Spondylóza | Příznaky, léčba a komplikace onemocnění páteře | Moje zdraví

Spondylóza

Jde o degenerativní onemocnění krční páteře, které vzniká v důsledku stárnutí. Je nejčastější příčinou poškození míchy u pacientů nad 55 let věku. Postup nemoci ale může být velmi pomalý a pacient nemusí dlouho pociťovat žádné příznaky. Výskyt je stejně častý u obou pohlaví, nicméně u mužů se vyskytuje dříve.

 

Co je to spondylóza?

Spondylóza je výsledkem degenerace meziobratlové ploténky. Zjednodušeně řečeno jde o proces, kdy ploténka stárne, ztrácí vodu a kolabuje. To může vést k útlaku citlivých struktur, jako jsou nervy a mícha.

O dalších příčinách bolesti zad si přečtěte ZDE.

Příznaky

Bolesti a ztuhlost krku a ramen i hlavy, přičemž mohou vystřelovat do paže, předloktí nebo ruky. Pacienti si stěžují na obtížné psaní a ztrátu zručnosti. Někteří mohou trpět i úzkostmi a depresemi.

Léčba

Léčba spondylózy spočívá ve znehybnění krku (měkký límec). Důležitá je úprava životního stylu (relaxačí techniky) a fyzioterapie. V některých případech se přistupuje k chirurgickému řešení.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

páteř

Léky

Myorelaxancia – léky na uvolnění svalového napětí a u středně těžkých až těžkých bolestí také opioidy.

Vyšetření

Neurologické vyšetření, RTG, magnetická rezonance, vychází se ale také z anamnézy a klinického nálezu.

Možné komplikace

Spondylóza může zasáhnout také další orgány a v důsledku toho se mnohdy vyskytují i mimokloubní příznaky, kam patří např. postižení kůže (psoriatická artritida), sliznic, střeva (idiopatické střevní záněty) nebo očí (zánět duhovky, střední vrstvy oka – živnatky nebo řasnatých tělísek).

Prevence

Posilování svalů páteře a pravidelný pohyb, nejlépe chůze, plavání nebo cyklistika. Mezi nejúčinnější moderní metody patří tzv. Medicínská tréninková terapie (MTT), která posiluje hluboké zádové svalstvo a umožňuje páteři vytvářet dostatečnou oporu.

Rozhovor s lékařkou o bolestech zad najdete ZDE.

TIP NA VIDEO: Jak si udržet imunitu pomocí bylin?

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.