Bolest kostí | Moje zdraví

Bolest kostí

Bolest kostí bývá popisována jako velmi nepříjemná. Často se zhoršuje v noci.

Co je příčinou

Bolesti kostí mohou souviset s úrazem, se stárnutím organizmu, ale také s vážným onemocněním, a proto je důležité zjistit, jakého je původu.

U dětí

U dětí se bolest kostí vyskytuje v období rychlejšího růstu. Děti si typicky stěžují na bolest dolních končetin, hlavně v noci.

Úraz nebo přetížení

Kosti mohou bolet v souvislosti se zraněním, zejména se zlomeninou nebo s naražením. Mohou bolet také v důsledku přetěžování.

Osteoporóza

Pokud dojde ke zlomenině kosti při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně, může se jednat o osteoporózu. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři. Jejím prvním projevem mohou být silné bolesti v zádech.

Osteoporóza se vyskytuje s přibývajícím věkem, zejména u žen po přechodu, u kterých mají na rozvoj onemocnění vliv ještě hormonální změny.

Artróza

K dalším příčinám bolesti kostí může patřit také artróza. Bolest se objevuje typicky v kloubech.

Zánět

Bolest v kostech může být také zapříčiněna zánětem, v takovém případě bývá většinou doprovázena horečkou. Záněty se mohou vyskytovat například jako komplikace po operacích.

Nádorové onemocnění

Asi nejvážnější příčinou bolesti kostí může být nádorové onemocnění. Nádory kostí bývají poměrně vzácné, objevují se spíše u mladých dospívajících do 20. roku věku. Bolest se projevuje nejen v kostech, ale i v okolních kloubech. Častějším nádorovým onemocněním bývá mnohočetný myelom, který se projevuje spíše ve vyšším věku. Bolest se projevuje nejvíce v zádech nebo na žebrech a často v souvislosti s fyzickou aktivitou. Podobně jako při osteoporóze i zde může být jedním z příznaků zlomenina, kterou způsobí malý úraz nebo běžná činnost.

K jednomu z příznaků tohoto nádorového onemocnění kostní dřeně patří bolest kostí dolních končetin.

Některé nádory (nejčastěji prsu, prostaty a plic, méně často nádor ledviny, štítné žlázy, tlustého střeva a konečníku a například melanom) metastázují do kostí, a tak může být bolest v kostech jedním z projevů metastáz. Objevují se nejčastěji v obratlích. Bolest se objevuje spíš v klidu.

Kdy jít k lékaři

Pokud bolest kostí přetrvává a nesouvisí s úrazem, navštivte lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.