Co je to hummus? Proč je zdravý a jak ho jíst? | Moje zdraví

Co je to hummus a proč je tak zdravý?

Co je to hummus a proč je tak zdravý?
Hummus je zdravý jako prevence diabetu, nadváhy i srdečních onemocnění • Autor: iStock.com
19. září 2021 • 06:00

Vždycky si někde o hummusu přečtete, ale pak zase zapomenete, k čemu je vlastně dobrý a jak vypadá? Nejste sami. Tady proto máte další porci informací o tomto pokrmu, který může jídelníček výrazně obohatit.

Myslíte si, že je to zase nějaký moderní výmysl vyznavačů zdravé výživy? Tak to se mýlíte. Říká se, že se poprvé objevil ve středověku někde na území dnešního Turecka.

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídatVIDEO 

Co je to hummus?

Jedná se o uvařenou a rozmačkanou cizrnu, která se smíchá se sezamovou pastou zvanou tahini. Do směsi se následně přidá ještě sůl, česnek, olivový olej a nesmí chybět ani citronová šťáva.

Faktem je, že postupem staletí se z oblasti Středního východu díky svým léčivým účinkům rozšířil do celého světa. Ještě připomeňme, že jeho současná podoba se objevila až někdy na přelomu 19. a 20. století v syrském Damašku.

Lék pro mlsouny

A proč bychom tedy hummus měli jíst? Obecně platí, že cizrna je dobrým zdrojem bílkovin, díky nimž může náš organismus budovat svalovou hmotu. Ocení jej ale i ti, kteří jsou na sladké. V cizrně totiž najdeme i takzvané složené cukry, které pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Takže tato potravina je vhodná i pro všechny mlsouny – pokud si ji dáte každý den, budete se cítit plní a chuť na sladké bude také ta tam.

Výhodou hummusu je navíc i to, že má i přes svoje pro někoho odpudivé pojmenování lahodnou chuť. Ještě se vraťme k tomu, co všechno hotový hummus obsahuje. Najdeme v něm našemu tělu prospěšné nenasycené tuky, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny. Dále sacharidy, prospěšné minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, ale i vlákninu a řadu vitamínů.

Další výhodou je, že se jedná o potravinu pro štíhlou linii – je to totiž čistě rostlinný zdroj, který neobsahuje vůbec žádný cholesterol. Takže není divu, že tuto potravinu si zamilovali vegetariáni i vegani po celém světě. Vhodný je ale prostě pro všechny, kteří něco chtějí udělat pro své zdraví. Konzumovat jej mohou například i kojící ženy, vhodný je pro děti, a jak už jsme uváděli, ocení ho jedinci, kteří trpí nadváhou. Kromě toho také posiluje náš imunitní systém. Posiluje také zdravou pleť a silné nehty a vlasy. Kromě toho je také vhodnou prevencí proti srdečním onemocněním, ale i cukrovce 2. typu.

Hodí se ke steaku i do salátů

Hummus se dá servírovat různě. Můžete si jej dát jako hlavní chod například se zeleninou, ale vhodný je i do různých salátů či omáček. Oceníte jej i jako přílohu ke steaku, rybám či ke grilované zelenině. Můžete si z něj ale udělat i výbornou pomazánku. Hummus ale nemusí být jen z cizrny. Pokud se vám tahle potravina nezamlouvá, můžete jako základ použít i jiné potraviny, jako jsou například avokádo, dýně či třeba čočka.

Recepty na hummus najdete například na recepty.cz.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.