Hemoroidy trápí i malé děti, zhoršují je vlhčené ubrousky | Moje zdraví

Hemoroidy trápí i malé děti, zhoršují je vlhčené ubrousky

Hemoroidy trápí i malé děti, zhoršují je vlhčené ubrousky
Autor: istock.com
25. ledna 2024 • 04:55

Nejčastější nemocí, o které se pacient bojí mluvit se svým lékařem, jsou hemoroidy. Přitom nemoc lze snadno léčit. Problémy mohou trpet i děti, zhoršují je totiž vlhčené hygienické ubrousky. 

Rozšíření a zánět hemoroidů se projevuje bolestí, pálením, svěděním a krvácením z konečníku. Postupně dochází k vyhřeznutí hemoroidu ven a ke zhoršování obtíží. Hemoroidy jsou vlastně žilní pleteně, jejichž úlohou je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice.

Vše o hemoroidech čtěte zde.

Mezi rizikové faktory patří dlouhodobé sezení, obezita, špatná životospráva vedoucí k zácpám, nedostatek pohybu a u žen těhotenství.

Proč hemoroidy u dětí vznikají?

Přestože jsou nejčastějšími pacienty lidé ve věku od 45 do 65 let, hemoroidální onemocnění postihuje také těhotné ženy, lidi s nadváhou, kteří mají sklony ke klidnému životu s minimem pohybu, osoby s fyzicky náročnou prací, při níž dochází ke zvýšenému tlaku v pánvi, a to zejména z důvodu zvedání těžkých břemen, i děti a dospívající.

Potvrzuje to také MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín: „V průběhu posledních let dochází k nárůstu počtu mladších pacientů a v ordinacích se objevují i teenageři mezi 15–17 lety. Objevují se i malé děti na vyšetření. Vinu vidím v nedůslednosti v otázce hygieny a častém používání hygienických ubrousků. Jsou praktické na cesty, ale není nad to, omýt dítě pod tekoucí vlažnou vodou dětským mýdlem.“

Potíže zhoršují také nezdravá strava, málo pohybu a svůj podíl má také dlouhodobé sezení na nočníku. 

Jak poznat hemoroidy u dětí?

Na rozdíl od dospělých se u dětí a dospívajících obvykle neobjevuje krvácení. U menších dětí je nejčastěji viditelný šedavě modrý uzlík u konečníku, který se při vyprazdňování vyklene. U dospívajících je vidět vystupující uzlík, svědí a může bolet stejně jako u dospělých.

Jak se léčí hemoroidy u dětí?

U dětí se neprovádí chirurgická léčba, ale používají se konzervativní metody. Pomáhají koupele ve slabém roztoku hypermanganu, gel z dubové kůry a masti, krémy a čípky na hemoroidy, které jsou volně prodejné v lékárně. 

Konec tabu

S hemoroidálním onemocněním se setkává až polovina z nás, stydíme se o tomto problému mluvit a trvá průměrně 1,5 roku, než se ho rozhodneme řešit. Při včasné léčbě je přitom možné zabránit nepříjemnému chirurgickému řešení. Více se dozvíte například na www.konectabu.cz.

Proč tolik škodí, když hemoroidy neléčíte? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Nejrozšířenější onemocnění na světě: HemeroidyVIDEO 

Jak pomáhá sport? Nebo škodí?

Jak vysvětluje doktorka Hořínková, hemoroidy mohou zhoršovat také určité pohyby. Například v posilovně. „Při některých pohybech, jako jsou dřepy a zvedání těžších činek, dochází ke zvýšenému tlaku právě do malé pánve. Mění se tok krve v žilách hemeroidů a to potom ovlivňuje žilní stěnu, která má tendenci praskat, doprovodným projevem je krvácení. Toto malé krvácení nemusí způsobovat pouze rozšířené hemoroidy, ale i řitní trhlina,“ vysvětluje lékařka.

Jak ale dodává, člověka by to nemělo od pohybu odradit. „Je velmi důležitý z hlediska vyprazdňování. Když se hýbete vy, pracuje i vaše střevo a řádně vypuzuje stolici. Vhodnější jsou chůze, běh, plavání, jóga, pilates nebo například tanec. Po sportování nebo i před zátěží lze ke zmírnění příznaků použít rektální mast s aplikátorem, na noc jsou pak vhodné čípky,“ říká lékařka.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.