Začátek s ústní hygienou: Vzpomínáte na svůj první kartáček? | Moje zdraví

Začátek s ústní hygienou: Vzpomínáte na svůj první kartáček?

Začátek s ústní hygienou: Vzpomínáte na svůj první kartáček?
Dítěti s čistěním nejprve pomáhají rodiče. • Autor: istockphoto.com
21. září 2016 • 16:07

Když jsem byla malá, rodiče mě učili, že si mám čistit zuby dvakrát denně: ráno pro krásu, večer pro zdraví. Koupili mi v drogerii kartáček a ukázali, jak na něj mám vymáčknout Perličku. Pro mě bylo důležité, že byl červený a vydržel dlouho. To bylo vše. Hodně se naštěstí změnilo! 

Asi vás napadne, proč si v době elektrických kartáčků stále ceníme funkce klasického kartáčku, který uchopíme a dáme se do práce. Přestože moderní elektrické verze nabízejí komfortní čištění a budeme jim určitě v budoucnu věnovat článek, odborníci nedoporučují, abychom nasadili elektrickou pomůcku třeba již ve věku prvních zoubků u dětí. Stále platí, že jen s klasickým kartáčkem si dítě zafixuje správné pohyby a správný úhel, v jakém má tento nástroj držet. „Okolo 4 až 5 let můžeme použít elektrický kartáček, ale jen opatřený jemnou sonickou technologií. Rodič při péči o mléčné zoubky nejprve sám čistí, postupně přenechává iniciativu na dítěti, ale důsledně kontroluje, zda se dítě věnuje každému zoubku zvlášť, a ještě nějakou dobu pak dítěti dočišťuje chrup takzvaným asistenčním kartáčkem,“ radí MUDr. Marcela Murgašová z Nuselské Polikliniky v Praze. A tady vztah ke kartáčku začíná. 

Správnou techniku čištění zubů byste měli mít natrénovanou od dětství. Zbývá jen sladit dvě veličiny -měkkost štětin kartáčku a adekvátní čas potřebný k důkladné dentální hygieně. Jak bylo řečeno, 3 minuty jsou minimum, aby došlo na každý zub. U superměkkého kartáčku dosáhneme žádoucího efektu zhruba za 6 minut, ultraměkký potřebuje ještě delší čas, 15-20 minut. Nejste-li však skálopevně přesvědčeni, že si vydržíte čistit zuby 10 minut a déle, příliš měkký kartáček pro vás není ideálním nástrojem. Je pak lepší volit kartáček o tvrdosti medium - vyhnete se riziku, že odejdete od nedodělané v práce, což se opět časem projeví na kvalitě chrupu i dásní. 

Jaký vybrat? 

Každému z nás vyhovuje něco jiného. Důležitými kritérii jsou:

Úchop: Nezáleží na tom, zda jste praváci, nebo leváci, u kartáčku se toto neřeší. Pro správné vyčištění je potřebné, abychom mohli kartáček dobře ovládat, aby nám neklouzal z ruky a abychom se s ním dostali tam, kde je to zapotřebí. Pracovní hlava: Její velikost se už příliš nepodobá té před padesáti lety - dnes je podstatně menší. I u velikosti „S“ je však ještě z čeho vybírat podle potřeby - tvary hlavice i štětin se mění v závislosti na požadovaném výkonu, existují kartáčky pro úzce specializovaný problém. 
Štětiny: V dobách „před plastem“ se vyráběly z přírodních, zvířecích štětin. Dnes jsou tady jako alternativa pro zastánce 100% ekologického životního stylu. Až 99 % štětin se však vyrábí z umělých vláken, která mají zaoblené špičky. Jejich tvar na hlavici se může lišit, někdy bývají na stranách kartáčku štětiny vyšší nebo nižší a uprostřed zas obráceně, někdy kopírují tvar lžičky, což zajišťuje větší „přilnavost“ k zubům během čištění. Domněnka zažitá ze starých dob, že čím tvrdší štětiny, tím lepší výsledek, zdaleka neplatí: pořizovat byste si měli kartáčky o tvrdosti „medium“, měkké nebo ultraměkké. Pamatujte, že čím měkčí štětiny, tím déle je třeba plak ze zubů stírat; minimální doba jsou 3 minuty. Odměnou vám budou jemně, avšak šetrně a dokonale očištěné zuby. Problematika výběru vhodného kartáčku podle individuálních potřeb je velice široká. Budeme se jí věnovat v některém z příštích vydání časopisu Moje zdraví. 

Nezapomínejte, že dítě se učí od svých nejbližších. Rodiče jsou těmi, kdo potomkům ukazuje, jak žít i jak si čistit zuby. Když investují do kvalitního kartáčku, dítě to tak jednou bude dělat i v dospělosti. 

Odborná spolupráce: MUDr. Marcela Murgašová, Nuselská Poliklinika v Praze

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.