Jak často mít sex? | Moje zdraví

Kolikrát denně se muži ztopoří penis? A jak často by měl souložit, aby to bylo zdravé?

Kolikrát denně se muži ztopoří penis? A jak často by měl souložit, aby to bylo zdravé?
Průměrný muž má erekci 11krát za den a devětkrát v noci • Autor: iStock.com
16. října 2017 • 10:00

Penis je pro mnohé muže středobodem vesmíru. S postupem věku zájem o tento orgán opadá a to u obou pohlaví. Přitom pravidelný sex výrazně snižuje riziko srdečních a jiných onemocnění. Co všechno ještě nevíte o penisu a jeho používání? Přečtěte si celou pravdu o mužské chloubě.

Někdy se používá také výraz falus, ale ten souvisí spíše s obrázky a symboly penisu. Mužský pohlavní orgán měl v různých kulturách a historických obdobích různý význam. Ale ať jako spojenec nebo nepřítel, Bůh či ďábel, vždy byl něčím víc než pouhou součástí těla. Zbožštěn dávnými pohanskými kmeny, démonizován prvními představiteli katolické církve a sekularizován pionýry anatomických studií, jako byl například Leonardo Da Vinci.

„Vědecky“ změřen a ohodnocen poté posloužil jako záminka a argument rasistickým teoriím: černoši mají prokazatelně větší penisy, a tudíž musejí být mentálně méněcenní - to je přece jasné. Pak byl zpolitizován feministkami a nesčetnými způsoby zneužit popkulturou. Zatím poslední kapitolou dlouhé ságy jménem „muž a jeho penis“ je „erektilní průmysl“ se svou viagrou a podobnými prostředky.

Penis plní tři základní funkce: je orgánem pro sexuální styk, při ejakulaci odvádí z těla sperma a při močení moč. Tvoří jej erektilní tělesa, jejich obaly a močová trubice. Dvě topořivá tělesa položená vedle sebe doplňuje třetí houbovité těleso obklopující močovou trubici, které na konci přechází v žalud. Jeho povrch kryje volně stahovatelná předkožka (u neobřezaných mužů), která je se spodní stranou žaludu spojena uzdičkou. Na vrcholu žaludu ústí močová trubice. V šourku jsou uložena varlata, která produkují sperma a některé hormony, především testosteron.

Co je to erekce?

Ztopoření, při kterém dojde ke zvětšení a ztvrdnutí penisu, je proces, na kterém se podílí cévní, nervový a hormonální systém. Může nastat samovolně, častěji však přichází v důsledku sexuálního vzrušení, které může způsobit dotek, zrakový podnět, vůně nebo pouhá myšlenka.

Mozek zpracuje podněty, nervy vyšlou vzruchy do cévního řečiště a do topořivých těles se rychle dostane množství krve, která je naplní a zvětší. Zároveň se zúží žíly pro odtok krve z penisu. Během sexuálního vzrušení se zrychluje srdeční pulz a zvyšuje krevní tlak. Erekce zpravidla trvá až do výronu spermatu nebo po dobu sexuální stimulace.

Pak nastane opačný proces - tlak se snižuje, krev odtéká a penis ochabuje. Aby se udržel „ve formě“, potřebuje pravidelné erekce. Bez nich by se tkáň penisu zmenšila a stala se méně elastickou. Naštěstí mozek má funkci „automatické údržby penisu“ a svými stimuly způsobuje erekci ve spánku (při REM fázi). Průměrný muž má erekci asi 11x za den a 9x při spaní. Pro ty, kterým v dosažení erekce brání fyzické problémy (např. poškození cév), jsou k dispozici vakuové pumpy. Vyvoláním podtlaku naplní penis krví a pomohou tak ztopoření. Údajně zajistí i nepatrné zvětšení penisu.

Každý svéprávný muž dnes už ví, že nechráněný pohlavní styk je rizikem a použití kondomu má být samozřejmostí. Tím však péče o tak důležitý orgán, jakým penis je, zdaleka nekončí. Sexuálně aktivní muži by měli pravidelně -jednou za měsíc, ideálně po koupeli - provádět samovyšetření pro prevenci rakoviny varlat (nebo pohlavních nemocí). Rakovina varlete je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů ve věku 20-30 let.

