10 zajímavostí o penisu: Pánové, jak dobře znáte svoje „nádobíčko“? | Moje zdraví

10 zajímavostí o penisu: Pánové, jak dobře znáte svoje „nádobíčko“?

10 zajímavostí o penisu: Pánové, jak dobře znáte svoje „nádobíčko“?
Autor: freepik.com
9. června 2021 • 06:00

Kolik měří „normální“ penis a co všechno dělají muži pro to, aby si jej zvětšili? Může se mužská chlouba zlomit či vykloubit? A jak si udržet zdraví prostaty? Podívejte se na tato méně známá nebo neuvěřitelná fakta.

Podle nosa poznáš „kosa“?

Délka, průměr i tvar penisu jsou dány geneticky, podobně jako výška postavy či jiné tělesné proporce. Pověry typu „čím větší nos, tím větší mužství“ nebo „ztopořený penis by měl odpovídat velikosti chodidla“ jsou mýty – délka penisu nijak nesouvisí s velikostí jiných částí těla.

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Opravdu záleží na velikosti a existuje ideální penisVIDEO 

Podvodný rekordman

Průměrná délka penisu byla zkoumána v různých studiích a výsledky se obvykle pohybují mezi 14 a 16 centimetry – ovšem nejdelší penis, zapsaný v Guinessově knize rekordů, dosahuje neuvěřitelných 35 cm! Jistý Mexičan Roberto Esquivel Cabrera sice tvrdil, že jeho „chlouba“ měří 48 centimetrů, tudíž by světové prvenství mělo náležet jemu, ale nakonec se ukázalo, že jde v jeho případě jen o velmi rozsáhlou předkožku, nikoliv funkční úd.

Jde zvětšit penis?

Někteří muži v touze po zvětšení penisu dokážou podstoupit roztodivné metody v podobě vakuových pump, zaškrcování údu kroužkem, indičtí mniši si na své mužství věší závaží... Odborníci však před podobnými praktikami varují, protože mohou být nebezpečné a způsobit nefunkčnost penisu! Ani „zázračné“ pilulky žádná „velká“ kouzla nedokážou. Penis se dá prodloužit pouze chirurgicky, tzv. penoplastikou. Takový zákrok se obvykle používá u takzvaných mikropenisů a zpravidla přidá pouze 1 až 3 centimetry.

Může se zlomit?

Jelikož se v penisu nenachází kost, nejedná se o klasickou „zlomeninu“. Může se však stát, že při nešetrné manipulaci (třeba během vášnivého sexu) ve ztopořeném stavu se mohou zpřetrhat topořivá tělíska anebo může dojít k vykloubení, odborně luxaci. Tyto nepříjemnosti jsou velmi bolestivé a je nutné je řešit okamžitou návštěvou lékaře.

Penis jako barometr zdraví

Penis může být i jakýmsi barometrem, jež určuje, jak zdravý je jeho nositel. Při onemocnění, například virózou, totiž mívají muži zhoršenou erekci. A poruchy erekce mohou značit i skryté onemocnění, například varovat před blížícím se srdečním infarktem, a to půl roku předem. Jelikož jsou tepny penisu mnohem užší než tepny srdce, ucpou se rychleji. Funkci penisu mohou ovlivnit také vnější faktory. Například důsledkem kouření může být zhoršené zásobení krve v penisu a tím i poruchy erekce.

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jaký mají muži vztah k vlastnímu penisuVIDEO 

Bolestivý priapismus

Zatímco řada mužů řeší, jak zajistit co nejdelší erekci, existují i tací, kteří mají opačný problém. Nepříjemné onemocnění zvané priapismus způsobuje neustupující a bolestivé ztopoření, které ale není způsobeno vzrušením a neodezní ejakulací. Erekce pak může trvat i několik dní a je nezbytné v takovém stavu vyhledat lékařskou pomoc – porucha se musí řešit chirurgicky.

Inkové vsázeli na macu

Muži se odedávna snažili potenci ovlivnit prostřednictvím různých bylin. „Například Lepidium meyenii (maca) je známá od dob Inků jako bylina posilující potenci, vitalitu a libido. Dále je to pak Eleuterococcus senticocus (sibiřský ženšen neboli čertův kořen), jedná se o takzvaný adaptogen normalizující fyziologický cyklus organismu,“ říká urolog MUDr. Vladislav Klemenc.

