Právě dozrávají šípky. Poradíme vám, jaké sbírat a jak připravit čaj | Moje zdraví

Právě dozrávají šípky. Poradíme vám, jaké sbírat a jak připravit čaj

Právě dozrávají šípky. Poradíme vám, jaké sbírat a jak připravit čaj
Autor: istock.com
19. září 2019 • 06:00

Určitě jste si všimli, že na okrajích cest už dozrávají krásné červené plody šípků. Tak se vydejte na jejich sběr a připravte si z nich lahodný čaj. Podpoříte tak svou imunitu, která zvláště teď, na začátku podzimu, může hodně trpět.

Krásně červené plody šípkové růže nám už tradičně na začátku září připomínají, že se nezadržitelně blíží podzim. Šípky se ale hodí nejen na nápadité podzimní dekorace, ale především dokážou obohatit organismus o cenné látky, které ho tak dokonale připraví na chladné měsíce plné chřipek a nachlazení.

Červený poklad nabitý zdravím

Proč stojí zato šípky nasbírat a připravit z nich čaj nebo jiné dobroty? Jednoduše proto, že jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, mimo jiné například vitamínu C, který ukrývají ve svých slupkách a mají ho více než citrusy. Dále v nich najdete vitamíny B1, B2 a B3, vitamín K, karoteny a flavonoidy. V menším množství obsahují šípky také stopové prvky jako, jsou draslík, vápník nebo hořčík.

Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětů močových cest a ledvin. Užívají se též k mírnění kolikových bolestí a při průjmu. Příznivě působí i na žaludek a díky vitamínu C se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách a podobně. Dokáží ale také zpevňovat cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují soustředění a stimulují libido.

Ideální čas na sběr? Právě teď!

Šípky určitě sbírejte v době, kdy jsou úplně zralé, ale ještě nepřešly prvními mrazíky, tedy zhruba od konce září do poloviny října. Jejich barva by měla být oranžová až sytě červená a na dotek musí být tvrdé – ty měkčí raději nesbíráme. Pro zavařování ovšem nevadí ani šípky lehce přešlé mrazem, protože jsou trochu sladší. Při rozpůlení by plody měly mít žlutá semínka s chloupky.

Sušené šípky si musí zachovat barvu

Ze dvou kilogramů nasbíraných šípků nasušíte zhruba kilogram plodů. Plody můžete sušit celé nebo nakrájené, vždy je ale nejprve umyjte a zbavte stopek i lístků (v případě rozpůlených šípků odstraňte i všechna semínka a drobné „chloupky“). Šípky usušte na sušičce nebo je rozložte v tenké vrstvě na pečicí papír a umístěte na dobře větrané místo. K dosušování můžete použít troubu, teplota by ale neměla přesáhnout 60 °C. Pamatujte, že správně usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají.

Využijete je hlavně v kuchyni

Šípky jsou odjakživa hojně využívány v kuchyni i lidové medicíně. Nejčastěji se používají pro přípravu čaje, vyrobit z nich ale můžete i marmelády, želé, sirup, polévku, omáčku nebo koláče. Na čaj budete potřebovat 2 až 3 lžičky čerstvých nebo sušených šípků, 0,5 l vody, cukr nebo med na doslazení. Čerstvé šípky rozdrťte, přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut přikryté louhovat. Přeceďte a popíjejte. Pozor, po dobu přípravy se vyhněte kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů. Šípkový čaj můžete pít při krvácení dásní a paradontóze.

Vyzkoušejte i šípkový sirup

Budete potřebovat 1 díl šípků na 2 díly vody a 1,5 dílu třtinového cukru a citronovou šťávu podle chuti. Plody šípku omyjte a rozdrťte v mixéru, zalijte je vodou a nechte odstát 24 hodin. Druhý den vše v hrnci zahřejte na mírném ohni, ale nevařte. Poté tekutinu přeceďte přes plátýnko a vmíchejte cukr a citronovou šťávu. Sirup přelijte do čistých lahví a skladujte v chladu. Používejte ho ke slazení mírně vychladlého čaje nebo k ochucení vody.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.