Anémie (chudokrevnost) | Moje zdraví

Anémie (chudokrevnost)

Anémie se může projevit, pokud dotyčný nemá v těle dostatek železa, kyseliny listové nebo vitamínu B12. Obzvlášť železo může z těla rychleji mizet např. při menstruaci, v těhotenství nebo při onemocnění tenkého střeva.

Příčiny anémie

Leukémie

Leukémie způsobuje poruchu kostní dřeně, ve které se tvoří červené krvinky.

Hemoglobin

Pokud je spoustu červených krvinek poškozeno, může se také objevit anémie. Červené krvinky potřebují dostatek kyslíku, který přenáší hemoglobin, ten může být poškozen.

Krvácení

Ať už se jedná o úraz nebo průběh jiného onemocnění, krvácením člověk ztrácí krev a může se u něho objevit chudokrevnost. Jedná se však o velké ztráty krve, nikoliv o ty malé, které se umí v těle rychle vyrovnat.

Jiné nemoci

Anémie může být doprovodným příznakem artritidy, chronických infekcí a selhávání jater a ledvin. Při těchto nemocích se snižuje životnost červených krvinek.

Žaludeční sliznice

Za utlumení funkce žaludeční sliznice mohou autoimunitní poruchy, kvůli čemuž se nevstřebává tolik vitaminu B12, kolik je potřeba. Mezi příznaky patří otupělost, únava, bledost, ztráta hmotnosti a brnění v končetinách.

Jak vyléčit anémii?

Při anémii je třeba dbát zejména na to, jak pestrá a vyvážená je vaše strava, jestli jíte dostatečně a máte všechny potřebné vitamíny, jako jsou vitamin B12 a železo. Ovšem abyste měli jistotu, že nejste vážně nemocní, nechte si od svého obvodního lékaře udělat vyšetření a krevní testy.

Kdy jít k lékaři?

Cítíte se malátně, unaveně, bez života, vaše kůže je bledá nebo nažloutlá, snadno se vám dělají modřiny a špatně se vám hojí rány? Potom je tu pravděpodobnost, že jste anemičtí, a měli byste to zkonzultovat s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.