Holubová, Cibulková a další. Tyhle české hvězdy bojovaly s alkoholem | Moje zdraví

Holubová, Cibulková a další. Tyhle české hvězdy bojovaly s alkoholem

13. dubna 2021 • 06:00

Kvůli pandemii mají lidé v Česku tendence víc tíhnout k alkoholu. Z průzkumu společnosti Nielsen Admosphere vyplynulo, že se za poslední rok zdvojnásobil počet lidí, kteří popíjejí alkohol doma, což není právě příznivá zpráva. O závislosti na alkoholu by mohly vyprávět i některé celebrity. Kdo se v minulosti potýkal s tímto démonem?

Eva Holubová (62)

Předtím, než oslavila čtyřicítku, to vypadalo, že má herečka Eva Holubová všechno, co by si jen mohla přát. Skvěle nastartovanou kariéru, rodinu, přátele... Přesto v té době začala popíjet ve velkém a dlouho ani nevěděla, proč se právě k němu uchyluje. „Rok jsem se flákala po hospůdkách, odnikud nikam. Měla jsem pocit, že jsem zbytečná,“ popsala své tehdejší období. Její stav se zhoršoval, a tak nakonec svolila, aby ji kolega a kamarád Jan Kraus odvezl do léčebny. Teprve pak se ukázalo, že herečka trpí takzvanými endogenními depresemi. Protože o nich nevěděla a nenechala se léčit, vyústily právě v závislost na alkoholu. Lékaři jí nasadili antidepresiva a Holubová od základu změnila svůj životní styl. Díky tomu se jí podařilo závislost překonat.

Vilma Cibulková (58) a Miroslav Etzler (58)

Herečka prožila několik románků se ženatými umělci i několik let vztahu s o 41 let starším divadelním režisérem Miroslavem Macháčkem (†68). Právě ten ji přivedl k alkoholu, kterému sám holdoval. Svou závislost pak musela řešit hospitalizací v Bohnicích, a to i proto, že se pokusila o sebevraždu podřezáním žil. Alkoholu se ovšem nevyhýbal ani její pozdější manžel, herec Miroslav Etzler. Svoji byli od roku 2003 do května 2013 a v popíjení si oba libovali. Nakonec se rozvedli a každý šel svou cestou. Cibulkové se postupně podařilo vymanit ze svých problémů a dnes se alkoholu už ani nedotkne. 

Jana Šulcová (74)

V 80. letech šla z filmu do filmu, a protože se nevyhýbala nahým scénám, stala se i sexuálním symbolem své generace. Po rozvodu se svým hereckým kolegou Oldřichem Víznerem (73) se ale sesypala a podle svých slov trpěla osm let depresemi. Navíc se starala o dospívající dcery a bohužel jí nepomohl ani psychoanalytik. Proto se uchýlila k alkoholu. Nakonec ho porazila, ale pití si vybralo krutou daň v podobě zničené slinivky. „Právě kvůli té slinivce už dvanáct let alkohol vůbec nepiju,“ prohlásila herečka v roce 2009. „Žiju přítomností, starám se o zahrádku, ráda vařím, miluju svoje dcery, mám vnoučata,“ shrnula svůj momentálně spokojený život.

Na další známé osobnosti, které bojovaly s alkoholem, se podívejte ve fotogalerii.

Video se připravuje ...
Velikonoční dekorace do oknaVIDEO 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.