Krainová, Decastelo a další: Tyhle hvězdy trpí astmatem a alergií! | Moje zdraví

Krainová, Decastelo a další: Tyhle hvězdy trpí astmatem a alergií!

3. května 2021 • 06:00

Právě dnes si připomínáme Světový den alergie a astmatu.Těmito vážnými nemocemi trpí děti i dospělí po celém světě. Jejich výskyt v populaci dramaticky narůstá, a to i vinou zhoršujícího se životního prostředí i stylu života. Logicky se tedy nevyhýbá ani celebritám u nás, ani v zahraničí. Které známé osobnosti těmito nemocemi trpí?

Simona Krainová (48)

Česká modelka si jednou chtěla ve Francii pochutnat na ústřicích, což se ale ukázalo jako velká chyba. Po jejich konzumaci se začala dusit a pomohla jí až injekce na ambulanci. Kromě této pochoutky je kráska alergická také na pyl

Jak poznat jednotlivé druhy alergie a jak je léčit? Více čtěte zde.

Petra Kvitová (31)

Vítězka Wimbledonu a olympijská medailistka z Rio de Janeira má od dětství astma. Sportovkyně se proto neobejde bez inhalátoru a jak sama řekla, nemoc ji omezuje při hře, protože se poměrně brzy unaví a špatně se jí dýchá.

Eva Decastelo (42)

Herečka a moderátorka Eva Decastelo přiznala, že její zdraví také není nejlepší. „Jsem alergik a astmatik,“ řekla Decastelo s tím, že nejlepší léčbou jsou pro ni rašelinové zábaly a mimo to si v lázních ráda dopřává i uhličité koupele. 

Jana Krausová (67), Iva Pazderková (41) a Miluše Bittnerová (43)

K této skupině hereček se řadí i moderátor Jan Musil (53). Všechny tyto hvězdy spojuje alergie na lepek, tedy celiakie, kvůli které musí dodržovat přísnou doživotní dietu.

Alergie ale netrápí jen české celebrity, podobně jsou na tom i ty zahraniční. Španělský herec Antonio Banderas (60) je alergický na hmyzí bodnutí, zpěvačka Beyoncé (39) zase nesnese některé parfémy. Golfista Tiger Woods (45) je alergický na pyl, což mu při sportu přináší nemalé potíže. Zpěvačce Pink (41) dokonce přerostla alergie v astma. Zpěvačka Miley Cyrus (28) trpí těžkou alergií na antibiotika a dokonce kvůli ní skončila v nemocnici, Sandra Bullock (56) se zase nesmí přiblížit ke koním. 

Na celebrity, které trpí alergií nebo astmatem, se podívejte v naší fotogalerii.

Astma v Česku a ve světě

Jen v České republice postihuje astma kolem 10 až 12 % obyvatelstva. Na celé planetě dnes astmatem trpí přes 300 milionů osob. Jedná se tedy o jedno z nejčastějších chronických onemocnění vůbec. Přestože astma nelze vyléčit, je možné ho alespoň držet pod kontrolou. Lze tak předcházet nebezpečným záchvatům, projevujícím se nedostatečnou průchodností dýchacích cest, otokem sliznice a nadprodukcí hlenu, které provází výrazná úzkost a slabost. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.