Omezte cukr: Zlepšíte zdraví | Moje zdraví

Šest věcí, které se zlepší, pokud omezíte cukr

Šest věcí, které se zlepší, pokud omezíte cukr
Zdraví, nemoc • Autor: shutterstock.com
4. listopadu 2022 • 06:00

Není cukr jako cukr. Některé cukry potřebujeme, abychom měli dostatek energie, a pak jsou tu ty, které bychom měli raději z jídelníčku vyřadit. Co se stane s naším tělem, když přestaneme jíst cukry? O tom je dnešní článek. 

Cukr je sice okamžitým zdrojem energie, z dlouhodobého hlediska je ale spíše škůdcem. Energie, kterou nám dá, odejde stejně rychle, jako přišla.

Video se připravuje ...
Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr?VIDEO 

Každý člověk má jiný výdej energie, ideální příjem cukru by však měl zůstat stejný. Šest kávových lžiček cukru denně pro ženy a devět pro muže. Zdá se to až moc, ale nezapomínejte na cukr schovaný v potravinách, který nevidíte. Měli byste proto omezit každý cukr, který si do jídla nebo pití přidáváte navíc, a samozřejmě také samotné cukrovinky. Dále ovšem myslete i na cukr, který je schován v pečivu, v jogurtech, v konzervách, v nápojích, v cereáliích a dalších potravinách.

Pokud cukr omezíte nebo aspoň ten viditelný vyřadíte ze stravy, odměnou vám bude hezčí a lépe fungující tělo.

Co přesně se stane, když omezíte cukr?

1. Budete mít menší chuť na sladké

Sladká chuť je návyková, čím více ji tělu dáváte, tím více po ní touží. Bílý cukr navíc rychle zvedá hladinu glykemie a stejně tak rychle pak klesne. Výsledkem je nejen únava, ale i další chuť na sladké. Pokud cukr vynecháte, uvidíte, že po něm budete také méně toužit. Důležité ale je na nic nespěchat. Pokud si veškerý cukr zakážete ze dne na den, bude po něm vaše tělo za nějaký čas šílet. Zkuste si třeba jeden týden přestat sladit kávu nebo čaj, a to alespoň o polovinu obvyklého množství. Na novou chuť si pomalu zvykejte a další týden to zkuste bez cukřenky.

2. Zlepší se vám nálada

Pokud trpíte na výkyvy nálad a máte potřebu smutek nebo splín zahnat sladkým, pak pro vás máme důležitou zprávu: Podle studie cukr náladu nelepší. Možná na krátkou chvíli, z dlouhodobého hlediska způsobí přemíra cukru spíše neschopnost se soustředit a následnou ospalost. Naopak cílená stabilizace krevního cukru dokáže výkyvy nálad zmírnit a pomoci tak člověku cítit se vyrovnanější.

3. Zlepší se vám pleť

Ač se to nemusí zdát, cukr opravdu stojí za tím, že „jsme to, co jíme“. Pevnější pleť bez vrásek by tak mohla být další motivací, proč denní dávku „bílé“ energie snížit. Nadměrné množství cukru v krvi totiž způsobuje proces zvaný glykace (navázání molekuly cukru na jinou molekulu), který v konečném důsledku způsobuje, že pleť je méně pevná a pružná.

4. Ploché bříško

Jednou z věcí, která vás může motivovat, je to, že budete mít hezčí bříško. Jednoduché cukry se totiž usazují v břiše jako ochrana vnitřních orgánů, například jater, slinivky nebo střev. Studie z roku 2016 provedená na více než 1000 dobrovolníků ukázala, že čím více lidé pijí slazené nápoje, tím více mají viscerálního tuku, tedy tuku v oblasti břicha. Ten má na svědomí nejen to, že se vám v létě nechce do plavek nebo nosit krátké topy, ale také představuje především zdravotní problém.

5. Sníží se riziko cukrovky

Viscerální tuk představuje vyšší riziko civilizačních chorob – srdečního selhání, rakoviny, cukrovky, ale také deprese. O přímé souvislosti mezi zvýšenou konzumací cukru a vznikem diabetu se diskutovalo dlouho. Data ze studie Stanford University z roku 2014 potvrzují, že čím vyšší je příjem cukrů ve stravě, tím rychlejší je rozvoj diabetu. Studie také potvrdila další souvislost s nadměrným užíváním cukru a viscerálním tukem (vnitřním tukem v oblasti břicha) a rozvojem diabetu.

6. Sníží se riziko onemocnění srdce

I když snížíte konzumaci cukru jen o trochu, výrazně tím prospějete svému srdci. Podle studie z roku 2014 měli ti, kteří získávali více než 21 % denní energie z cukru, až o 38 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby než ti, jejichž poměr cukru tvořil jen 8 % celkového denního příjmu.

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.