Jaký typ brýlí se hodí pro různé typy obličeje? | Moje zdraví

Jaký typ brýlí se hodí pro různé typy obličeje?

Jaký typ brýlí se hodí pro různé typy obličeje?
Brýle zdůrazní vaše přednosti a potlačí nedostatky. • Autor: istock.com
25. března 2021 • 12:00

Brýle už dnes nepředstavují optickou pomůcku, ale slouží i jako módní doplněk. Ovšem pozor, umí měnit výraz tváře stejně jako třeba líčení. Záleží na jejich tvaru, barvě i tloušťce obrouček. V první řadě je třeba se orientovat podle toho, jaký máte tvar obličeje.  

Je jedno, jestli si kupujete sluneční či dioptrické brýle nebo vás občas pálí oči. Pokud si je pořizujete poprvé, inspirujte se například na sociálních sítích, abyste měli představu, co by se vám líbilo. „V dnešní době si můžete obroučky svých brýlí vybírat podle tvaru, barvy či značky a dalších parametrů, které uznáte za vhodné,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz.

Samozřejmě je podstatné, abyste se v brýlích cítili dobře. To znamená, že vám budou slušet. Říkáte si, že pro začátek byste museli vybírat z desítek modelů? Nevadí. Dnešní technologie vám nabízí skvělé možnosti. Můžete si zkusit brýle tak trochu nanečisto. Při on-line výběru si s pomocí webkamery necháte snímat obličej a na něj se nasadí vybraný model brýlí. Takto si můžete v pohodlí domova vyzkoušet bezpočet modelů, které si pak půjdete zkusit do obchodu. Anebo si je zakoupíte rovnou. Pro začátek vám představíme pár základních tipů, kterými se řídit při nákupu brýlí.

Brýle vhodné pro kulatý tvar obličeje

Kulaté tvářičky už nepotřebují rozšířit, takže volte spíš hranaté obruby. Dodají vašemu obličeji opticky štíhlejší tvar a celkově rozbijí kulatost. Navíc povedou pozornost k očním partiím.  

Jaké brýle sluší oválnému obličeji?

Tento typ obličeje je optimální nejen kvůli brýlím. Právě jemu budou slušet prakticky jakékoli tvary. Můžete tak experimentovat. Hranaté, kulaté, asymetrické i pilotky, které opravdu nesednou každému.

Nejlepší brýle pro hranatý obličej

Jak kulatý obličej potřebuje dodat tvar, hranatý potřebuje naopak zjemnit. Zkuste proto brýle s oblými obroučkami, nejlépe oválného tvaru. Slušet vám ale mohou i retro brýle nebo tzv. cat eye. Ty mají jemně protáhlé horní linie, což rovněž opticky zjemní hrany obličeje.

Brýle pro obličej ve tvaru srdce

Širší čelní oblast a naopak zužující se brada. Právě tento tvar podtrhnou zmíněné „cat eye“ brýle, stejně tak budou tomuto obličeji slušet i kulaté, oválné i asymetrické tvary. Odvedou pozornost od spodní části obličeje a upoutají k té horní.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.