Proč si psát deník? Budete se cítit lépe a poznáte se | Moje zdraví

Pět věcí, které se v životě zlepší, když si začnete psát deník

Pět věcí, které se v životě zlepší, když si začnete psát deník
Autor: istock.com
19. ledna 2021 • 06:00

Máte pocit, že jste nervózní, a nevíte úplně proč? Že máte špatnou náladu a potřebujete to někomu říct? Že celý den byl příšerný? Zkuste si pořídit deník a pravidelně si do něj tyhle pocity psát. Nezabere vám to moc času, ale dokáže s vaší hlavou zázraky. Pokud strávíte jen pět až deset minut denně tím, že si zapíšete vaše pocity či zážitky, zlepšíte nejen svou emocionální i mentální inteligenci. Co se může stát, když si začnete poctivě zapisovat?

Poznáte lépe sami sebe

Metoda rozhovoru jako poznání je známa už od Sokrata. A při psaní deníku si vlastně na takové otázky odpovídáte. Co mne dnes potěšilo? Na co se těším? Co mi dělá starost? Co bych chtěla zvládnout? Můžete se pustit i do imaginárního rozhovoru s někým, s kým si v reálu ještě nechcete nebo ani nemůžete promluvit.

Do jaké míry se vám podaří přijít věcem opravdu na kloub, záleží na tom, jak moc k sobě budete při psaní upřímní. A nemusíte se nutit jen k formulování vět, jsou lidé, kterým více vyhovuje kresba nebo jen čmárání.  

Pomůže vám cítit se lépe

Zjištění, že zapisování negativních emocí nám pomáhá cítit se lépe, označili britští publicisté jako „efekt Bridget Jonesové“ podle hrdinky známých „deníkových“ knih a filmů. Profesor Matthew Lieberman z UCLA k tomu říká, že pokud si o svých pocitech píšeme deník nebo hovoříme s přítelem, je to velmi často přínosné. V emocích je lepší se moc nepitvat a nepopisovat každý detail.

Podle profesora Liebermana nás mozek může k negativním prožitkům zbytečně vracet a vyvolávat frustraci. U radostných prožitků jejich rozpitvávání na papíře zase může naopak utlumit potěšení z celé události. Zkuste si prostě své prožitky zkrátka pojmenovat. Ty radostné v duchu prožívejte, u těch negativních spíše zkoumejte, proč ve vás takové emoce vyvolávají.

Pomůže vám se rozhodnout

Když vám život pošle jakýkoli druh výzvy, bude zpravidla trvat nějakou dobu, než se zorientujete. Deník vám pomůže srovnat si myšlenky, promyslet důsledky svých rozhodnutí a možná i přijít na řešení, na která potřebuje mozek chvíli klidu.

Pomůže rozvíjet emoční inteligenci  

Vedení deníku je proces nejen sebevyjádření, ale také sebereflexe. Je zajímavé číst, co jste napsali před pár měsíci nebo lety. Vnímali jste tehdy situaci správně? Měli jste dobrý odhad na lidi? Takové zápisky pomohou odhalit, jak různé situace prožíváte, jestli máte tendence některé věci až příliš řešit, nebo naopak v sobě potlačovat, pomůžou vám zjistit, kým skutečně jste. A pokud se budete sbližovat sami se sebou, půjde vám to pak lépe i s ostatními.  

Pomůže vám uchovat vzpomínky

Možná si občas rádi listujete v telefonu fotkami a díváte se, co jste všechno s přáteli nebo s rodinou prožili. Na výrobu tištěných alb asi moc času nemáte, deník je ale možnost, jak vzpomínky uchovat v jiné než digitální podobě. Přidejte do něj lístek z galerie, jízdenku z vlaku, vytištěnou fotku z výletu. Uvidíte, že vám zpětně přinese spoustu radosti.  

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.