Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Pět kroků, které vám pomohou překonat žárlivost

Pět kroků, které vám pomohou překonat žárlivost
Autor: istock.com
12. října 2020 • 06:00

Žárlivost bývá součástí vztahů mnohých z nás. Někdy je za ní nepříjemná zkušenost z minula, jindy člověk nedokáže říct, kde se bere. Je to přirozené. Otázka ale zní: Co můžete dělat, aby nám žárlivost neničila vztah?

Každý z nás si přeje zdravé intimní vztahy. Žárlivost v nich ale často způsobuje trhliny. Fungující vztah je založený na důvěře ta s žárlivostí úplně ruku v ruce nejde. Kdo zažil vztah plný žárlivosti, ví, že dlouho to vydržet nejde. Jste-li to naopak vy, kdo má s žárlivostí problém, zkuste nad tím, co se ve vás děje, chvíli popřemýšlet. Co dělat?

Přiznejte si, že žárlíte

Není možné problém vyřešit, pokud jej odmítnete uznat. Buďte upřímní. Jak se cítíte ve vztahu? Může být obtížné uznat problémy, které vaše žárlivost způsobuje, ale přiznat si je, to je první krok k nápravě. Klidně si nahlas řekněte: Ano, mám problém se žárlivostí, ale chci to změnit.

Poznejte důvod

Začněte u sebe. Sepište své obavy. Jste nejistí, protože se bojíte, že nejste pro partnera dost dobří? Bojíte se, že vás opustí? Máte špatnou zkušenost z předchozího vztahu? Zkuste si své myšlenky napsat. Kouč osobního rozvoje Tony Robbins doporučuje s tímto seznamem důvodů dále pracovat a najít tzv. protijed na své nejistoty. „Pokud žijete ve stínu názorů a chování bývalého partnera, vytvořte seznam všech vlastností, které na vás nový partner miluje. Pokud se neustále porovnáváte s celebritami, přestaňte je alespoň na týden na Instagramu sledovat. Tím, že se oprostíte pocitů méněcennosti, budete mít možnost rozvinout sebevědomí, které je potřebné k překonání žárlivosti.“

Možná jste už byli zraněni a někdo vás podváděl. Vaším protijedem bude překonat svou minulost a uvědomit si, že máte nový vztah. Osoba, se kterou jste, není vaším bývalým partnerem. „Porozumění kořenům, spouštěčům a důvodům vaší žárlivosti je důležitou součástí osobního růstu a udržování zdravého vztahu. Kdykoli začnete cítit žárlivost, vynaložte vědomé úsilí na uzdravení starých ran. Nenechte minulost ovládat vaši přítomnost a budoucnost,“ říká psychoterapeut a vztahového kouče Mosche Ratsona .

Oceňte se

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé žárlí, je to, že mají problémy s nízkou sebeúctou a nejistotou. Mají sklon si myslet, že nejsou dost dobří a že si to brzy jejich partner uvědomí a kvůli tomu si najde někoho jiného. Měli byste znát důvod, proč vás má partner rád a proč je s vámi. Pokud toto potvrzení nebo uznání potřebujete, neváhejte ho o to požádat. A až příště zase začnete žárlit, vzpomeňte si na to, co vám partner říkal, proč vás má rád. Klidně si to někam zapište či nahrajte a v době žárlivosti si to připomeňte.

Přijměte zranitelnost

Milovat znamená být zranitelný. Jak říká americký spisovatel George R. R. Martin: „Čím více lidí máte rádi, tím slabší jste.“ Milovat znamená otevřít své srdce partnerovi, důvěřovat všemu, co přijde, a zůstat v klidu. Ano, není to snadné, ale musíte být ochotni přijmout to, co je mimo vaši kontrolu, a důvěřovat sobě, abyste se vypořádali s neznámým. Pamatujte, že jste ve vztahu, protože jste se rozhodli milovat. Je to volba, která s láskou přichází, a vy byste měli přijímat rizika bez jakýchkoli výčitek nebo žárlivosti.

Buďte ke svému partnerovi upřímní

Pokud bojujete se žárlivostí, váš partner si toho pravděpodobně už všiml. A možná právě k vašemu problému přispívá. „Tím, že si o problému otevřeně promluvíte a procvičíte účinnou komunikaci, ukazujete, že jste si vědomi svého problému a zároveň dáváte vašemu partnerovi příležitost upravit chování a dáváte mu možnost být vám oporou při zvládání žárlivosti. Vyhnete se tak zbytečným hádkám,“ doporučuje o problémech ve vztahu mluvit kouč Tony Robbins. Pokud vám váš partner nelže či vás opravdu nepodvádí, můžete se svou žárlivostí něco dělat. Začít můžete péčí o sebe a vylepšovat své fyzické, emoční a duševní zdraví, které zákeřnou žárlivost nahradí.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.