monitoring životních funkcí a vzdálenou péči. Dokáže také provádět součást vyšetření ORL, oftalmologie, dermatologie.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.