Syndrom podvodníka kazí radost z úspěchu. Bohužel se nevyhýbá žádné profesi | Moje zdraví

Syndrom podvodníka kazí radost z úspěchu. Bohužel se nevyhýbá žádné profesi

Syndrom podvodníka kazí radost z úspěchu. Bohužel se nevyhýbá žádné profesi
Imposter syndrom • Autor: iStock.com
30. září 2022 • 14:00

Práce, kterou odvádíte, je skvělá. Máte i úspěch, tak proč se pořád cítíte, jako byste podváděli, byli neschopní a všeho jste dosáhli díky štěstí? Na vině tohoto pocitu je syndrom podvodníka neboli imposter syndrom. Brát léky na něj nemusíte, ale dost vám zkomplikuje život. Jak s ním bojovat a věřit v sebe a svůj úspěch?

Merriam-Webster definuje syndrom podvodníka zčásti jako „trvalé pochybnosti o vlastních schopnostech nebo úspěších doprovázené strachem z odhalení jako podvodu navzdory důkazům o stále pokračujícím úspěchu“. Lidé, většinou ti úspěšní v různé míře, se v hloubi duše cítí jako naprostí podvodníci a myslí si, že jsou jejich úspěchy výsledkem náhodného štěstí. Tento psychologický jev, známý jako syndrom podvodníka, odráží přesvědčení, že jste neadekvátní a neschopní, přestože důkazy ukazují, že jste kvalifikovaní a poměrně úspěšní. Původně se mělo za to, že koncept syndromu podvodníka se vztahuje většinou na ženy s vysokými výsledky, ale jedná se o fenomén, který může pocítit kdokoli v jakémkoli oboru – od továrních hal, učitelky, programátora až po vedení společnosti. V oblasti podnikání je velmi častý, a to zejména u lidí, kteří například daný obor svého podnikání nevystudovali. Lidé se při zahájení svého podnikání neradi propagují, protože nemají stejnou úroveň zkušeností nebo odbornosti jako ostatní lidé v daném oboru, takže se cítí jako podvodníci.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Příznaky a chování člověka se syndromem podvodníka

Člověk trpící syndromem podvodníka je v neustálé neutuchající úzkosti. Většinou člověk pracuje mnohem tvrději a jeho příprava je opravdu poctivá, víc než je třeba, aby se ujistil, že nikdo nezjistí, že je podvodník. Úzkost se stupňuje a vede až k depresi. Typická je neschopnost realisticky posoudit své schopnosti a dovednosti, kdy člověk připisuje svůj úspěch vnějším faktorům. Často má strach, že nesplní očekávání, sabotuje svůj úspěch, pochybuje sám o sobě. Často si takový člověk stanovuje dost vysoké a náročné cíle a prožívá pocit zklamání, když jich nedosáhne.

Ruku v ruce jde syndrom s perfekcionismem, kdy zahrnuje víru, že pokud jste nebyli absolutně dokonalí, mohli jste to udělat lépe. Cítíte se jako podvodník, protože vaše perfekcionistické rysy vás nutí věřit, že nejste tak dobří, jak si ostatní mohou myslet, že jste. Je také možné se cítit jako podvodník, pokud jste museli požádat o pomoc, abyste dosáhli určité úrovně nebo stavu. Protože jste se tam nemohli dostat sami, zpochybňujete svou kompetenci nebo schopnosti. Jako podvodník se můžete ve své práci cítit také proto, že nevíte všechno, co se o konkrétním předmětu nebo tématu vědět dá, nebo jste nezvládli každý krok v procesu. Prožíváte pocit, že se toho musíte naučit víc, neboť nemáte hodnost „experta, i když vás za něj okolí považuje. Smutná zpráva je, že máte-li syndrom podvodníka, už nikdy nezmizí a pocity se budou opakovat. Pozitivní ale je, že existují metody, které jeho působení eliminují.

Trpíte syndromem podvodníka?

Pokud vás zajímá, zda byste mohli mít syndrom podvodníka, položte si následující otázky:

Trápí vás i ty nejmenší chyby nebo nedostatky ve vaší práci?

