Jak naučit dítě znát hodnotu dárků a peněz? | Moje zdraví

Jak naučit dítě znát hodnotu dárků a peněz?

Jak naučit dítě znát hodnotu dárků a peněz?
. • Autor: Česká spořitelna
26. listopadu 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Věci, které potřebujeme nebo chceme, dnes často pořizujeme bez čekání na zvláštní příležitost. Toto samé platí také o věcech pro naše děti. Nová školní taška, stylové tričko nebo technická vychytávka. Ať už tyto věci kupujeme dítěti k narozeninám, nebo jen tak, mělo by znát jejich hodnotu. Jedině tak totiž nebude každý dárek brát jako samozřejmost.

Jak naučit děti znát hodnotu peněz 

Nejjednodušší cestou k takovému poznání je přijít s penězi do styku. Vhodné je začít dětem dávat kapesné – tedy drobný obnos, o kterém si budou rozhodovat samy. Začít s ním můžete už ve školce. Určitě je to lepší než učit hospodařit 17letého puberťáka.

Věděli jste, že 41 % rodičů dává dětem kapesné pravidelně, zatímco 27 % rodičů ho dětem sice dává, ale nepravidelně? Zbytek rodičů ho vyplácí jako odměnu za dobré známky nebo pomoc v domácnosti. Kapesné by ale mělo sloužit spíš jako příjem nezávislý na odměnách, se kterým se dítě naučí vycházet stejně jako v dospělosti s výplatou. I proto je důležité pevně nastavit jeho výšku a vyplácet ho pravidelně v předem dohodnutých intervalech. TIP: Přečtete si, jak na kapesné pro děti.

Nastavte pravidla, která dítě pochopí

✔ Jak často? U mladších dětí je vhodnější týdenní kapesné po menších částkách. Naopak náctiletí spíše uvítají, když dostanou měsíční kapesné najednou.

✔ Výše kapesného. Školáci na 1. stupni dostávají nejčastěji 80–200 Kč měsíčně, na 2. stupni pak 200–400 Kč. Pokud navýšíte kapesné, zvyšte i zodpovědnost (dítě si může začít platit samo třeba svačiny).

✔ Jak budete dítěti kapesné dávat? Menším dětem dávejte peníze hotově. Od 8–10 let je pak dítě schopné pochopit princip platební karty a virtuálních peněz.

✔ Co si platí dítě samo? Aby poznalo hodnotu dárků a dalších věcí, je dobré určit, co si má ze svých peněz platit (třeba dobroty nebo kino) a co budete hradit vy.

✔ Dejte dětem důvěru. Drobný dohled je na místě. Nesnažte se mít ale naprostou kontrolu nad tím, za co vaše ratolest utrácí. Nechte děti poučit se z vlastních rozhodnutí.

Dětský účet nebo prasátko 

Doba jde dopředu mílovými kroky. Zatímco vy jste si střádali kapesné do prasátka nebo pokladničky, dnes děti mohou mít vlastní bankovní účet. Většina bank nabízí účet pro děti s vedením zdarma. Výhody má tento účet i pro rodiče. Díky mobilní aplikaci budete mít přehled o výdajích dítěte a v případě nouze mu můžete poslat peníze na účet okamžitě. Na platební kartě, kterou může dítě k účtu dostat od svých 8 let, lze nastavit limity pro platby nebo výběry jako u každé klasické karty.

Dárek není samozřejmost

Když dítě pozná hodnotu peněz, lépe si uvědomí, co dostalo a kolik úsilí dárek představuje. Pokud touží po něčem drahém, jako je například mobilní telefon, není na škodu domluvit se, aby si na dárek přispělo ze svých úspor. Když svou ratolest zapojíte do nákupu, stačí alespoň symbolicky, hned si telefonu bude vážit více. Časem si pak uvědomí i hodnotu dárků, které od vás dostane jen tak pro radost.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.