Aspartam – máme se bát? | Moje zdraví

Aspartam – máme se bát?

Aspartam – máme se bát?
.. • Autor: istock.com
14. srpna 2023 • 05:00

Je jedním z nejběžněji užívaných umělých sladidel na našem trhu, má za sebou desítky let každodenního používání. Nikdo však netuší, jaké jeho dlouhodobé užívání může mít důsledky. 

Aspartam je jedno z nejběžnějších umělých sladidel. Původně vznikl jako cesta, jak optimálně řešit epidemii obezity a cukrovky druhého typu. Měl to být zdraví prospěšný doplněk stravy. Jak je tomu ale doopravdy? 

Video se připravuje ...
Pravda o aspartamu: Kde všude se skrývá, a máme se ho bát?VIDEO 

Doba se změnila a to, co se zprvu ukazovalo jako jeden z možných způsobů léčby civilizačních chorob, sama Světová zdravotnická organizace označila za "nepříliš adekvátní řešení".

Aspartam nejenže neřeší nadváhu ani obezitu, ale neslouží ani jako prevence chronických nemocí včetně těch neinfekčních, které souvisí s nadváhou a obezitou.

Důvodem je stále malé množství znalostí o případné prospěšnosti těchto látek. Oproti tomu se čím dál častěji objevují studie, které naznačují určitou rizikovost při dlouhodobém používání. Proč je tedy doporučeno se aspartamu vyhnout?

Aspartam a nádorová onemocnění

Ačkoli není jednoznačně prokázané, že by aspartam přímo vedl ke vzniku nádorů, byl přesto zařazen na seznam potenciálně karcinogenních látek. Z toho důvodu je lepší ho nekonzumovat. 

Nulová hodnota

Dalším důvodem, proč je doporučeno se aspartamu vyhnout, je jeho nulová výživová hodnota. Není žádný důvod ho konzumovat. 

Chuťové pohárky

Dalším problematickým rysem aspartamu je jeho sladká chuť. Právě ta nás učí si na ni zvykat a dál ji vyžadovat. Konzumací aspartamu sami v sobě budujeme závislost, kvůli které nám přirozeně sladké věci již nemusí chutnat. "Z tohoto důvodu vidím v aspartamu jistá rizika. Umělá sladidla kritizuji celou svoji kariéru. Není to skutečná potravina, je to aditivum a nemá vůbec žádný přínos," uvedla PharmDr. Margit Slimáková.

Kde ho najdeme?

Aspartam v podstatě najdeme téměř ve všech vysoce průmyslově zpracovaných produktech, které se chlubí tím, že nemají cukr. Ten sice skutečně nemají, ale umělá sladidla mnohdy obsahují ve velkém. Často je tam kombinace dvou, tří i čtyř umělých sladidel. Je proto potřeba naučit se jíst skutečné jídlo, nakupovat skutečné potraviny, ty totiž aspartam ani žádná další umělá sladidla neobsahují.

Pokud můžete, zkuste se aspartamu skutečně vyhnout. "Člověk nemusí mít strach, že aspartam jako takový způsobuje nádorová onemocnění. Na to je ho v potravinách skutečně málo. Mohou ale existovat souvislosti, které tvorbu nádoru mohou nepřímo ovlivnit," uzavírá problematiku aspartamu Margit Slimáková.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.