Vhodně vybrané jídlo může zachraňovat životy. Nevěříte? | Moje zdraví

Vhodně vybrané jídlo může zachraňovat životy. Nevěříte?

Vhodně vybrané jídlo může zachraňovat životy. Nevěříte?
Jídlo v nemocnici nemusí být vždy na hranici poživatelnosti • Autor: iStock.com
29. května 2018 • 07:00

To, že zdravá výživa může zabránit spoustě nemocí, samozřejmě není žádnou novinkou. Faktem ale zůstává, že správně vybrané potraviny mohou zamezit dalšímu šíření chronických nemocí. Proto jsou už dnes v některých zdravotnických zařízeních pacientům s život ohrožujícími chorobami předepisovány i vhodné potraviny.

Roli zde samozřejmě hrají dva faktory. Prvním z nich je snaha pacientům efektivněji pomoci, tím druhým je pak snížení nákladů na zdravotní péči. Navíc existují důkazy, že to skutečně může fungovat.

Program vedený kalifornskou odnoží organizace Food is Medicine využívá vhodnou výživu ke snížení pravděpodobnosti hospitalizace a následné nákladné léčbě pacientů s nižšími příjmy. Jedná se o pilotní program, který by se postupně mohl rozšířit do celé Kalifornie a posléze i do dalších míst USA.

Financuje ho šest amerických neziskových organizací. Ty následně zajišťují přípravu specifické a schválené stravy vybraným těžce nemocným pacientům. Program bude probíhat v následujících třech letech a poskytne dvanáctitýdenní stravování pro tisícovku pacientů se srdečním selháním. Kromě pečlivě vybraných potravin budou mít navíc pacienti zaručeny i domácí návštěvy registrovaných dietologů.

Jídlo uzdravuje

Pro nemocnice je péče o pacienty se srdečními komplikacemi velmi nákladná. Proto cokoliv, co zlepší zdravotní stav takto nemocných lidí, lékaři vítají. Jak už bylo uvedeno, i díky vhodně vybrané stravě se mohou pacienti dříve dostat domů, a uvolnit tak své místo dalším, kteří potřebují pomoct. Navíc se provádí i různé další studie, na jejichž základě například stát Kalifornie na tento způsob podpůrné léčby vyčlenil 6 milionů dolarů.

Studie společnosti MANNA, která sdružuje organizace Food is Medicine v osmnácti státech USA, srovnávala pacienty, kterým bylo podáváno speciálně vybrané jídlo, s těmi, kteří bezplatné jídlo nedostávali. Výsledky byly jednoznačné.

U první skupiny byli nakonec náklady na léčbu nižší až o 50 procent. Celkově se tak snížily i cesty do nemocnice, stejně tak se omezila i doba pobytu na lůžku. Ještě důležitější ale je, že studie zjistila, že ti, kteří jedli zdravou stravu, měli 23procentní pravděpodobnost, že se vyhnou dlouhodobé péči v nemocnici a vrátí se mnohem dříve domů.

Správně vybrané jídlo by tak mohlo v budoucnu pomáhat obyvatelům celé Ameriky i dalších koutů světa. Mohlo by jim pomoci s účinnou léčbou jejich zdravotních komplikací s tím, že by si tuto formu mohli dovolit i chudší vrstvy obyvatelstva. Teď jde jen o to, aby se i v dalších zemích našli dobrovolníci a organizace, které si výše popsané vezmou na starost. Roli zde samozřejmě hraje i lobby farmaceutických firem, kterým by tím mohl utíkat zisk.

Počkáme si samozřejmě ještě na další výsledky. Jak se ale zdá, slepá ulička to nebude, a výsledky jasně naznačují, že to funguje.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.