Cukr: Droga jako každá jiná. V čem nám ubližuje? | Moje zdraví

Cukr: Droga jako každá jiná. V čem nám ubližuje?

Cukr: Droga jako každá jiná. V čem nám ubližuje?
. • Autor: Pixabay
2. února 2023 • 06:00

Možná to zní děsivě, je to ovšem velká pravda. Cukr je skutečná droga, na které si velmi snadno vytvoříme závislost a která je pro naše tělo škodlivá. Pokud i vy patříte mezi jedince, kteří bez cukru zkrátka nemohou žít, pak je načase začít s tím skutečně něco dělat. 

Drog se každý bojí a většina je odsuzuje. To je správný postoj. Jen málokdo si ale uvědomuje, že i on je závislý, jen na droze, o které vůbec netuší, že drogou skutečně je. Řeč je o klasickém bílém cukru. 

Video se připravuje ...
Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr?VIDEO 

Pozor na bílé zlo

Cpeme ho do sebe po kilech a vůbec to neřešíme. Důvod je zřejmý. Málokoho napadne, že cukr je stejně škodlivý jako jakákoli jiná droga. „Potřebuju cukr, jsem unavený,“ slýcháme často ve svém okolí. Cukr ale energii skutečně nedodá. Tedy ne tu potřebnou. 

Cukr se velice rychle absorbuje, stejně jako ostatní drogy dokáže uvolnit organismus a jakmile ho „spálíme“, tělo chce další dávku. A vzniká začarovaný kruh, na který si chuťové pohárky v jazyku rychle zvykají. 

Cukr jako jed

Cukr není víc než prázdné kalorie, které na naše tělo působí jako jed. Už jen fakt, jak rychle otočí hladinu glykemie doslova vzhůru nohama, by měl být správným varovným signálem. Bohužel tomu tak není. A tak svět doslova propadá této bílé závislosti, aniž by tušil, jak moc je škodlivá. Vitaminy, minerály a jakékoli další živiny, na to všechno můžete u cukru rychle zapomenout. Nic z toho v něm totiž není. Více energie vám dodá sport než obyčejná čokoládová tyčinka. 

Podobnost s heroinem

Přesně tak. Může to znít sice děsivě, ale cukr a heroin se vyrábějí takřka totožně. Rafinací se ze základní suroviny vytvářejí jakési bílé krystalky. Je jedno, zda je to cukrová třtina, která se zpracovává na hnědý cukr a pak na zmíněné bílé krystalky, nebo jsou to makovice, ze kterých se získává opium, morfin a konečným produktem je právě heroin. Výsledek je stejný. Po každé dávce volá tělo po další. Většinou o něco větší, než byla ta předchozí. 

Abstinenční příznaky

Často je můžete pozorovat na malých dětech, které hodně konzumují sladkosti. Jakmile je nedostanou, objeví se u nich abstinenční příznaky. Dítě je nevrlé, vzteklé a dožaduje se svého. Pokud je nedostane, jeho nátlak i změny nálad se ještě znásobí. Problémem pak je, že k vytvoření závisloti na cukru plně stačí malá dávka

V čem škodí

Bílý cukr škodí víc, než si myslíte. Demineralizuje organismus, otupuje myšlení a co je hlavní, překyseluje organismus. Kyselost našeho těla je pak ornou půdou pro všechny nemoci. 

Výzkumy s cukrem ukázaly, že lidé už jen při zmínce, že budou muset nějaký čas vydržet bez cukru, upadají do deprese či pocitu smutku. Ti, kteří na něm už mají vytvořenou závislost, pak při jeho nedostatečné dávce pociťují bolesti hlavy, zvýšenou únavu či nervozitu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.