Chraňte se: Pohlavní choroby mívají zrádné příznaky. Nechte se otestovat | Moje zdraví

Chraňte se: Pohlavní choroby mívají zrádné příznaky. Nechte se otestovat

3. září 2021 • 14:00

O pohlavních chorobách se v rodinách ani ve společnosti moc nemluví. Přitom o jejich prevenci je důležité poučovat již od útlého věku, ještě před zahájením sexuálního života.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V září vám přinášíme články o pohlavních chorobách.

Jedno velké tabu

O pohlavních chorobách se v rodinách ani ve společnosti moc nemluví. Přitom o jejich prevenci je důležité poučovat již od útlého věku, ještě před zahájením sexuálního života.

Pohlavní choroby se přenášejí jakoukoli formou sexuálního styku – pohlavně, análně, ale i orálně. Onemocnění je možné přenést i krví. Na zvýšenou opatrnost by měly myslet i těhotné ženy, protože může dojít k přenosu nemoci z matky na dítě přes placentu, ale také při porodu nebo při kojení.

Žádné příznaky?

Pohlavně přenosná onemocnění se projevují potížemi při močení, výtoky, které mohou zapáchat, vředy, bolestmi v podbřišku, nepříjemnými pocity při pohlavním styku nebo vyrážkou a zvětšenými uzlinami v oblasti třísel. Některá onemocnění však nemusí mít příznaky žádné! Například nákaza virem HIV může být dlouhou dobu bezpříznaková. Pokud se příznaky objeví, jsou většinou neurčité, jako například úbytek na váze, horečka nebo zvětšené uzliny. AIDS (syndrom získaného selhání imunity) vzniká až po letech od nákazy virem HIV, a to především kvůli závažným infekcím, kterým imunita už nedokáže vzdorovat. Trochu specifičtější je to u nákazy HPV, ta se může projevit například bradavicemi na genitáliích a u žen způsobit i rakovinu děložního čípku nebo hrtanu a rakovinu análního otvoru u mužů.

Nezapomeňte o nemoci informovat všechny své partnery!

Největší mýty o HPV najdete zde.

Nechte se otestovat

Co dělat, když se objeví některý z příznaků? Nechte se ihned otestovat. Zajděte za lékařem: dermatovenerologem, gynekologem nebo urologem. Dermatovenerolog je lékař, který se kromě kůže věnuje i pohlavním onemocněním. Testování spočívá v provedení stěru – u žen z děložního čípku nebo pochvy a u mužů z močové trubice. Lékař může také nabrat krev ke zjištění přítomnosti protilátek. Pokud se chcete testovat preventivně nebo po rizikovém styku, počkejte tři měsíce od doby rizikového kontaktu, protože některá onemocnění se mohou projevit až po čase. Preventivní testování stojí okolo 500 Kč, ale pocit klidu po negativním výsledku je k nezaplacení. Pokud bude výsledek testu pozitivní, nezoufejte, většinu onemocnění lze zcela vyléčit.

Co udělat pro prevenci?

Účinnou formou prevence je samozřejmě sexuální abstinence, kterou ale většina lidí nedodržuje, pokud je v tom neomezují nějaké okolnosti. Další variantou prevence je omezení počtu sexuálních partnerů a používání ochrany v podobě kondomu, který jako jediná metoda antikoncepce chrání i před pohlavně přenosnými onemocněními. Proti HPV se lze chránit i očkováním. V dnešní době existuje hned několik typů vakcín: Cervarix, Gardasil a Gardasil 9. Proti HIV se lze chránit i takzvanou preexpoziční profylaxí (PrEP) nebo postexpoziční profylaxí (PEP). PrEP je tableta, která se užívá před rizikovým stykem. Tím lze snížit riziko nákazy až o 99 %. PEP je tableta, která se může užít do 72 hodin po rizikovém styku. Pokud se chcete před zahájením vztahu ujistit, že jste vy i váš partner zdraví, lze také absolvovat preventivní vyšetření na dermatovenerologii a nechat se preventivně otestovat.

Nejčastější otázky

Kdo a kdy by se měl nechat očkovat proti HPV?

Očkovat by se měli chlapci i dívky, a to ideálně před zahájením sexuálního života mezi 9. a 15. rokem věku. Pojišťovna toto očkování hradí mezi 13. a 14. rokem věku.

Mohu se nechat očkovat i po zahájení pohlavního života?

Ano, člověk se totiž zatím nemusel setkat se všemi typy viru.

Chrání očkování na 100 %?

Bohužel ne, typů je více, než proti kterým chrání očkování. I tak se však jedná (společně s kondomem) o nejúčinnější ochranu před nákazou.

Mohu mít pohlavně přenosnou nemoc, pokud nemám žádné příznaky?

Ano, některá onemocnění jsou bezpříznaková, a když se neléčí, mohou vést až k neplodnosti.

Mohu se nakazit HIV i líbáním?

Ne, vir HIV se přenáší pohlavním stykem, infikovanou injekční stříkačkou, krevní transfuzí nebo z matky na její plod.

Jak se HIV testuje a mohu se někde otestovat anonymně?

Existuje několik druhů testů a všechny musí být potvrzeny dalším testem, pokud jednou vyjdou pozitivně. Jednou z možností je rychlotest, kterým se můžete otestovat i sami doma, ale ke zjištění výsledku je potřeba test zaslat do laboratoře. Na určitých odběrových místech však znáte výsledek téměř ihned. Pokud se stydíte nebo vám není příjemné jít přímo k lékaři, můžete se anonymně a zdarma otestovat v Check pointech Domu světla po celé České republice.

Jak se pohlavně přenosná onemocnění léčí?

Většina pohlavních chorob se dnes léčí antibiotiky. Ovšem existují i onemocnění, jako například HIV, která jsou nevyléčitelná. Proto je nejlepší ochranou dodržování pravidel bezpečného pohlavního styku.

Co si zapamatovat

Pohlavně přenosná onemocnění se přenáší při nechráněném pohlavním styku, orálně, análně, ale i krví. Projevují se potížemi při močení, výtoky, zápachem nebo vředy, bolestmi v podbřišku, nepříjemnými pocity při pohlavním styku, vyrážkou, zvětšenými uzlinami, ale mohou být i bezpříznaková. Pokud se objeví jakýkoli z příznaků, nechte se ihned otestovat. V případě, že došlo k rizikovému styku, odložte testování na dobu tří měsíců od styku. Otestovat se můžete nechat u svého gynekologa, urologa, dermatovenerologa či v Check pointech Domu světla, nebojte se o tom s doktorem mluvit. Nejúčinnější prevencí je použití kondomu při každém pohlavním styku. Nezapomeňte, nemyslíte tím jenom na sebe, ale i na svého partnera. V případě prevence HPV je možné se nechat i naočkovat.

S některým z pohlavně přenosných onemocnění se přitom ročně setká více než 2200 lidí v Česku. Řadíme mezi ně nejen chlamydie, kapavku, syfilis, HPV (lidský papilomavirus), ale i nákazu virem HIV (Human Immunodeficiency Virus) a žloutenku typu B a C. MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: Loono.cz

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní Dole dobrý, která se věnuje onemocněním reprodukčního systému a zejména pak prevenci pohlavně přenosných onemocnění. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte navštěvovat podle vašeho věku a pohlaví.

Celý článek o pohlavních chorobách si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Zářijová titulní strana časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.