5 signálů, že žijete s manipulátorem. Odhalte je rychle utečte! | Moje zdraví

5 signálů, že žijete s manipulátorem. Odhalte je rychle utečte!

5 signálů, že žijete s manipulátorem. Odhalte je rychle utečte!
Autor: istock.com
10. března 2024 • 06:00

Fyzické týrání není jedinou formou zneužívání, kterou může partner uplatňovat. Emocionální a psychické zranění může být stejně bolestivé, i když není fyzicky patrné. Ostatní formy týrání, jako je manipulace, kontrola a zneužívání, mohou být těžko rozpoznatelné a často zůstanou skryté za zdánlivě normálními situacemi v partnerském vztahu.

Snad nejsložitější věc na psychickém týrání je jeho plíživost a zákeřnost. Týraní lidé si často vůbec neuvědomí, že je jimi manipulováno. Dojde jim to až poté, co začnou žít úplně nový život.

„Tyran se stane středobodem vašeho života a vy sama se v něm začnete rozpouštět,“ říká psycholožka Gail Saltz. „Když jste se ztratili sami sobě, těžko se budete dostávat ven. Ve zdravém vztahu vás partner nikdy nenutí, aby byl u vás pořád na prvním místě,“ dodává.

Za psychické týrání se považuje jednání, kdy někdo využívá své síly, aby druhého donutil jednat podle svých představ, aby ho ponížil nebo zranil. Takové chování většinou přichází postupně, a když člověk zjistí, že žije v nerovném vztahu, je velmi těžké s tím začít něco dělat.

Signály, že byste se někam mohla dostat, lze rozpoznat ale i dříve, než začne být pozdě. Jak poznat, že druhý má sklony vámi manipulovat?

Musí vědět, kde jste

„Psychické týrání může mít podobu obsedantního sledování,“ říká Lori Ann Post, profesorka na Lékařské fakultě Northwestern University. Na začátku vztahu to můžete brát jako milou pozornost a péči o vás. Zjevuje se váš partner nečekaně u vaší práce, protože vás chce vzít na oběd? Vyptává se, co jste dělali, kde jste byli a s kým? Možná vás to zprvu neobtěžuje, toto chování mívá ale svůj vývoj a může vést až k nenápadné instalaci sledovací aplikace do vašeho mobilu nebo omezování vašich aktivit mimo domov.

Musíte být k dispozici

Vyvádí, pokud se vám nemůže dovolat? Pak má pocit, že mu musíte být stále k dispozici. To není zrovna partnerský přístup.

„Partner vám může postupně omezit nebo zpřetrhat kontakty s přáteli nebo rodinou. Důvodem je, že žárlí a chce, abyste svůj volný čas věnovala jen jemu,“ dodává Ann Post.

Jste nemožná!

Řadu lidí napadne, jak tohle může oběť snášet? Vždyť je to tak okaté! Jenže manipulátoři umí dokonale snížit sebevědomí svého protějšku. Pokud někdo totiž několikrát denně poukazuje na vaše nedokonalosti, nejčastěji na vzhled a chování, je jednoduché takovému dojmu podlehnout.

A pokud oběti někdy přijde, že je to přehnané, partner to často pozná a vmžiku otočí. Umí stejně dobře zavalit druhého chválou, omluvou a dojemnými prohlášeními. Nešetří větami jako „Nechtěl jsem to takhle říct“, „Vždyť víš, že bez tebe nemůžu žít“, „Už se to nebude opakovat“.

Pro pořádek: stane se, že člověk řekne něco, čeho pak lituje a cítí potřebu se omluvit. Jenže zpravidla je příště opatrnější. U manipulátorů jsou omluvy a sliby jen dalším nástrojem pro ovládnutí druhého, a nikoliv upřímná snaha o nápravu.

Hádku spustí cokoliv

Všechny páry se občas hádají, ale v nezdravém vztahu je rovnováha moci jednostranná. „Pokud je každý váš nesouhlas převálcován nebo hádka pokračuje, dokud nemá partner vítězství v kapse, je to manipulativní chování,“ upozorňuje profesorka Ann Post.

Člověk by měl umět vyjádřit nesouhlas a stále přitom vést dialog. Jednostranné válcování není dialog. Tyrani se zpravidla nezaměřují na racionální jádro problému, ale na vás, aby vás dostali pod kontrolu.

Necítíte se v pohodě

O vašem vztahu vypovídá nejen to, jak se chová váš partner, ale také, jak se cítíte vy. Na takhle zdánlivě jednoduchou otázku si mnoho lidí bez terapie neodpoví. Bojíte se začít mluvit o určitých tématech, protože se obáváte partnerovy emotivní reakce? Cítíte napětí, když máte začít něco řešit? Takové pocity nejsou pro vztah zdravé. Schopnost mluvit otevřeně je důležitá nejen pro vztah, ale i pro vaše duševní zdraví.

Pokud existují témata, o kterých mluvit nechcete, odpovězte sami sobě, proč tomu tak je. Můžete dospět k názoru, že už jste téma probrali mnohokrát. Pokud se ale druhého bojíte, že bude nepřiměřeně reagovat, je něco špatně.

Co s tím?

Tyran vás vždy bude přesvědčovat, že za všechno si můžete sama. Stýkejte se proto pořád s přáteli a rodinou, ti vám mohou dát adekvátní zpětnou vazbu. Mluvte s nimi otevřeně i o tom, kdy se k vám partner nezachoval hezky. I když je to těžké, i když se třeba stydíte.

Zkuste si o tom promluvit i s terapeutem. „Pokud se ukáže, že vás partner manipuluje a nechce se změnit, připravte se na to, že bude čas ze vztahu odejít. To nebývá jednoduché, ale opakujte si, že rozchod napáchá méně škody než setrvání s tyranem,“ dodává psycholožka.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.