Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Krocení bolesti: Proč léky nejsou tou nejlepší cestou?

29. května 2023 • 14:00

Bolest je jedním z nejhorších signálů, které nám vysílá naše tělo. Špatně ji snášíme a snažíme se, aby nás co nejdříve opustila. Ale na léky proti bolesti si musíme dát pozor.

Každý lék má svá rizika

Za nejhorší bolesti se vždy považovaly ty porodní. Nedávno však odborníci z National Health Service sestavili žebříček deseti nejhorších bolestí a nikoho asi nepřekvapí, že na prvním místě se objevila bolest zubů. Na druhém místě se umístily ledvinové kameny, dále fibromyalgie, která způsobuje silné bolesti svalů a kostí, teprve pak je to porod a páté místo zaujímají abscesy řitního otvoru. Následují migréna, dále kopanec do varlat, žaludeční vředy, revma a zlomeniny žeber.

Video se připravuje ...
Rýmovník a jeho účinky na zdravíVIDEO 

Každý máme jiný práh bolesti

Říká se, že ženy lépe snášejí bolest, protože je příroda uzpůsobila k tomu, aby zvládly porod. Ženy jsou však mnohem citlivější a vnímavější vůči bolesti než muži, kteří mají pevnější svaly, aby zvládli náročnější fyzickou práci či ustáli kdejakou ránu z boje. Vnímání bolesti je ale individuální a každý v závislosti na citlivosti své nervové soustavy, prahu bolesti a momentálním emocionálním rozpoložení vnímá bolest úplně jinak. Svou roli hraje i dědičnost a spousta dalších faktorů.

Vezmu si tabletku, nebo ne?

Ať už jde o akutní poúrazovou bolest, bolest hlavy, svalů a kloubů u chřipky, bolest zubů, menstruační bolesti nebo chronické bolesti páteře, obvykle hned saháme po lécích. Ale ne vždy je to pro nás nejlepší a spousta léků má i vedlejší účinky, které nám nemusí udělat dobře. Mezi nejčastější příčiny bolesti patří úrazy nebo záněty. Pokud nás něco bolí následkem zánětu a dané místo oteče, pomáhá chlazení a ledování. Jestliže nás třeba bolí prochlazená a zatuhlá záda, pomáhá naopak teplo. Přirozeně si také pomáháme foukáním a třením bolestivé oblasti. Už když si dítě rozbije koleno nebo se do něčeho udeří, maminka mu to pofouká. A ono to funguje! Tření a foukání prokrvuje bolestivou oblast a kromě toho zde hraje roli i faktor psychický. Jakmile se přestaneme bát, uklidníme se a uvolníme svaly, hned je bolest o něco snesitelnější.

Lékárník poradí

A kdy sáhnout po prášcích? Ideálně na doporučení lékaře nebo s rozumem. „Volně prodejné léčivé přípravky na léčbu bolesti obsahují většinou paracetamol, ibuprofen, dexibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou, diclofenac, naproxen, propyphenazon a třeba dexketoprofen. Rozhodujeme se podle charakteru bolesti, dále podle toho, kdo bude daný lék užívat, zda se daná osoba léčí s nějakým onemocněním a užívá další léky. Důležitá je i samotná forma podání. Tyto látky existují ve formě tablet, čípků, sirupů, rozpustných či žvýkacích tablet, krémů, gelů a náplastí. Úkolem lékárníka je umět pacientovi doporučit pro něho nejlepší lék na léčbu daného typu bolesti,“ vysvětluje lékárnice Mgr. Martina Urbánková.

Opory v trápení

PARACETAMOL

Nejčastěji se k tišení bolesti nabízí paracetamol, který se podává na léčbu zvýšené teploty a na zmírnění mírné až střední bolesti. Je bezpečný, ale i tady mohou nastat nežádoucí účinky, jako je třeba alergická reakce, např. vyrážka. Lékárnice však upozorňuje, že při užívání paracetamolu se nedoporučuje konzumace alkoholu, protože by současné podání mohlo působit toxičtěji na játra.

KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ

Další z možností je kyselina acetylsalicylová, která je přirozeně obsažena ve vrbové kůře. „Kyselina acetylsalicylová v dávce 500 mg se běžně užívá na zmírnění bolesti, snížení teploty, případně na léčbu zánětlivých procesů. Doporučuje se však podávat až od 16 let, protože u dětí existuje riziko rozvoje Reyova syndromu, což je život ohrožující stav,“ upozorňuje odbornice. Nežádoucími účinky jsou žaludeční potíže, pálení žáhy a krvácení do zažívacího traktu. „V dávce 100 mg má kyselina acetylsalicylová jiné účinky, a to takové, že pomáhá snižovat krevní srážlivost,“ dodává Martina Urbánková.

IBUPROFEN

Proti bolesti se používá také ibuprofen, který se indikuje i k léčbě revmatoidní artritidy či zvýšené teploty, snižuje rovněž zánětlivé reakce v těle. Ibuprofen je možné podávat již dětem od tří měsíců věku, případně po dosažení tělesné hmotnosti na hranici šesti kilogramů. „Nežádoucím účinkem ibuprofenu jsou možné zažívací potíže. Může například docházet i ke krvácení do zažívacího traktu a tvorbě žaludečních vředů. Rovněž se objevují interakce s jinými léky, třeba s některými léky na snížení krevního tlaku a s warfarinem. Proto bychom léky s obsahem ibuprofenu měli užívat vždy s jídlem, mlékem nebo látkami chránícími žaludek a též je třeba se vyhnout konzumaci alkoholu,“ doporučuje lékárnice.

KOFEIN

V některých volně dostupných lécích na bolest je obsažený i kofein, který zesiluje analgetický účinek. „Abychom se vyhnuli nežádoucím účinkům, je vhodné tyto přípravky užívat s jídlem nebo po jídle, aby se snížilo možné podráždění žaludku, a nebrat je večer před spaním, protože kofein má stimulační účinky a mohl by nastat problém s usnutím,“ vysvětluje Martina Urbánková.

Co si sami nenaordinujete?

K léčbě bolesti na lékařský předpis se často volí opioidní analgetika, některá neopioidní analgetika a nesteroidní protizánětlivé látky. Ke snížení bolesti se využívá řada dalších farmak. Jedná se většinou o takzvaná podpůrná léčiva, mezi která patří neuroleptika, anxiolytika, antidepresiva, antiepileptika a antikonvulziva, dále lze použít i lokální a celková anestetika, případně antimigrenika. „Mezi opioidní analgetika patří například morphin,“ uvádí Mgr. Urbánková. „Nesteroidní protizánětlivé látky pak tlumí bolest přes enzym cyklooxygenázu, který je zodpovědný za vznik horečky a bolesti. Jedná se například o látky jako meloxicam, indometacin, diclofenac, nimesulid a další. Mezi neopioidní analgetika patří třeba metamizol. Používá se i v kombinaci s pitofenonem, který ovlivňuje křeče hladkého svalstva,“ dodává odbornice.

Uleví nejen léky

Pokud se chceme léčit ryze přírodním způsobem, vždy se dá najít pomoc. Mezi nejčastěji využívané možnosti, především při zvládání chronické bolesti, patří aplikování přípravků na bázi bylin, masáže, aromaterapie, homeopatie, akupunktura či akupresura a další. Každý si zkrátka sám najde to, co mu dělá dobře.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.