Přičítáte svůj úspěch štěstí nebo vnějším faktorům?

Jste citliví i na konstruktivní kritiku?

Máte pocit, že vás nevyhnutelně odhalí jako falešné?

Zlehčujete svou vlastní odbornost i v oblastech, kde jste skutečně kvalifikovanější než ostatní?

Pokud jste si odpověděli častěji ano a výše uvedené charakteristiky na vás platí, je vhodné poradit se s odborníkem nebo se zkusit naučit způsoby, jak se se syndromem vyrovnat. 

„Podívejte se na sebe z pohledu třetí osoby a mluvte se sebou jako se svým nejlepším přítelem – buďte opravdoví, ale laskaví a podporujte se. Oceňte, že to, co děláte, je těžké, vyžaduje to hodně odvahy a je to úctyhodné – zasloužíte si za to uznání,“ říká Daria Grudzien, absolventka kurzů Coding Bootcamp Praha, školy programování, kde se mezi vývojáři a programátory syndrom podvodníka vyskytuje velmi často kvůli neustále se vyvíjejícímu oboru.

Možnosti, jak se se syndromem vyrovnat

Položte si otázky na tělo

Abyste překonali syndrom podvodníka, pomůže vám začít si klást celkem těžké otázky. 

Jaká základní přesvědčení o sobě mám?

Věřím, že jsem hoden lásky takový, jaký jsem?

Musím být dokonalý, aby mě ostatní schvalovali?

Abyste se dostali přes tyto pocity, musíte se postavit některým z hluboce zakořeněných přesvědčení, které o sobě máte.

Podělte se o své pocity 

Mluvte s ostatními o tom, jak se cítíte. Iracionální přesvědčení mají tendenci vás užírat, když jsou skryté a nemluví se o nich. Přestaňte bojovat se svými pocity, že na určité místo nepatříte. Místo toho se do nich zkuste opřít a přijmout je. Teprve když tyto pocity uznáte, můžete začít odhalovat přesvědčení, která vás brzdí.

Zhodnoťte své schopnosti 

Pokud máte dlouhodobé přesvědčení o své neschopnosti v sociálních a výkonnostních situacích, proveďte realistické posouzení svých schopností. Zapište si své úspěchy a to, v čem jste dobří, a poté je porovnejte se svým sebehodnocením.

Můžete to udělat tak, že si vytvoříte portfolio svých úspěchů a práce spolu s časem, kdy jste si osvojili nové metody a rozvíjeli se. Pokud se pak musíte s někým srovnávat, porovnejte svůj pokrok se svým minulým já. To vám může pomoci zjistit, jak moc jste se během své kariéry rozrostli a zlepšili. „Udělejte si seznam věcí, ve kterých jste opravdu dobří, a to jak v osobním, tak v profesním životě, a podívejte se na něj pokaždé, když na sebe budete chtít křičet a říkat něco zlého nebo odsuzujícího,“ říká Daria Grudzien, absolventka kurzů Coding Bootcamp Praha.

Používejte sociální média umírněně

Víme, že nadužívání sociálních sítí může souviset s pocity méněcennosti. Pokud se na sociálních sítích pokusíte vykreslit obrázek, který neodpovídá tomu, kým skutečně jste, nebo kterého není možné dosáhnout, vaše pocity, že jste podvodník, to jen zhorší.

Podporujte přátelské vztahy a týmovou práci

Podpora týmové práce a uvolněné atmosféry může také pomoci zmírnit dopady syndromu podvodníka. Když nějaký kolega z oboru požádá o pomoc nebo názor, je najednou těm, kteří trpí syndromem podvodníka, jasné, že ti, s nimiž se srovnávají, také nevědí všechno, což je v pořádku. Vytvořte tedy kulturu, která posiluje týmovou práci a spolupráci. Pocit kamarádství navíc může přispět k tomu, že se lidé se syndromem podvodníka budou cítit začleněni a součástí týmu – a nebudou se cítit jako podvodníci.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.