Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Oči: Jsou jasným důkazem toho, že stárneme. Jaké potíže nás mohou překvapit a co s nimi?

Video se připravuje ...
30. května 2022 • 14:00

Zhoršení zraku se nevyhýbá ani lidem, kteří jsou zcela zdraví a nikdy dříve se zrakem neměli žádné potíže. Jde o přirozený proces stárnutí.

Oči jsou sice jasným důkazem toho, že stárneme, zrakové vady však omezují i mladší lidi.

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

Něco rozmazaného v dálce

Postupně s věkem se u školních dětí, ale i dospělých může projevovat krátkozrakost, kdy člověk vidí špatně na dálku. Krátkozrakost lze standardně korigovat brýlemi či kontaktními čočkami na dálku. „Stále více mladých lidí se však rozhoduje zbavit se brýlí a čoček nadobro a podstoupuje laserové odstranění dioptrií,“ říká MUDr. Andrea Janeková, FEBO, kataraktový a sítnicový chirurg v Očním centru Praha, a dodává: „Nejmodernější metody laserových operací jsou velmi šetrné. Jsou založeny na úpravě zakřivení oční rohovky tak, aby se světelné paprsky promítaly přesně na sítnici a promítl se ostrý obraz pozorovaného předmětu.“

Vetchozrakost přichází

Akomodace čočky se postupně snižuje a přichází vetchozrakost. Když si potřebujeme něco přečíst nebo si chceme něco zblízka prohlédnout, ale oko nezvládne detail dobře zaostřit, začneme natahovat ruce. Potřeba brýlí už je nevyhnutelná. Rozhodně bychom tuto situaci neměli řešit jen jejich nákupem v drogerii. Začít bychom měli vyšetřením u očního lékaře.

Zrádný nitrooční tlak

Vaše oko totiž může trápit zvýšený nitrooční tlak. Pokud není hlídán a léčen, může být příčinou vzniku zeleného zákalu neboli glaukomu, který bývá přezdíván „tichý zloděj zraku“. Pacient při něm totiž necítí žádnou bolest či jiné obtíže, a bez povšimnutí tak dochází k vážnému poškození zrakového nervu, což může vést až ke ztrátě zraku.

Kvůli kontrole nitroočního tlaku oční lékaři zdůrazňují nutnost návštěvy u lékaře – nejpozději mezi 40. a 45. rokem věku.

Servis po padesátce

Po 50. roce života doktorka Janeková doporučuje podstoupit i pravidelná preventivní vyšetření včetně skenu sítnice pomocí OCT (optické koherentní tomografie), které poskytuje podrobné informace o stavu sítnice včetně jejích jednotlivých vrstev, a umožňuje tak lépe stanovit správnou diagnózu. Díky OCT vyšetření dnes lékaři dokážou včas zachytit velmi vážná oční onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), glaukom, diabetická retinopatie, makulární díra a další onemocnění sítnice, sklivce či zrakového nervu. Onemocnění sítnice je vždy velmi závažné a často nevratné a může vést až ke ztrátě zraku. Proto je důležitá včasná diagnostika a neodkladné zahájení léčby.

Život v mlze po šedesátce

Po šedesátce je pak důležité oční vyšetření i z důvodu případného zachycení šedého zákalu. „Šedý zákal nelze odstranit nijak jinak než operací a neexistuje jiný způsob jeho léčby. Pacient by operaci neměl zbytečně odkládat. Čím více je šedý zákal takzvaně uzrálý, tím je operace oka náročnější,“ vysvětluje MUDr. Janeková. Operace šedého zákalu včetně základní nitrooční čočky je plně hrazena všemi zdravotními pojišťovnami. Zákrok je zcela bezbolestný, provádí se ambulantně a pacient již druhý den na oko vidí. Díky nejnovějším technologiím jde o jednu z nejbezpečnějších operací vůbec.

Kde se o vás postarají?

„Pravidelné preventivní prohlídky zraku jsou důležité, a to i tehdy, když žádný problém nepociťujete,“ říká doktorka Janeková. Nezapomeňte tedy na prevenci ani vy a vypravte se na vyšetření. Objednat se můžete na webových stránkách Očního centra Praha www.ocp.cz. Tam najdete také seznam vyšetření a zákroků, které zde můžete podstoupit pro zlepšení svého zraku. Volat můžete i přímo na číslo 220 807 757.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.