Co znamená ghosting: Jak ho poznat a jak reagovat? | Moje zdraví

Ghosting: Co to je a jaký dopad může mít na naši psychiku?

Ghosting: Co to je a jaký dopad může mít na naši psychiku?
Ghosting • Autor: istock.com
12. října 2022 • 14:00

Když ten, koho milujete, zmizí bez rozloučení. Aneb ghosting jako novodobý rozchod.

Ghosting je relativně nový hovorový termín, který označuje náhlé přerušení kontaktu s jinou osobou. Ta není předem varována ani se jí nedostane žádného vysvětlení. Ghosting je tedy situace, při níž se někdo, koho milujete, v podstatě „vypaří“ jako duch.

Video se připravuje ...
Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyhle!VIDEO 

Typické znaky ghostingu

Ghosting většinou přichází náhle. Bez varování. Můžeme se však setkat také s jeho „postupnou“ variantou. Druhá osoba tak skutečně může začít „jemným ghostingem“, kdy po určitou dobu postupně snižuje kontakt na úplné minimum.

Příznaky ghostingu

  • Pravidelné nedostavení se na domluvenou schůzku. Často bez omluvy.
  • Neplnění závazků.
  • Neochota sdílet informace.
  • Člověk, který ghosting zamýšlí, vás odmítá seznámit s rodinou a svými blízkými.
  • Neodpovídání na sms a telefonické hovory.
  • Neschopnost započít hlubokou konverzaci.

Ghosting nejen v reálném životě

Ghosting se může vyskytnout i na sociálních sítích. Jedná se o přerušení veškerého kontaktu s druhou osobou na sociálních sítích bez vysvětlení. Druhá osoba se s vámi může přestat přátelit, přestat vás sledovat, nebo vás dokonce zablokuje. Může to zajít tak daleko, že deaktivuje nebo smaže všechny své účty na sociálních sítích, aby zabránila veškerému kontaktu.

Historie ghostingu

Termín „ghosting“ se dostal do popředí zájmu zhruba před sedmi lety spolu s rozmachem online randění. V roce 2017 se stal oficiálním heslem ve slovníku Merriam-Webster. Zajímavé je, že tento termín se ve skutečnosti používal již v 90. letech 20. století. Někteří autoři a vědci zabývající se popkulturou tento termín dokonce používali k popisu ghostwritingu v hiphopové hudbě.

Co přesně „ghosting“ znamená?

Ghosting je často považován za nezralý nebo pasivně agresivní způsob ukončení vztahu. V jiných případech může jít dokonce o formu citového zneužívání.

Existují dva základní důvody, proč se člověk pro ghosting rozhodne. Často však jde o kombinaci obou:

  1. První je, že pro některé lidi je mnohem snazší (alespoň krátkodobě) někoho „ghostovat“ než mu sdělit, že již ve vztahu nechce pokračovat.

    Osoba, která ghosting provádí, se často chce vyhnout konfrontaci nebo řešení něčích zraněných pocitů. Jednoduše tak přestane komunikovat a doufá, že tato narážka bude vyslyšena.

  2. Díky skvělému dosahu sociálních sítí je dnes daleko snazší se seznámit a zároveň pak na člověka zapomenout. „S internetovým randěním se vám může zdát, že máte nekonečně mnoho možností, na rozdíl od toho, když přijdete do baru a máte omezené možnosti,“ vysvětluje doktorka Margaret Seideová, certifikovaná psychiatrička z New Yorku.

„Protože existuje tolik možností, lidé, kteří se seznamují online, si rychle řeknou: ,Dobře, další‘ nebo ,Jo, ale co dál?‘,“ říká Seideová. „Dost často navíc ten, kdo ghostuje, nekomunikuje jen s jednou osobou. Když se pak vy nedostanete do výběru, máte jednoduše smůlu.“

Psychologický dopad ghostingu

Jak si asi umíte představit, ghosting může mít na osobu, která je ghostována, skutečně silný psychologický dopad.

  • Mohou se dostavit pocity deprese.
  • Sníží se vám sebevědomí.
  • Tím, že je ghosting v podstatě nejednoznačný, tzn. chybí vysvětlení, proč vztah skončil, mohou se dostavit pocity odmítnutí, viny, smutku či studu.

Osoba, která se stala obětí ghostingu, má v hlavě spousty otázek, na které ale nedostává žádné odpovědi. Je důležité si uvědomit, že ghosting vypovídá více o osobě, která kontakt přerušila, než o osobě, která je jeho obětí.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.