Erekce souvisí s prostatou

S přibývajícími roky roste u mužů prostata, která způsobuje zejména časté nucení na močení. Podle nejnovějších poznatků jsou prostata a potence dvě oblasti, které se navzájem ovlivňují. Bylo prokázáno, že fungování prostaty se přímo promítá do kvality sexuálního života každého muže, a to bez ohledu na věk. Sexuální zdraví včetně správného psychického stavu a sebevědomí také ovlivňuje celkovou vitalitu. U většiny pacientů, kteří mají obtíže s močením, registrují urologové zároveň obtíže v sexuální oblasti – především snížené libido a zhoršenou erekci. Jedním z vysvětlení je, že je muž unavený a podrážděný z přidružených obtíží s močením a méně vyspalý z důvodů močení v noci. Zároveň častěji dochází i ke zhoršení hygieny u muže kvůli úniku moči. To mu na sebevědomí moc nepřidá a může se uzavřít do sebe...

Jak pomáhá slivoň africká?

Problémy s močením a časté návštěvy toalety dobře zná přibližně 40 % mužů po padesátce, po sedmdesátce se týkají už takřka každého. Pánové by při takových potížích měli navštívit urologa a podstoupit vyšetření, aby se vyloučila rakovina prostaty či jiná onemocnění. V případě nezhoubného zvětšení prostaty jim pak mohou pomoci některé přírodní prostředky. „Přírodní cestu bychom neměli opomíjet. Pomoci mohou následující extrakty: Pygeum africanum (slivoň africká), která inhibuje účinky růstových faktorů a blokuje zvětšování prostaty. Dále je to pak Serenoa repens (trpasličí palma, saw palmetto) blokující přeměnu testosteronu na jeho aktivnější formu dihydrotestosteron, Epilobium parviflorum (vrbovka malokvětá), Urticu dioicu (kopřiva dvoudomá) a cucurbitu pepo (olej z dýně),“ vyjmenovává některé účinné byliny MUDr. Klemenc.

3 účinky v jedné kapsli

Pánové, kteří „mají koule“ na to si přiznat, že jejich prostata už není jako před léty, mohou využít moderní přípravky, jako je například potravinový doplněk Cemio Red3. Obsahuje kombinaci klinicky ověřených extraktů slivoně africké a lnu setého pro podporu funkce prostaty, macy peruánské pro podporu mužské potence a sibiřského ženšenu pro podporu vitality a celkové kondice.

Video se připravuje ...
Jak funguje penilní implantát? Jednoduchá pomůcka dopomůže penisu k erekci!VIDEO 

Lekce z anatomie: Víte, co je...?

  • Prostata – Tato pohlavní žláza je velká asi jako vlašský ořech a nachází se uvnitř těla, konkrétně pod močovým měchýřem. Starší muže může potrápit, protože její zvětšení způsobuje obtížné močení. Zatímco u dvacetiletého muže prostata váží okolo 29–40 gramů, v pokročilém věku může narůst až na několikanásobek původní váhy – v extrémních případech až na 200 gramů!
  • Topořivá tělesa – Právě těmto vazivovým útvarům vděčí pánové za to, že se penis „postaví“. Muži ale nemají svou erekci tak pod kontrolou, jak by se zdálo, protože ji ovládá autonomní nervový systém. Proto je penis v pozoru nejen při vzrušení, ale také třeba ve spánku a naopak uvadá, když je jeho nositeli zima nebo je ve stresu.
  • Žalud – Nachází se na špičce penisu a díky velkému množství nervových zakončení je velice citlivý, stejně jako klitoris u žen.

  • Varlata – Lidově řečeno „koule“ jsou pohlavní žlázy vejčitého tvaru umístěné v šourku. Vyvíjí se v nich spermie, což je důvod, proč jsou varlata mimo tělo – potřebují totiž nižší teplotu, než je tělesná, aby mohly spermie přežít. Kolují babské rady, že jako antikoncepce může sloužit, když se muž před stykem koupe v horké vodě, tím prý spermie zničí. Lepší je ale na nic takového nespoléhat! Pravdou však zůstává, že časté návštěvy sauny nebo dokonce i nošení slipů může kvůli zahřívání varlat způsobovat horší kvalitu spermií.
  • Předkožka – Jemná kůžička překrývající v „klidovém režimu“ žalud. Některým mužům bývá z hygienických, zdravotních či náboženských důvodů odstraněna obřízkou. Obřezaní pánové ovšem nevedou méně hodnotný sexuální život!
  • Sperma – Tekutina vyprodukovaná během ejakulace, která obsahuje spermie, jež oplodňují ženské vajíčko. Průměrný muž vyprodukuje za život více než 60 litrů semene a jeho penis sperma opouští rychlostí 45 km/h.
Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.