Domácí lékárnička: Co do ní přidat v zimě? | Moje zdraví

Domácí lékárnička: Co do ní přidat v zimě?

Domácí lékárnička: Co do ní přidat v zimě?
Léky na bolest a teplotu jsou základem lékárničky • Autor: iStock
27. října 2016 • 10:50

Kašel, rýma, teplota a bolest celého těla - to je klasický obrázek chřipek, nachlazení a dalších „zimních“ viróz. Jak se s nimi vyrovnat? První kroky většinou vedou do domácí lékárničky.

Základem všech domácích lékárniček by měla být analgetika nebo nesteroidní antirevmatika (například paracetamol či ibuprofen). Přípravků obsahujících tyto účinné látky je na trhu skutečně velmi mnoho. Vybírat je možné z klasických tablet, šumivých tablet, sáčků a pro děti jsou tyto léky k dispozici ve formě čípků nebo sirupů. V posledních letech se na pultech lékáren objevují též v podobě „horkých nápojů“.

Je však třeba mít na paměti, že jde o léky, které tlumí bolest, mírní příznaky chřipky či nachlazení a případně navíc obsahují látky podporující obranyschopnost organismu. V žádném případě však neničí původce nemoci, tedy viry. S těmi si organismus musí poradit sám v rámci své imunity. Analgetika či nesteroidní antirevmatika přicházejí ke slovu celoročně a nejen v době chřipek na snížení teploty a odstranění bolestí svalů, jež nemoc doprovázejí. Užít se dají i na bolest hlavy, kloubů, menstruační bolest či v případě, že nás přepadne náhlá bolest zubů.

Co dál na nachlazení

Bez kašle a rýmy přečká zimu jen málokdo. Situace je o to složitější, že kašle je více druhů, a podle toho, jaký kašel nemocný má, se řídí i užití léků. V případě, že nemocný je zahleněný, ale není schopen hleny vykašlat ven, se užívají mukolytika, sekretolytika či sekretomotorika (patří do skupiny expektorancií). Cílem těchto léků je odstranění hlenů ze sliznic dýchacích cest. V tomto případě přípravky mohou obsahovat účinné látky acetylcystein nebo ambroxol, éterické oleje, výtažky z bylin například z jitrocele, tymiánu, mateřídoušky či břečťanu a další. Pokud naopak nemocný trpí suchým, dráždivým kašlem bez zahlenění, podávají se léky tlumící kašel, tedy antitusika.

Všechny typy léků proti kašli se řídí přísným dávkováním, které by se nemělo překračovat!

Léky s obsahem kodeinu snižují dráždivost ke kašli v mozkových centrech. Léky tlumící kašel v dýchacích cestách obsahují například butamirát či dropropizin. Jako podpůrnou léčbu kašle lze podávat rovněž různé bylinné čaje, i jejich výběr se však řídí druhem kašle a věkem pacienta, poraďte se proto svým lékárníkem. S kašlem jde často ruku v ruce rýma a ucpaný nos. Ke zvlhčení a uvolnění horních cest dýchacích slouží skupina léků zvaná dekongescenty. Jejich účinnou látkou bývá xylometazolin, oxymetazolin, tetrazolin či nafazolin. Jako zvlhčující složka slouží především kyselina hyaluronová a dexpanthenol. Dekongescenty se prodávají ve formě nosních sprejů a kapek. Koncentrace účinných látek v bývá 0,5 š nebo 0,1 š, síla přípravků se odvíjí od věku nemocného. O délce užití nosních sprejů je dobré se poradit v lékárně nebo u lékaře.

Při chřipkách a nachlazení je možné používat i ústní antiseptika. Ta jsou k dostání ve formě různých pastilek, kloktadel a sprejů. Cílem ústních antiseptik je dezinfekce sliznic horních cest dýchacích, většina z nich má kromě toho i analgetické účinky, takže dočasně snižuje bolest. Z účinných dezinfekčních látek lze jmenovat třeba chlorhexidin, benzidamin nebo hexitidin, analgetickou složku většinou zajišťuje lidokain. Pastilky je možné používat nejen jako ústní dezinfekci, ale i jako prostředek zlepšující chrapot. V těchto případech se berou především pastilky s bylinnými výtažky, například s obsahem šalvěje, zázvoru, jitrocele a mateřídoušky. Při chrapotu jsou účinné i pastilky obsahující panthenol.

Součástí zimní domácí lékárničky by měly být i doplňky stravy určené k posílení imunity. V lékárnách je k dostání řada těchto přípravků. Ty se od sebe liší nejen složením a cenou, ale i cílovou skupinou, pro kterou jsou určeny. Se správným výběrem by měl vždy poradit lékárník. Z účinných látek přípravků této skupiny lze jmenovat například vitamin C, zinek, echinaceu nebo beta-glukany.

Pro koho sirupy?

Většina léků určených pro děti je k dostání ve formě sirupů. Jde především o analgetika a léky na kašel. Forma sirupu je pro děti vhodnější nejen kvůli komfortu podávání (jsou sladké chuti), ale umožní i přesnější dávkování. Při ucpaném nosu a rýmě je možné dětem ke zvlhčení sliznic aplikovat různé spreje s roztokem mořské či minerální vody.

