Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Single „čtyřicátnice“? Rozhodně není neprodejné zboží

4. července 2022 • 14:00

Táhne i Vám na „čtyřicet“ a jste stále single? Žádný strach. Životního partnera lze najít v jakémkoliv věku. Důležité je nepanikařit a hledat ve správných vodách!

Když se Anežka otřepala z rozvodu a začala přemýšlet, jak dále naloží se svým osobním životem, bylo jí čtyřicet. Po několika bolavých letech pocítila, že se chce posunout a navázat plnohodnotný vztah.

Video se připravuje ...
Blesk Podcast: Úspěch Podvodníka z Tinderu mě nepřekvapuje, říká expertkaVIDEO 

Jenomže její výchozí pozice nebyla zrovna ideální. Bydlela v podnájmu se dvěma dospívajícími dětmi, samoživitelka, k tomu dvě zaměstnání, aby všechno utáhla. Na osobní prostor moc času nezbývalo. „Zdálo se mi to ‚neprodejné‘. Nechtěla jsem ale zůstat sama. Kamarádky chodily na schůzky přes různé seznamky a některé opravdu našly partnery na další část svého života. Inspirovalo mě to. Vybrala jsem si jednu z nich a vytvořila si profil. Muži se ozývali téměř okamžitě, což mě zarazilo, protože jsem tam neměla ještě danou ani fotografii. Pochopila jsem, že začátek seznamování musí projít především hrubým sítem a odfiltrovat nevhodné obtěžující kontakty. Nejvíce mě odrazovali ti, kteří se ptali, jestli bych jim dokázala naplácat,“ směje se při vzpomínce Anežka.

Jejím sítem nakonec prošla hrstka zájemců, se kterými už mohla navázat přátelský rozhovor a citlivě tak zjišťovat, jestli by s dotyčným ráda zašla třeba na kafe. „Je potěšující, když mi muž píše bez chyb, hned mám lepší mínění o jeho inteligenci. Co se ale skutečně zjistit nedá, jsou například vady řeči – nikdo se tím nepochlubí a z textu se to při dopisování nepozná. Moje kamarádka je na to háklivá a tvrdí, že by s takovým člověkem nevydržela. Proto je lepší jít na osobní setkání než si dlouze dopisovat,“ dává k dobru vlastní zkušenost.

První dojem prozradí to nejdůležitější, jestli může přeskočit jiskra nebo jestli si jinými slovy voníte. Zejména při tom osobním poznání, kde se samozřejmě každý přetvařuje na lepšího, než je v běžném životě, jsem zjistila, že muži ze seznamek jsou velmi často zraněni a nevyrovnáni se svou minulostí, s předchozími vztahy a partnerskými neúspěchy. To mi nastavilo také pomyslné zrcadlo, abych zhodnotila sama sebe, jestli já nejsem náhodou ještě zraněná a ukřivděná,“ podotýká Anežka. Tato zkušenost jí dala jasný signál, že na podobný druh seznamování není stavěná.

„Řekla bych, že je pro jiný typ lidí, než jsem já. Na osobní setkání jsem chodila s přílišným očekáváním závazků na dlouhá léta místo s nezávaznou touhou se pobavit a třeba to znovu zopakovat. Takhle jsem si schůzku já užít nedokázala. Už jsem nechtěla zkoušet vztahy různé, ale mít pouze jeden správný. Proto ten svazující pocit zodpovědnosti ve výběru. Na druhou stranu seznamky nezatracuji. Například moje nejlepší kamarádka chodila naopak na schůzky často a o každém poznání nového člověka jsme si vyprávěly. Někteří muži zůstali jejími přáteli dodnes, i když se partnery nestali. S někým zavařovala kompoty a s dalším zašla na pivo. Nakonec přes seznamku získala báječného partnera, se kterým již pár let žije. Já jsem ale štěstí tímto směrem přestala zkoušet. Seznamka není pro každého. Mnoha lidem pomůže a ti druzí musejí doufat, že svého vyvoleného potkají díky osudu například ve frontě na rohlíky,“ směje se Anežka s optimismem sobě vlastním.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.