4 tipy na zdravé letní grilování: Jak na něj, aby tělu neškodilo? | Moje zdraví

4 tipy na zdravé letní grilování: Jak na něj, aby tělu neškodilo?

4 tipy na zdravé letní grilování: Jak na něj, aby tělu neškodilo?
Autor: Akademie kvality
11. června 2023 • 06:00

Není to jen opékání masa, je to společenská akce, setkání s přátěli a relaxace, které k létu neodmyslitelně patří. A protože v létě víc než kdy jindy grilujeme o sto šest, je potřeba znát zásady jeho správého provedení.

1. Grilovat ano, ale bez rizika!

Příprava potravy grilováním nepatří mezi ty nejzdravější. Aby se předešlo vzniku zbytečných karcinogenů, je třeba dbát na to, aby maso, případně zelenina, nebylo spálené. Nesmí se však stát ani opak, abychom maso vyndali dříve, než bude hotové, syrové maso může obsahovat bakterie tělu škodlivé

Video se připravuje ...
Grilovaná zeleninaVIDEO 

2. Pozor na tuk

Při grilování a vysokých teplotách vznikají karcinogenní látky, i proto je potřeba přípravě pomoci a dbát nejen na to, jaké případně použijeme uhlí, ale také jaké – jak moc tučné – zvolíme maso. Příliš tučné maso totiž během tepelné přípravy pouští poměrně hodně tuku. Ten odkapává na uhlí pod ním a dochází k tzv. sekundární kontaminaci potravy vzniklými škodlivinami. Proto se tučné maso nedoporučuje, stejně tak jako olejové marinády či potírání masa olejem během samotného grilování. 

3. Zelenina je základ

Když už se rozhodneme grilovat a tím tělo zatížit nejen škodlivinami, ale také náročnějším trávením, protože maso jako takové se tráví nejdéle, je třeba antioxidantů, aby nastal balanc. Ne nadarmo se říká, že kvalitní a nutričně vyvážený talíř by měl být z poloviny naplněný zeleninou. V případě grilování to platí dvojnásob. Nakrájejte si svou oblíbenou zeleninu, nejenže pro své tělo hodně uděláte, ale také toho nakonec nesníte tolik. 

4. Každá kalorie se počítá

Možná si říkáte, co je na masu a zelenině vlastně kalorického. Problém ale nejsou tyto dvě suroviny, spíše vše ostatní, co k nim přidáme. Majonéza, dipy a často i pár drinků už udělají své. Proto pokud si přejete udržet svou letní formu, na které jste celý rok poctivě dřeli, zkuste tyto potraviny buď vynechat, anebo se řiďte heslem: „Všeho s mírou“

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.