Oči v době těhotenství: Jak se zrak může zhoršit a lze tomu předcházet? | Moje zdraví

Oči v době těhotenství: Jak se zrak může zhoršit a lze tomu předcházet?

Oči v době těhotenství: Jak se zrak může zhoršit a lze tomu předcházet?
Oči v době těhotenství • Autor: istockphoto.com
14. června 2022 • 06:00

Období těhotenství i doba těsně po porodu jsou plné změn, a to i hormonálních. Nevyrovnaná hladina hormonů může stát za řadou zdravotních obtíží. Výjimkou není ani zrak, který se zhorší zhruba deseti procentům žen.

Kde je hlavní příčina

Hlavním důvodem, že se zrak ženy v období těhotenství začne kazit, je voda, kterou ženské tělo právě v tento čas zadržuje. „Během těhotenství a kojení dochází k velkým hormonálním změnám, které mají mimo jiné za následek i zadržování tekutin v organismu. Ta se poté může hromadit například v rohovce nebo oční čočce. To se pak může projevit dioptrickou vadou či její změnou. Potíže se objevují u každé šesté budoucí maminky a téměř vždy se vrátí do původního stavu do roku po porodu, respektive do dvou měsíců od ukončení kojení. Jen asi u 10 procent žen většinou s vyšší oční vadou mohou dioptrické změny přetrvat,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Video se připravuje ...
Epidemie krátkozrakosti: „Úzce souvisí se vzděláním,“ říká oftalmoložkaVIDEO 

Zhoršení již existujících očních vad

Pokud žena trpěla oční vadou již před otěhotněním, je velká šance, že se zrak ještě zhorší. Těhotenství je pro organismus poměrně velká zátěž. „Nejčastěji se v důsledku zadržování tekutin v organismu setkáváme s nárůstem krátkozrakosti, zakřivení oka, ale i dalekozrakosti. Změny ve vidění mohou pozorovat i pacientky s těhotenskou cukrovkou, kdy se projevují kolísavým rozostřováním obrazu během dne. Častěji těhotné trápí i tzv. suché oko. To se projevuje pocitem pálení očí s nadměrným slzením, podrážděním až zarudnutím oka a někdy i mírně neostrým viděním. U nositelek kontaktních čoček může dojít i k přechodnému zhoršení jejich snášenlivosti. Problém je poměrně jednoduše řešitelný volně prodejnými umělými slzami, které si pacientka pravidelně kape,“ popsala Simona Šťastná, lékařka oční kliniky Gemini v Českých Budějovicích.

Důležitá je prevence

Ačkoliv je zhoršení zraku během těhotenství poměrně obvyklý jev, ženy by to neměly podceňovat. „Vzhledem k tomu, že příčinou zhoršeného vidění může být vážnější problém než dioptrie samotné, měla by být budoucí maminka, pokud špatně vidí, vyšetřena očním lékařem. U pacientek, které byly krátkozraké už před otěhotněním a jejichž vada je vyšší než tři dioptrie, je vhodné vyšetřit oční pozadí pro včasné odhalení a eventuální ošetření možných problémů na sítnici,“ doporučila Simona Šťastná.

Operace v těhotenství raději NE!

Během těhotenství, a to zejména v jeho pokročilém stadiu, ale ani v období kojení, se ženám nedoporučuje podstupovat laserové operace. Ty sice oční vady dokážou velmi dobře řešit nebo alespoň korigovat, ovšem právě v období těhotenství mohou dioptrické hodnoty poměrně snadno zkreslovat. Dalším důvodem, proč se operace nedoporučují, je stresová zátěž, která hrozí, i léky podávané bezprostředně po zákroku. Ty by mohly ohrozit právě plod. „Ženám v pokročilém těhotenství radíme zákrok odložit až na dobu po porodu. Ženy, které teprve plánují těhotenství, se však operace nemusí obávat. Samotné těhotenství a následný porod nejsou pro ženy, které již předtím podstoupily laserový zákrok, nikterak rizikové. Změna dioptrií vzniklá těhotenstvím a porodem není častá. Navíc pokud se po těhotenství a porodu opravdu změní oční vada, je možné dioptrie dodatečným laserovým zákrokem opět odstranit. V rámci doživotní záruky, kterou většina pracovišť poskytuje, pacientka případnou dokorekci zraku nemusí hradit,“ řekl Pavel Stodůlka.

Zdravý životní styl je základ

Základem zdravého života nejen nastávající maminky, ale také jejího potomka je hlavně životní styl ženy. Ten může do jisté míry ovlivnit, jak bude zrak ženy a následně i miminka nakonec vypadat. „Životní styl a výživa matky se projevuje na vývoji celého plodu, tedy i oka a zraku. Kouření a užívání jiných rizikových či návykových látek v těhotenství může mít za následek vznik vrozených očních vad či syndromů u dítěte. Velmi nebezpečné může být prodělání některých infekčních onemocnění v těhotenství, jako je například herpes či zarděnky. Většina očních nemocí je odhalena včas screeningovým vyšetřením, které probíhá rutinně již v porodnici. Dioptrické vady a šilhání jsou často dědičné. V tomto případě je třeba včasné vyšetření dítěte očním lékařem při nestandardním chování dítěte – například světloplachosti, mnutí očí, natáčení hlavy, šilhání a podobně,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.