Cestovní lékárnička. Co do ní patří a co nechat doma? | Moje zdraví

Cestovní lékárnička. Co do ní patří a co nechat doma?

Cestovní lékárnička. Co do ní patří a co nechat doma?
Obsah cestovní lékárničky • Autor: iStock.com
30. června 2022 • 05:00

Chystáte se na cesty? Vedle spousty potřebných věcí nezapomeňte zabalit i tu nejdůležitější – lékárničku. Pomůže napravit řadu nepříjemných situací. Co by v ní tedy nemělo chybět a co do ní raději nedávejte?

Cestovní lékárnička by měla být základně vybavená a nepříliš veliká. Vyhněte se balení spousty léků na „co kdyby“ a v cestovní lékárničce mějte funkční přípravky. Důležitá je znalost svého zdravotního stavu i členů rodiny, pokud s nimi cestujete. Před delší a náročnější dovolenou je namístě zkontrolovat léky, které užíváte, zda jich máte dostatek, a v případě chronických onemocnění není od věci ani navštívit lékaře za účelem prohlídky. Nezapomeňte ani na příslušná očkování, cestujete-li do exotiky, a vezměte s sebou na dovolenou očkovací průkaz. Cestovní lékárničku dle doporučení praktické lékařky na Praze 6 v Dejvicích MUDr. Ludmily Bezdíčkové vybavte těmito věcmi:

Video se připravuje ...
Co jíst při průjmu?VIDEO 

Do cestovní lékárničky tedy zabalte na doporučení lékařky následující:

  • Základní obvazový materiál (hydrofilní obvaz, elastické obinadlo-gázové čtverce), náplasti
  • Dezinfekci na rány
  • Pinzetu, příp. set na vytahování klíšťat
  • Léky na horečku, bolest: paracetamol (Paralen, Panadol), kys. acetylsalicylovou (Aspirin) nebo ibuprofen (např. Nurofen, Ibalgin) – respektujte dávkování / přípravky pro dospělé a děti
  • Léky na alergii: lokální (např. Fenistil gel), celkové (antihistaminika), v případě silné alergie na hmyzí bodnutí (prodělaná anafylaktická reakce) pero s adrenalinem
  • Léky na průjem
  • Několik kusů kvalitních antigenních testů
  • Respirátory pro pobyt v místech s vysokou koncentrací lidí, zejména pro rizikové pacienty a seniory

Zvažte dezinfekční kapky do očí, nosní kapky pro léčbu rýmy – balení by měl užívat jen jeden člověk (kvůli přenosu infekce) a při jedné nemoci (neskladovat dlouhodobě načaté balení).

Pro cesty do exotických zemí a na dobrodružnou dovolenou je možné přibalit na základě doporučení lékaře další specifické léky.

Co do cestovní lékárničky, když máte malé děti?

  • Základní léky na horečku/bolest ve vhodné formě a dávce dle věku/hmotnosti dítěte (sirup, dražé, tablety)
  • Lokální antihistaminikum (např. Fenistil gel)
  • Lék na cestovní nevolnost (kinetózu), např. Kinedryl
  • Opalovací krém s vyšším faktorem

Co do lékárničky nepatří

Jednou z věcí, které do lékárničky nebalte, jsou kortikoidy – v případě, že nejsou součástí vaší pravidelné medikace doporučené lékařem. Dokážou totiž potlačit imunitní reakci, což někdy může být vysloveně škodlivé. Další kapitolou jsou antibiotika. „Infekce dýchacích cest jsou i během dovolené nejčastěji způsobeny viry, proto antibiotika v jejich léčbě nemají žádný efekt. Navíc s antibiotiky je třeba zacházet velmi opatrně. Jejich nesprávná indikace bez konzultace s lékařem může vést k nežádoucím účinkům, zhoršení celkového stavu při jejich nesprávné volbě nebo i k opoždění nutného vyšetření lékařem. Ve většině civilizovaných zemí je v případě náhle vzniklého onemocnění možné navštívit lékaře a zajistit základní vyšetření a odpovídající léčbu,“ říká lékařka Ludmila Bezdíčková.

Tyto informace se týkají antibiotik celkových i lokálních (např. Framykoin, antibiotické kapky do očí, uší). Výjimkou jsou snad jen situace, kdy cestujete do odlehlé necivilizované oblasti. I v tomto případě je opět nutná konzultace s lékařem. 

Nejčastější obava – průjem

Infekční průjem má nejčastěji virový původ. Základní léčbou je dieta a dostatek tekutin, případně symptomatické léky, např. diosmectit (Smecta), pro malé děti rehydratační roztoky (např. Kulíšek).

Pro cestovatelské průjmy způsobené bakteriemi není doporučena léčba antibiotiky. Lze užít tzv. střevní dezinficiencia (např. Endiaron, Ercefuryl), ideálně na základě konzultace s lékařem – jsou vázána na předpis. V případě alimentární otravy (požití stravy s vysokým obsahem bakteriálního toxinu) lze užít živočišné uhlí. Někdy mohou pomoci probiotika. Podání léků zastavujících peristaltiku se spíše nedoporučuje (např. Imodium, Reasec aj.), protože hrozí komplikace. Navíc se neléčí základní příčina. Nicméně průjem je samoúzdravný. Pokud ovšem máte vy nebo zejména starší osoby, velmi malé děti nebo lidé s poruchou imunity těžší průběh, vyhledejte lékaře,“ doporučuje MUDr. Ludmila Bezdíčková.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.