Transexuální děti mají sklony k sebevraždě a sebepoškozování. Zjistila to americká studie | Moje zdraví

Transexuální děti mají sklony k sebevraždě a sebepoškozování. Zjistila to americká studie

Transexuální děti mají sklony k sebevraždě a sebepoškozování. Zjistila to americká studie
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
29. dubna 2018 • 06:00

Americký prezident Donald Trump nedávno zrušil směrnici svého předchůdce – Baraca Obamy z roku 2016 pro veřejné školy, která zaručovala studentům se změněnou pohlavní identitou volbu dámské či pánské toalety. Kontroverzní nařízení rozdělovalo mnoho rodičů, učitelů i zákonodárců. Rozhodně proti zrušení směrnice je Americká akademie pediatrie sdružující 66 tisíc dětských lékařů. Proč se směrnice zastávají a v čem „transgenderovým“ dětem prospívá?

Například dívka v mužském těle se necítí dobře, když musí jít na pánskou toaletu. Po psychické stránce takto neskutečně trpí, což ale její okolí často nedokáže pochopit. Podle pediatrů není rozhodně dobré, aby „školní“ část svého života prožívali tito studenti pod neustálým tlakem.

Bohužel přesné číslo transgender studentů v USA neznáme. Ale podle vládního průzkumu z roku 2014 se jako člověk se změněnou pohlavní identitou identifikuje asi 1,3 milionu dospělých Američanů. Odborníci se shodují v tom, že v mnoha amerických státech chybí v nejrůznějších odborných sociologických průzkumech otázky týkající se právě genderové identity.

Máme tak alespoň výzkumy ze států Massachusetts (2006) a Wisconsin (2015), které uvádí, že v těchto státech je v průměru 1,6 a 1,5 procenta transgender dětí. Deník The New York Times uvedl, že Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí do roku 2019 vůbec neplánuje dotaz na genderovou identitu do svého adolescentního zdravotního průzkumu zahrnout. To znamená, že může trvat ještě celé roky, než budeme mít nějaké schůdnější údaje.

Výjimkou nejsou ani pokusy o sebevraždu

Proces uvědomění si toho, že žijeme v těle opačného pohlavní, je velmi osobní a může trvat roky. Některé děti svoji odlišnou identitu chápou velmi brzo. Další mohou ale vědomě svoji opačnou sexualitu dlouho skrývat, což se děje hlavně v netolerantním prostředí. U těchto dětí se také často objevují sklony k sebevraždě. A občas se u nich objevuje i šikana.

Studie „Cincinnati Children's Hospital Medical Center“ zjistila, že 30 procent transsexuálních mladistvých, kteří navštívili zdravotní středisko, mělo v minulosti alespoň jeden pokus o sebevraždu. U 24 procent pak byla prokázána anamnéza sebepoškozování. Pokusy o sebevraždu byly vyšší (46,5 procent) u transsexuálních vysokoškolských studentů. Podle odborníků se toto číslo zvýšilo díky studentům, kterým bylo zamítnuto užívání již zmiňovaných pro ně preferovaných toalet a bylo jim znemožněno studentské bydlení v mužském či ženském oddělení.

Podstatnou roli hraje sociální prostředí

Novinkou není ani to, že námi sledované děti a dospívající se cítí mnohem lépe v prostřední a v komunitách, které je podporují. Velký vliv tak na ně má přístup školy a rodiny. V jedné ze studií zveřejněné v roce 2016 v odborném časopise Pediatrics se děti, které se převlékaly a chovaly podle svého přesvědčení a nebylo jim v tom jejich okolím bráněno, cítily mnohem lépe. Snížila se u nich také míra úzkosti a depresí. Sebevražedné úmysly tak dokáže zcela odbourat podpora okolí a včasné a dostatečné odbourání předsudků a schopnost a snaha žít podle své niterné genderové identity.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.