Jak často pít čaj z rýmovníku? Pomůže s rýmou i průjmem, ale můžete se i předávkovat! | Moje zdraví

Jak často pít čaj z rýmovníku? Pomůže s rýmou i průjmem, ale můžete se i předávkovat!

Jak často pít čaj z rýmovníku? Pomůže s rýmou i průjmem, ale můžete se i předávkovat!
Rýmovník neboli Plectranthus argentatus • Autor: Profimedia.cz
12. února 2024 • 04:51

Rýmovník zažívá v posledních několika letech ohromný boom. Jako nenáročná pokojovka totiž vydrží téměř jakékoli podmínky a zároveň si vydobyl pozici přírodního léku. Možná vás překvapí, že dokáže pomoct nejen s rýmou nebo že bychom ho neměli konzumovat až příliš.

Rýmovník má antibakteriální účinky

Rýmovník dokáže díky svým esencím úspěšně bojovat proti nejrůznějším bakteriím, jako jsou streptokoky nebo E. coli. Zastavuje jejich množení, a tím dává tělu možnost s těmito patogeny bojovat. Ideální je ho využít jako doplňkovou léčbu k antibiotikům.

Bojuje i proti virům

Rýmovník většina z nás používá jako bylinku účinnou proti původcům rýmy, osvědčil se ale i proti virům způsobujícím další onemocnění. Po rýmovníku sáhněte například v případě, že se vám na rtu udělá opar.

Pomáhá při kašli

Čaj z rýmovníku pomůže i v případě, že trpíte akutním nebo chronickým kašlem, bronchitidou nebo astmatem. Zodpovědné za tyto léčivé účinky jsou látky, jako jsou tymol nebo karvakrol, ty uvolňují hleny a usnadňují dýchání.

Rýmovník nejen proti průjmu

Látky obsažené v rýmovníku pomáhají uzdravovat střevní mikroflóru, proto je dobré ho konzumovat v případě, pokud trpíte plynatostí, průjmem, pocitem plnosti nebo nevolností.

Jak často pít čaj z rýmovníku?

Rýmovník je opravdu všestranná bylinka, ale i tak není dobré to s ní přehánět. Pokud ho užíváte ve formě čaje, neměli byste vypít víc než tři šálky denně. Pokud chcete čaj z rýmovníku pít pravidelně a dlouhodobě a zároveň užíváte předepsané léky, měli byste se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.

Může být rýmovník jedovatý?

Předávkování rýmovníkem není fatální. U citlivějších osob se ale může projevit nepříjemnou kopřivkou. Proto je důležité s rýmovníkem zacházet opatrně – stejně jako s ostatními léčivkami. Dlouhodobá konzumace může mít vliv i na správné vstřebávání železa, na což by si měli dát pozor především lidé s anémií.

Jak na čaj z rýmovníku?

  • 3 až 4 lístky zalijte 250 ml horké vody.
  • Nechte 5 až 10 minut louhovat a slijte.
  • Dochuťte medem.

Autor: Iveta Burketová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.