Kouříte a nedokážete přestat? Smiřte se s tím, ale pro zdraví udělejte tyto 3 věci | Moje zdraví

Kouříte a nedokážete přestat? Smiřte se s tím, ale pro zdraví udělejte tyto 3 věci

Kouříte a nedokážete přestat? Smiřte se s tím, ale pro zdraví udělejte tyto 3 věci
Nedokážete přestat? Tak se ale nepřestávejte starat o své zdrvaí • Autor: istock.cz
21. února 2024 • 04:37

Zdravotní rizika spojená s kouřením jsou nepopiratelná. Proto je důležité vědět o nebezpečích a mírnit potíže kouřením způsobené. Vedle toho má smysl minimalizovat svou expozici cigaretovému kouři. Stejně tak je třeba zapomenout na mýtus, že s určitým počtem vykouřených cigaret je tělo už tak poškozené, že už nemá smysl abstinovat.

Kouření může vést k řadě problémů. V prvé řadě jsou to celkem běžné problémy včetně kašle, dušnosti, únavy a snížené fyzické výkonnosti. Ti, kteří kouří, často prožívají horší kvalitu spánku a mají omezené schopnosti dýchání, což omezuje jejich schopnost účinně fungovat ve svém každodenním životě. Zásadní je vliv na srdce, cévy a samozřejmě tu je také rozvoj rakoviny, zejména plic.

Jak přestat s kouřením? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Přestat s kouřením jednou provždy: Jak na to pod dohledem odborníka?VIDEO 

Podle dat Státního zdravotnického ústavu žije v České republice přibližně dva a půl milionu kuřáků a posledních 10 let jich moc neubývá. Statistiky totiž také říkají, že většina kuřáků by se svým zlozvykem chtěla přestat. Ale nedokážou to. Závislost je totiž opravdu těžká a adiktologové ji někdy přirovnávají k závislosti na kokainu

Pojďme udělat tlustou čáru za tím, že si kuřáci potíže způsobují sami, a podívejme se, co vše pro sebe mohou udělat, aby následky snížili. Co tedy můžete udělat, pokud kouříte? 

Spočítejte si krabičkoroky a běžte na vyšetření

Dobrou zprávou je, že poprvé v historii českého zdravotnictví mají čeští kuřáci šanci na zachycení nádorového onemocnění plic v počátečním stadiu – což je také šance na úspěšnou léčbu. Plicní rakovina se totiž většinou nijak neprojevuje, a když už se objeví příznaky, jako jsou vykašlávání krve nebo dušnost, zpravidla se jedná o pokročilé a nevyléčitelné onemocnění. Pokud ale kouříte 20 a více let krabičku cigaret denně (nebo třeba 10 let dvě krabičky denně), pojišťovna vám hradí účast v programu pro včasný záchyt karcinomu plicwww.prevenceproplice.cz

To znamená, že můžete být v pravidelné péči pneumologa, který vás při podezření na nádorové onemocnění odešle na nízkodávkové CT – bezbolestné zobrazovací vyšetření, které je nejspolehlivější metodou, jak odhalit nádor velmi malé velikosti. 

Kuřte vědomě

Dalším zajímavým krokem, který můžete v souvislosti s nikotinem udělat, je takzvané vědomé kouření. To aplikuje principy metody zvané mindfulness, již zpopularizoval profesor Jon Kabat-Zinn z massachusettské univerzity v USA.

Metoda vědomého kouření spočívá v tom, že se kuřák sám ještě před zapálením cigarety zaměří na svoje pocity: Jdu si zapálit, protože se chci uvolnit? Nebo se po dávce nikotinu dokážu lépe soustředit? Co dalšího dělám, když vložím filtr mezi rty, poprvé potáhnu a odložím zapalovač? Jak se tabák mění v popel, kuřák se zaměřuje na svoje smysly: Jaká chuť se v ústech mísí s tabákem? Slyším v okolním ruchu charakteristický praskavý zvuk hoření? 

Ve výsledku se tak kuřák sám stává pánem situace, a pokud se soustředí čistě na proces kouření, má možnost více si uvědomovat, že vlastně kouř páchne, vyvolává v ústech pachuť, možná dráždí ke kašli, způsobuje nepříjemné motání hlavy. Postupně tak může člověk dojít až k uvědomění, že podobnou situaci dokáže zvládnout i bez tabáku. A pokud ne, může to i tak vést k snížení počtu vykouřených cigaret.

Hýbejte se a jezte zeleninu

V rámci programu také získáte možnost odborné pomoci s odvykáním. Lékaři vám mohou také pomoct radami, jak ovlivnit další faktory, které se ke kouření přičítají. „Životní styl včetně toho, zda člověk kouří, jestli se hýbe a jak se stravuje, má na vznik nádorů a chronických plicních nemocí zásadní vliv. Nejhůře jsou na tom obézní kuřáci, kteří navíc holdují uzeninám,“ uvádí prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP.

Právě zdravý životní styl, sportování a také zdravá strava – zejména ta, která obsahuje dostatek vlákniny, ale také vitaminů – můžou následky kouření zmírnit.

Určitě proto nemá smysl si říct, že když kouříte “krabku denně”, nemá pro zdraví smysl už nic dělat. Stejně tak lékaři na základě odborných dat vědí, že skončit s cigaretami má smysl i po letech kouření. 

Odbornou pomoc najdete na Národních stránkách pro podporu pro odvykání kouření, v Centrech pro závislé na tabáku nebo na Národní lince pro odvykání kouření.   

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.