V zimním období, zejména při velkém mrazu, trpí oči. Pálení a řezání lze často předejít používáním různých zvlhčujících kapek a umělých slz. Ty je vhodné používat i v klimatizovaných místnostech nebo při dlouhém cestování letadlem.

Nejčastějším cílem zimního cestování jsou horské svahy, sjezdovky či běžecké stopy. Pro tyto chvíle je ideální mít s sebou příruční pohotovostní lékárničku, která umožní ošetření všech drobnějších poranění.
Mezi nejčastější drobná poranění, která můžeme utrpět při provozování zimních sportů, patří různé oděrky a puchýře. První pomoc v těchto případech spočívá v přelepení postiženého místa náplastí.
Dojde-li k prasknutí puchýře, případně k hlubšímu odření kůže, je vhodné místo vydezinfikovat.

Aby dezinfekce nepálila

Dezinfekcí k domácímu použití je na trhu celá řada a liší se nejen cenou, ale i formou aplikace. Některé jsou ve formě roztoků či tinktur, jiné ve formě spreje. Při jejich výběru je vhodné se řídit individuální snášenlivostí, případně alergiemi. Část dezinfekcí obsahuje například jod, který může pro část jedinců znamenat problém (alergie, onemocnění štítné žlázy aj.).

Poranění většího rozsahu nestačí pouze přelepit náplastmi, vhodnější je ránu sterilně překrýt. Pro tyto případy je dobré mít po ruce gázové čtverce. K dostání jsou jak v lékárnách, tak v prodejnách se zdravotními potřebami, a to v různých velikostech.

Naražení a otoky

Všichni sportovci asi dobře znají situaci, kdy si při pádu něco narazí. Různé naraženiny, pohmožděniny a rozsáhlé hematomy jsou velmi bolestivé a dokáží pobyt na horách hodně znepříjemnit. K jejich ošetření slouží různé spreje, masti a gely obsahující bolest tišící a otok tlumící látky. Dobrou pomoc poskytnou i gelové polštářky, které se dají buď nahřát, nebo naopak ochladit a přiložit na postižené místo.
V zimní lékárničce sportovců by neměla chybět ani obinadla a dále dlahy určené k fixování různých částí končetin. Od věci není ani doplnění lékárničky ortézami. Jimi by se měli vybavit zejména ti, kdo mají dlouhodobé potíže s klouby či šlachami.

Pobyt na horách neznamená jen kupy sněhu a mráz. K horám neodmyslitelně patří i sluníčko. Tak jako stoupá nadmořská výška, ve které se pohybujeme, stoupá rovněž intenzita UV záření. Pro tyto chvíle je vhodné mít vždy po ruce zimní ochranný krém, který ochrání pokožku nejen před mrazem, ale i před slunečními paprsky. K tomu dobře poslouží mastnější krém obsahující například mandlový olej, bambucké máslo, panthenol nebo je obohacen o vitaminy A a D. Samozřejmostí by byl být ochranný faktor minimálně 10. Kromě pleti je třeba před zevními vlivy chránit i jemnou sliznici rtů. K tomu poslouží různé tyčinky. I ony bývají obohaceny o výživné složky a mohou obsahovat UV filtr.

Důležitou součástí cestovní výbavičky by měly být léky na bolest (obsahující například již zmíněný ibuprofen nebo paracetamol). Ty poslouží v případě, že nás přepadne nějaká viróza, ale i v případě bolestivých naraženin a dalších úrazů. V případě, že s sebou máte děti, je vhodné mít v lékárničce také variantu s dětským dávkováním. Samostatnou skupinu sportovců tvoří chronicky nemocní pacienti. Pokud se někdo léčí s chronickým onemocněním, je nutné, aby si léky, které pravidelně užívá, nezapomněl doma. Zapomenutí léků může v lepším případě znamenat okamžitou návštěvu místního zdravotního zařízení hned v úvodu pobytu na horách, v horším případě pak zdravotní komplikace.

Kyselina acetylsalicylová je dětem zapovězena Při horečkách a bolestech svalů je možné užívat i přípravky obsahující kyselinu acetylsalicylovou. Tyto léky by však měli užívat pouze dospělí. Kyselina acetylsalicylová je u dětí dávána do souvislosti s rozvojem vzácné smrtelné komplikace zvané Reyeův syndrom. Při tomto syndromu nemocným hrozí vážné poškození některých vnitřních orgánů.

Kinetóze zima nepřekáží

Při cestování s lidmi trpícími kinetózou, je dobré mít léky na její potlačení vždy v příručním zavazadle, nikoli zabalené někde na dně batohu v kufru auta. K dostání jsou v mnoha podobách, od klasických, „časem ověřených“ druhů přes různé žvýkačky až po homeopatika. Při jejich použití je nutné se řídit doporučeným dávkováním, a to zejména u dětí.

Barbora Neubergerová, připraveno ve spolupráci s lékárnou VFN v Praze

 

Autor: Barbora Neubergerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.