Kořen čekanky je plný antioxidantů a vlákniny | Moje zdraví

Kořen čekanky je plný antioxidantů a vlákniny

Kořen čekanky je plný antioxidantů a vlákniny
Čekanka obecná • Autor: Istockphoto.com
14. září 2020 • 06:00

Čekanka obecná je rostlina ze stejného rodu jako pampelišky, v Česku roste jako plevel a většina lidí k ní i tak přistupuje. Přitom má mnoho zdravotních benefitů, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Čekanka má jasně modré, krásné květy, které ale uvadnou brzy po utržení, a tak ji nelze utrhnout pro ozdobu do vázy. Do stejné rodiny patří i čekanka salátová, kterou najdeme v obchodech mezi zeleninou. Zatímco u čekanky salátové se konzumují zejména listy, které mají hořkou chuť a lze je jíst syrové i vařené, využití čekanky obecné je mnohem širší, uplatnění najde nejen v kuchyni, ale i při hubnutí a v lidovém léčitelství.

Všechny části rostliny mají příznivé účinky na zdraví, protože obsahují vysoké hladiny polyfenolů. Ty jsou považovány za antioxidanty, které ochraňují buněčné membrány a DNA, čímž preventivně působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu. Čekanka má i vysoký podíl rozpustné vlákniny, jež slouží jako prebiotika.

„Prebiotika jsou potravou pro probiotika, což jsou zdravé bakterie, které se nacházejí v našem střevě. Vědecké výzkumy potvrzují souvislost mezi množstvím probiotik a naším celkovým zdravotním stavem,“ vysvětluje dietoložka Keri Gansová.

Vláknina napomáhá při hubnutí

Kořen čekanky je výjimečný svým obsahem inulinu, což je rozpustná vláknina, kterou enzymy v trávicím traktu nedokáží rozložit. Rozpustná se jí říká proto, že při kontaktu s vodou tvoří gel, který mnohonásobně zvětší svůj obsah. V prášku ze sušeného kořene je až 68 procent inulinu, zatímco v čekankových extraktech až 98 procent.

Vláknina má pro lidský organismus mnoho benefitů. Ve své nejzákladnější podobě pomáhá potravě projít trávicím systémem, zpomaluje její trávení a vstřebávání v organismu. Výsledkem je, že energie z potravy přijímaná nekolísá, protože vláknina rozpuštěná ve vodě mnohonásobně zvětší svůj objem, člověk se cítí dlouho sytý a to mu zabrání v přejídání, což zase vede k pozitivním vlivům při hubnutí. Vláknina navíc zmírňuje zácpu, podporuje pravidelnost trávení a snižuje riziko vzniku rakoviny, například rakoviny prsu. Vlákninu z rozemletého a usušeného kořene lze přidat při přípravě jídla do dalších potravin a zvýšit tak jejich kvalitu. Určitě se skvěle hodí do jogurtu, smoothies či do různých buchet. Díky jeho sladké chuti můžete navíc snížit množství cukru, které do dezertů přidáte.

Výzkum také naznačuje, že inulin příznivě ovlivňuje stabilní hladinu cukru v krvi a zlepšuje inzulínovou rezistenci, což je zajímavé zejména pro diabetiky. Inulin totiž vyživuje střevní bakterie, které ovlivňují, jak tělo zpracovává sacharidy. Stav mikrobiomu má dopad na mnoho dalších oblastí vašeho zdraví včetně pocitu štěstí a na celkové duševní zdraví.

Inulin rozhodně není vhodný pro lidi postižené syndromem dráždivého tračníku, zánětlivým onemocněním tlustého střeva, celiaky, nemocné Crohnovou chorobou a lidi s dalšími střevními problémy. I u zdravých jedinců s citlivějším trávením může inulin vést ke zvýšené plynatosti, nadýmání, bolesti a průjmu. U zdravých jedinců však jde o stav dočasný, v okamžiku stabilizace střevní mikroflóry problémy odezní. Aby se problémy neobjevily nebo byly jen slabé, je třeba zavádět zvýšené množství vlákniny do jídelníčku postupně. Začněte malým množství a navyšujte ho podle toho, jak se cítíte. Proces může trvat i několik týdnů. Se zvýšeným množstvím vlákniny by se mělo zvýšit i množství tekutin, které pijete.

Výzkum také naznačuje, že čekanka může vyvolat u alergiků na pyly ambrózie a břízy podobné alergické reakce.

Pomůže při zácpě

Inulin rozhodně není jediným zdrojem vlákniny, a tak v jídelníčku stále myslete na čerstvou zeleninu a ovoce. Ani přidání inulinu do zpracovaných potravin, jako jsou různé sušenky a mysli tyčinky, nezaručí, že tyto potraviny budou zdravé. Vždy je třeba číst složení a vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

„Obecně platí, že množství vlákniny z kořene čekanky by nemělo překročit 10 gramů denně, protože příliš mnoho vlákniny z jediného zdroje může změnit rovnováhu střev a způsobit zdravotní komplikace. Vlákninu v prášku můžete využít jako prostředek ke zmírnění zácpy. Jednoduše přidejte půl lžičky do svého ranního smoothie,“ radí lékař Michal Herz.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.