Hledáte účinnou léčbu zácpy? Vyzkoušejte recepty z trnky | Moje zdraví

Hledáte účinnou léčbu zácpy? Vyzkoušejte recepty z trnky

Hledáte účinnou léčbu zácpy? Vyzkoušejte recepty z trnky
Autor: istock.com
27. srpna 2021 • 06:00

Ojíněné tmavomodré plody připomínající malé švestičky. To jsou trnky. Na rozdíl od švestek musí projít mrazem, aby byly poživatelné – jinak jsou hodně, opravdu hodně trpké. Pro naše zdraví ale mohou být hodně prospěšné, jak vás přesvědčí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Květy trnek sklízíme v dubnu, plody pak v říjnu až listopadu. Pokud do té doby ještě nepřešly mrazem, snadno to napravíme jejich umístěním do mrazáku. Trnky rostou na krajích lesů, v opuštěných lomech a mají rády slunečná stanoviště s vápenitou půdou. Zajímavost: Trnky patří k našim nejstarším ovocným stromům/keřům. Jejich pecky byly objeveny i na sídlištích z doby kamenné.

Trnky obsahují vitamíny, minerální látky, třísloviny, flavonoidy, barvící látky a glykosidy. Zabraňují zánětům, působí mírně projímavě a podporují látkovou výměnu. Květy trnek se hodí do každé domácí čajové směsi. Sušíme je v polostínu, rozprostřené na sítu. Pro celkové posílení organismu a podporu léčby kožních onemocnění si můžeme připravit jen čistě trnkový čaj.

Jak si připravit trnkový čaj

Dvě čajové lžičky sušených květů zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme deset minut odstát, přecedíme a pijeme 3x denně jeden šálek. Trnkový čaj také působí jako prevence proti ledvinovým kamenům a onemocnění močových cest.

Pokud vás trápí záněty v ústní dutině, připravte si čaj silnější (místo dvou lžiček použijte na stejné množství vody tři) a vlažným odvarem vyplachujte 3x denně. Pro ty z vás, co trpí chronickou zácpou a dnou, se hodí čaj s trnkovými květy, fialkami, bezovými květy a krušinou.

Potřebujeme:

  • 10 g sušených trnkových květů
  • 10 g sušených fialkových květů
  • 5 g sušených bezinkových květů
  • 5 g drcené kůry krušiny olšové

Postup:

Všechny bylinky důkladně promícháme a skladujeme v uzavíratelné nádobě. Jednu vrchovatou lžičku směsi zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme. Jako kúru pijeme tento čaj 3–4 týdny, dva šálky denně. Nesladíme!

Vyzkoušejte trnkový punč

Plody trnek zpracováváme čerstvé a postupujeme přitom stejně, jako při zpracování malin či borůvek. Připravit si můžeme likér, marmeládu, šťávu nebo například trnkový punč:

Potřebujeme:

  • 1 l trnkové šťávy
  • 1 l červeného vína
  • med podle chuti
  • 2 svitky skořice
  • 5 hřebíčků
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • dvě hvězdičky badyánu

Postup:

Šťávu připravíme odšťavněním trnek přešlých mrazem v odšťavňovači a vlijeme ji do dostatečně velkého hrnce. Přilijeme víno a promícháme. Přidáme med podle chuti, šťávu z pomeranče a koření. Zahříváme 30 minut – směs se ale nesmí vařit! Teplou směs nalijeme do lahví, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Trnkovému punči prospěje, když ho necháme jeden až dva měsíce odležet.

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.