Dětská kolika: Proč k ní dochází a jak dítěti ulevit od bolestí | Moje zdraví

Dětská kolika: Proč k ní dochází a jak dítěti ulevit od bolestí

Dětská kolika: Proč k ní dochází a jak dítěti ulevit od bolestí
Autor: istock.com
11. května 2021 • 14:00

Novorozenecké koliky postihují v prvních měsících života zhruba 10 % kojenců. Provází je neutišitelný pláč i zoufalost rodičů, kteří si v tu chvíli přijdou bezmocní. Ačkoli přesné příčiny dětské koliky nejsou ještě přesně známy, existují alespoň určité techniky, které dítěti mohou přinést úlevu.

Jak dětskou koliku poznat

Není nutné začít panikařit vždy, když novorozenec začne plakat. Zbystřit bychom měli ale v případě, že bez zjevné příčiny začne být dítě neklidné, pronikavě se rozpláče, zbledne nebo naopak zrudne, zatíná pěsti a kroutí nožky k bříšku, které je zjevně nafouknuté. Obvykle nepomůže ani dudlík, ani přiložit dítě k prsu. Pokud takový stav probíhá bez horečky, pak je téměř jistě na vině kolika.

Není to sice pravidlem, ale u dětí, které jsou na umělé výživě, přicházejí záchvaty nejčastěji ve večerních hodinách, zatímco u dětí kojených z prsu se mohou vyskytnout kdykoli během dne. Koliky se začínají objevovat okolo 4.–5. týdne života a po 3. měsíci zpravidla spontánně vymizejí (odtud také název „tříměsíční kolika“). S určitostí dokáže diagnózu stanovit pediatr, který vyloučí jiné příčiny, jako je například gastroezofageální (jícnový) reflux.

Další rady ohledně dětské koliky najdete zde.

Prognóza dětské koliky

Dětská kolika jako taková nezanechává trvalé následky. Nicméně některé studie prokázaly, že kolikami potrápený kojenec se bude v prvním roce života spíše potýkat s nespavostí

Pravděpodobné příčiny dětské koliky

Skutečnou příčinu dětských kolik se dosud nepodařilo odhalit. Existuje však několik hypotéz, proč k ní s největší pravděpodobností dochází:

  • Nadměrné množství plynů ve střevech, k čemuž může dojít nejčastěji polykáním vzduchu při krmení. Pro tuto teorii svědčí právě nadmuté bříško.
  • Nadměrná peristaltika střev v důsledku zvýšené produkce hormonu motilinu, který způsobuje kontrakce střev i žaludku. Zvýšenou hladinu motilinu může zapříčinit mimo jiné cigaretový kouř. Tato hypotéza byla vytvořena na základě faktu, že u některých dětí došlo ke zklidnění po podání léků proti křečím.
  • Alergie, a to nejen na umělou výživu, ale také na kravské mléko. Stačí přitom malé množství, které je obsaženo mateřském mléku.
  • Psychická nepohoda, která se často přenáší z matky na dítě. Ukazuje se, že dětské koliky se často objevují u prvorozených dětí a u dětí, jejichž matky jsou příliš úzkostlivé a ochranitelské.
  • Na vině může dále být nerovnováha střevních bakterií, hormonální změny, přecitlivělost na okolní hluk či světlo, nezralost nervového systému a trávicí soustavy.

Další informace o příčinách dětské koliky čtěte zde.

Jak dítěti při kolikových bolestech ulevit

Utišit plačící dítě je někdy nadlidský úkol, zvláště když ho trápí bolest bříška. Často ale pomůže některá z následujících rad:

1. Masáže. Bříško masírujte krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. Tlak prstů by neměl být ani příliš silný, ani příliš jemný, aby nezpůsobil nepříjemné lechtání. Kojencům se masáže obvykle líbí, a tak je můžete rozšířit na celé tělo, čímž odvedete pozornost od bolesti.

2. Změna polohy. Jestliže nezabírá, když pohupujete dítětem bříškem nahoru, zkuste to opačně – otočte dítě čelem dolů a bříško si podepřete rukou. Mírný tlak na břišní oblast může pomoci plynům se pohnout a tím dítěti ulevit.