Samovyšetření není složité: u zrcadla s dobrým osvětlením si pozorně prohlédněte obě varlata, jestli na nich není nějaká uzlina či zduřelá část, poté je jemně prohmatejte mezi palcem a ukazováčkem. Pokud se objeví jakákoli změna, navštivte lékaře. Součástí péče je rovněž hygiena: pravidelné mytí teplou vodou a mýdlem, samozřejmě i pod předkožkou. Citlivější jedinci by měli používat mýdla nedráždivá - to jsou obvykle dětská.

Trenýrky, nebo slipy?

Často se píše o tom, že je vhodné nosit volné spodní prádlo - raději trenýrky než slipy. „To je velice individuální,“ říká urolog MUDr. Vladislav Klemenc ze soukromé urologické praxe v Lékařském domě v Praze-Uhříněvsi. „Výhoda trenýrek spočívá teoreticky pouze v tom, že varlata nejsou přidržována tak blízko u těla. Naopak u slipů mohou být varlata více ohřívána a tím se může zhoršit spermiogeneze (vývoj spermií). Hlavním důvodem, proč jsou varlata umístěna v šourku, je právě spermiogeneze. Ta probíhá ideálně za teploty o 0,5 °C nižší, než je fyziologická teplota lidského těla, tedy zhruba při 36,0 °C,“ vysvětluje lékař.

Sexuálně přenosné nemoci jsou neobyčejně zrádné. Nepodceňujte samovyšetření a mějte na paměti, že některé choroby, např. chlamydie, nemají vůbec žádné příznaky. Ve většině případů je ale snadné poznat, že něco není v pořádku. Mezi nejčastější příznaky patří výtok z penisu (hustý a žlutý nebo naopak vodnatý), jiné aroma a barva spermatu, krev v moči, bolest při sexu, močení či ejakulaci, rudé boláky v oblasti genitálií, na jazyku nebo v hrdle, vředy či puchýře v okolí penisu.

Některé pohlavní nemoci, hlavně virové infekce jako HIV či genitální opary, doprovázejí podobné symptomy jako chřipku a mohou tak fungovat coby včasné varování. Pokud vás v týdnu po nechráněném sexu bolí v krku, máte zduřelé uzliny, horečku nebo vás pobolívá v pánevní oblasti, nechejte se preventivně vyšetřit: čím dříve pohlavně přenosnou nemoc objevíte, tím lépe.

Jak se provádí obřízka? 

Odstranění předkožky, která překrývá žalud, zní jako hrůzostrašná a barbarská záležitost, ale ve skutečnosti se jedná o nenáročný chirurgický zákrok. Obřízka může být částečná nebo úplná. Dříve se prováděla především z náboženských důvodů - třeba u Židů byla potvrzením jejich smlouvy s Bohem. Rozšířila se v dobách prudérní viktoriánské Anglie, kdy se obecně věřilo, že chlapcům zabrání v časté masturbaci. Dnes obřízku někteří lékaři doporučují jako trvalé řešení chronických infekčních onemocnění žaludu a předkožky. Z hygienických důvodů je určitě praktická, protože v předkožce žije řada bakterií.

Výzkum Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2007 uvádí, že na světě je obřezáno asi 30 % dospělých mužů. U Židů a Arabů to jsou téměř všichni, právě tato dvě - paradoxně ne zrovna spřátelená - etnika společně tvoří asi tři čtvrtiny ze všech obřezaných.

Sigmund Freud psal sáhodlouhá pojednání o penisu ve vztahu k vlastní psychice, rolím pohlaví, sociálním normám, umění, náboženství atd. Základem jeho teorií byla „závist penisu“ a obava z jeho ztráty. Pro legendárního psychoanalytika představoval mužský pohlavní orgán klíč k odemčení vlastního já a pochopení historie lidské rasy.

To sice zní zajímavě, ale pro pochopení důležitosti správného fungování penisu jsou ještě zajímavější tyto údaje: Pravidelný sex - alespoň 1x týdně - snižuje riziko srdečních onemocnění o 30 %, cukrovky o 40 %, a infarktu dokonce o 50 %. A muži, kteří vedou aktivní sexuální život, se prokazatelně dožívají vyššího věku.



 

Autor: Roman Volný
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.