Bolest nadvarlat: Co znamená a jak se projevuje? | Moje zdraví

Bolest nadvarlete

Nadvarle se velmi podobá těsně stočenému kanálku. Je umístěno na vrcholu varlete a sestupuje po jeho zadní stěně a přechází v chámovod. Bolest nadvarlat bývá obvykle způsobena zánětem. Ten nejčastěji vzniká na podkladě infekce z močových cest, ale i z jiných příčin.

Příznaky bolesti nadvarlete

Zánět nadvarlete (epididymitida) se projevuje narůstajícím otokem poloviny varlete a zarudnutím kůže s výraznou bolestivostí podél chámovodu, která vystřeluje do třísla a zhoršuje se při pohybu. To vše doplňuje horečka, celková schvácenost a pozitivní Prehnovo znamení (při zvednutí varlete dojde k ústupu bolesti, což pomáhá odlišit epididymitidu od torze varlete).

Další informace o bolesti a otoku varlat najdete ZDE.

Další příčiny bolesti 

Nadvarle může být postiženo i takzvanou hydrokélou neboli vodní kýlou, což je nahromadění tekutiny kolem varlat v jejich obalech. Hydrokéla může vzniknout jako následek zánětu nadvarlete. Příčinou bolesti ale může být i přítomnost cyst.

Léčba 

Při zánětu nadvarlat se doporučuje klid, podložení šourku nebo suspenzor, lokálně studené obklady. Hydrokéla se léčí se operací buď v celkové, nebo místní anestezii, cysty se obvykle chirurgicky odstraňují.

Léky

Při epididymitidě se podávají širokospektrá ATB, analgetika a antipyretika.

Vyšetření

Zánět nadvarlat se projeví pozitivní kultivací z moči, leukocytózou a zvýšením zánětlivých parametrů v krvi, zvýšenou sedimentací a typický je i obraz při ultrazvukovém vyšetření.

Postihuje

muži

Projevuje se

pohlavní ústrojí

Možné komplikace

Zánět nadvarlat často způsobuje i zánět varlat a bez léčby vede k neplodnosti muže. Prognóza je při včasné léčbě dobrá, u zanedbaných stavů hrozí chirurgické odstranění orgánu.

Prevence

Jako prevence zánětu varlat, který se může vyvinout ze zánětu nadvarlat, se doporučuji speciální cvičení stimulující prokrvení a činnost varlat.

Kdy jít k lékaři

Pacient s otokem varlat musí vždy okamžitě navštívit lékaře, aby vyloučil případná další onemocnění.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.