Bolest při ovulaci | Moje zdraví

Bolest při ovulaci

V anglicky mluvících zemích se pro ovulační bolesti vžil výstižný výraz „middle pain“, což lze přeložit jako „bolest uprostřed“. Ovulace je období menstruačního cyklu přibližně mezi 12. až 14. dnem, tedy uprostřed cyklu, kdy dozrává vajíčko. Tato doba se může lišit v každém cyklu i u každé ženy.

Vajíčko dozrává v obalu, který se nazývá folikul, když je vajíčko připravené a dozrálé, folikul praskne a vajíčko sestoupí do vejcovodů, kde může dojít k oplodnění. Celý proces dozrávání vajíček ve vaječnících i samotné uvolnění vajíčka může způsobovat bolest břicha.

Příčiny bolesti při ovulaci

Bolest obvykle trvá jen krátce; hodinu až několik hodin, velmi výjimečně déle. Další nepříjemné symptomy provázející vycestování zralého vajíčka připomínají v celé své rozmanitosti premenstruační a menstruační potíže. Výjimečně se může dostavit nejen bolest, ale i nevolnost, nepříjemné pocity v prsou apod., někdy i lehké špinění.

Jak vyléčit bolest při ovulaci?

Mírná bolest v době ovulace je naprosto v pořádku a dokazuje, že je cyklus v pořádku. Pokud bolest neodpovídá době ovulace nebo se objeví špinění, je lepší navštívit lékaře.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.