Oční prevence u dětí: Proč je důležitá a kdy je třeba s ní začít? | Moje zdraví

Oční prevence u dětí: Proč je důležitá a kdy je třeba s ní začít?

Oční prevence u dětí: Proč je důležitá a kdy je třeba s ní začít?
... • Autor: istock.com
31. července 2023 • 14:00

V Česku trpí nezjištěnou oční vadou každé dvanácté dítě ve věku čtyř let. Za tento alarmující fakt může především podceňování pravidelných preventivních prohlídek. Proč jsou důležité a kdy je dobré s nimi začít?

Pravidelné preventivní prohlídky skutečně nejsou zbytečným apelem ze strany lékařů. Mnoho z nich dokáže odhalit nejrůznější neduhy našeho těla. Výjimku pak netvoří ani dětští pacienti. Pravidelná prevence dětem pomáhá odhalit zejména oční vady, a to nejen klasické oční poruchy, ale vše, co dospělý nemusí při běžných činnostech dítěte registrovat.

Video se připravuje ...
Epidemie krátkozrakosti: „Úzce souvisí se vzděláním,“ říká oftalmoložkaVIDEO 

Kdy na první návštěvu?

Obecně platí, že první návštěvu pediatra by dítě mělo absolvovat v prvním a následně ve třetím roce života. Kromě toho, že lékař dítě prohlédne a zkontroluje všechny důležité životní fuknce, zaměří se také na oči.

Pokud naměřené hodnoty neodpovídají běžným, bude dítě posláno ke specialistovi, tj. do oční ambulance. Tam mu bude provedeno vyšetření, které prokáže aktuální stav zraku.

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat hlavně těm dětem, které se narodily jako nedonošené, šilhají nebo mají nepříznivou rodinnou anamnézu.

Rizika očních vad

Výskyt i druh očních vad se také odvíjí od věku dítěte. Miminka tak bývají dalekozraká a ke změně refrakce, jejímž cílem je vidět stejně dobře jak do dálky, tak na blízko, postupně dochází až kolem šestého roku.

Naopak krátkozrakost se rozvíjí v předškolním věku a v dětské populaci se vyskytuje zhruba u 1 % dětí do 5 let, do 10 let pak postihuje zhruba 8 % a do 15 let věku už je to 15 %.

Důvody krátkozrakosti mohou být různé. Předpokládá se však, že častá práce očí v poměrně krátké vzdálenosti od cíle, jako je četba nebo také sledování telefonu, může zrak neblaze oslabit.

Jak oči chránit?

Pokud je výše zmíněné problém i u vaší ratolesti, zkuste mu dopřát aktivitu, která bude pro oči odpočinková. Mezi tu se počítá hlavně sport či pobyt na čerstvém vzduchu. 

Důvodem není pouze potřeba těla i očí získat tolik potřebnou dávku vitaminu D, ale také to, že díky dennímu světlu se zornice očí zužují a tím se zvyšuje kvalita hloubkového vidění. 

Varovný signál, že oči nejsou v pořádku

Varovným signálem, že zrak vašeho dítěte není takový, jaký by měl být, může být nápadné mrkání, zakopávání o nábytek a předměty, nezájem o kreslení, ale také stranění se kolektivu

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.