Manosphere: Když muži nenávidí ženy aneb Žena jako obětní beránek | Moje zdraví

Manosphere: Když muži nenávidí ženy aneb Žena jako obětní beránek

Manosphere: Když muži nenávidí ženy aneb Žena jako obětní beránek
• Autor: istockphoto.com
22. listopadu 2022 • 06:00

Možná je pro vás tento pojem zatím neznámý, ve světě je však celkem rozšířený. Manosphere je uskupení online komunit mužů, kteří nenávidí ženy. Žena pak v jejich pojetí hraje hlavní roli, ovšem ne ve stylu vamp, ale spíše obětního beránka.

Společným tématem mužů hlásících se k online komunitě manosphere je jejich vlastní „mužská“ nadřazenost, krize mužství a jednoznačně nenávist k ženskému pohlaví.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Z ženy se tak stává oběť. Mnohdy bez toho, aby se něčím vůbec provinila. 

Proč tomu tak je?

Do skupiny manosphere se řadí muži, kteří mají s ženami nějaký problém. V tomto uskupení se následně dělí na 4 hlavní podskupiny:

  • Nejznámější jsou incels. Muži, kteří jsou sami, protože na ně zkrátka žádné partnerky nezbyly. Tedy ty sexuální. Incels pochází z anglického spojení slov involuntary celibate, česky „nedobrovolný celibát“. Jsou sami, protože za to „jaksi“ nemohou.

  • Další skupinu tvoří PUA’s (z anglického pick up artists), tedy tzv. baliči. Tato skupina je pověstná tím, že často a ráda pořádá všemožné semináře, na kterých pak nabízí zaručený návod k ovládnutí (doslova „hacknutí“) ženského mozku a způsobu myšlení. Cílem je jediné: Dostat ženy co nejsnáze do postele.

  • Třetí skupinou jsou MGTOW’s (Men Going Their Own Way). Muži, již mají žen už tak dost, že se rozhodli pro dobrovolný celibát. Jdou si svou vlastní cestou. Tito muži jsou převážně single, protože nechtějí ve svém životě jakákoliv dramata.

  • Poslední skupinou jsou pak MRA’s (Men’s Rights Activists) neboli aktivisté za mužská práva. A nejen to, tato skupina bojuje také za práva všech otců, kteří se však s poměrně velkou oblibou zastávají pachatelů domácího násilí. 

Kde se vzala manosphere?

Kořeny tohoto uskupení sahají do druhé poloviny 90. let. Tehdy byla založena stránka Involuntary Celibacy Project. Ta byla jakousi podpůrnou skupinou pro teenagery, kteří moc nevěděli, co se svým životem. Všichni pak byli incels. Součástí této skupiny se mohl stát jakýkoliv člověk jakéhokoliv genderu, který se cítil osamělý a v jehož životě chyběl sex i vztah.

Netrvalo dlouho a z této zpočátku nevinné skupiny se rekrutovala masivní online komunita, složená výhradně ze sexisticky smýšlejících mužů. Dokonce to došlo až tak daleko, že se incels několikrát dostali na přední strany novin v USA, když se rozhodli demonstrativně „popravit“ několik žen.

Profil muže z komunity manosphere

Typický incel je většinou neúspěšný bílý muž s psychickými problémy, který hledá interakci na různých online fórech s podobně založenými muži. Tito muži však sami sebe hodnotí jako nedotknutelné omega samce. Ačkoliv si sami připadají fyzicky neatraktivní.

Dle psychologů však hlavním důvodem, proč tito muži nemohou najít partnerky, je právě jejich nevhodné chování. Incels často hlásají návrat do padesátých let 20. století, kdy měl tak nějak každý předurčeno, koho si vezme. 

Na vině je psychika

Muži řadící se do manosphere skutečně trpí psychickými problémy. Ty jsou způsobené nedostatečným sebevědomím a jakousi touhou se pomstít. Právě ženám. Ty obecně považují za bytosti „lehčího charakteru“ a právě ten je následně činí nešťastnými. Příčinou jejich „manosphere víry“ je často frustrující zkušenost s ženským pokolením. Namísto aby však řešili sebe, obviňují ženy, ze kterých dělají viníky všech jejich problémů

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.