3. Dudlík. Zní to možná jednoduše, ale v mnoha případech může dudlík opravdu pomoci. Novorozenci mají velmi silně vyvinutý sací reflex a sání je uklidňuje. Dudlík navíc učí dítě dýchat nosem, a je tak účinnou prevencí syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS).

Další rady na zklidnění miminka při kolice najdete zde.

4. Šepot. Šepot má totiž uspávací účinek. Začněte nejprve jemně, nejlépe přímo do ucha dítěte. Postupně šeptejte hlasitěji, dokud vás dítě přes pláč nezačne vnímat.

5. Pohyb. Na pohyb si děti zvykají už v prenatálním stadiu. Zkuste napodobit právě to houpání, které dítě cítí ještě v mateřském lůně. Nejlepší je využít k tomu houpací křeslo nebo houpačku. V některých případech může pomoci i obyčejná jízda autem, samozřejmě ne příliš rychlá ani s prudkými zatáčkami.

6. Nosítko nebo šátek. Těsná blízkost rodiče dává dítěti pocit jistoty a bezpečí. Zároveň tak lze nejlépe napodobit pohyb, jaký zažívalo dítě ještě před narozením – viz předchozí bod.

Vše o nadýmání kojenců čtěte zde.

7. Odříhnutí. Jak už bylo zmíněno, jednou z příčin dětské koliky může být nadměrný objem plynů ve střevech. Pláčem dítě polyká další vzduch, což může bolest ještě zhoršovat. Zkuste dát dítěti odříhnout klasickým způsobem – opřete mu hlavu o vaše rameno a párkrát ho přiměřeně poplácejte po zádech, můžete se při tom mírně zaklonit. Případně vyzkoušejte jiné doporučené polohy pro odříhnutí.

8. Bílý šum. Bílý šum je monotónní zvuk, který umí zastřít hluky, jež mohou působit rušivě. Zároveň je mnohým dětem příjemnější než naprosté ticho. Mezi jeho typické původce patří déšť, vysavač, vítr, větrák, pračka, fén apod. I tady ale platí – všeho s mírou. Hluk by tedy neměl být příliš silný ani by neměl trvat příliš dlouho.

9. Nahřívání bříška. Teplo pomáhá uvolňovat střeva a podpořit jejich pohyb. Využít můžete teplou koupel nebo teplé obklady.

10. Neslazený bylinkový čaj. Nejlepší je přitom odvar z heřmánku, máty, kmínu nebo fenyklu. Podávání fenyklového čaje však vždy konzultuje s lékařem, protože fenykl je přirozeným zdrojem karcinogenní silice zvané estragol, která může být pro dítě ve větší míře škodlivá.

Naopak se nedoporučuje podávání glycerinových čípků, které sice mohou pomáhat při zácpě, ovšem při delším užívání dráždí konečník, který je tak ještě náchylnější ke křečím.

V každém případě je potřeba zachovat klid. Nervozita se přenáší na dítě a to se pak cítí v ještě větší nepohodě.

Jaké léky mohou pomoci proti dětské kolice

V případě, že nefunguje ani jeden z výše zmíněných bodů, je možné sáhnout po lécích. Proti dětské kolice se osvědčily:

  • Léky obsahující simetikon. Simetikon je neškodná sloučenina křemíku, která dokáže rozbíjet bublinky plynů, čímž redukuje plynatost.
  • Léky proti křečím. Nejčastěji se užívají ty, které obsahují sloučeninu cimetropium-bromid. Na rozdíl od simetikonu už však mohou mít vedlejší účinky, jako je zácpa nebo ospalost.
  • Probiotika. O pozitivních účincích probiotik se v souvislosti s dětskou kolikou mluví stále častěji. Hlavním bojovníkem je kmen lactobacillus reuteri, který dokáže obnovit narušenou střevní mikroflóru a zajistit normální pohyb střev.

Podávání těchto přípravků je však vhodné vždy předem zkonzultovat s dětským lékařem! Toho každopádně navštivte vždy, když pláč přetrvává delší dobu a nepomáhá žádný z uvedených postupů.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.