Homeopatikum Actaea racemosa pomůže při bolestivé menstruaci i při blokacích páteře | Moje zdraví

Homeopatikum Actaea racemosa pomůže při bolestivé menstruaci i při blokacích páteře

Homeopatikum Actaea racemosa pomůže při bolestivé menstruaci i při blokacích páteře
Actaea racemosa pomáhá i připravit organismus na porod • Autor: shutterstock.com
16. května 2017 • 06:00

Lék Actaea racemosa se vyrábí z rostliny samorostlíku z čeledi pryskyřníkovitých původem z Ameriky. Vzhledem k tomu, že obsahuje estrogeny, je to významný homeopatický lék pro ženy.

Při obtížných menstruacích

Lék má velmi dobrý efekt na bolestivou menstruaci, kdy jej podáváme v ředění 9 CH: při bolesti každých 15 minut 5 granulí, při zlepšení postupně ubíráme dávky. Velmi dobře působí na tzv. premenstruační syndrom, kdy si ženy stěžují na pocity tíhy v podbřišku nebo bolesti v prsou - při těchto obtížích podáváme lék v ředění 15 CH od začátku potíží až do skončení menstruace, 3x denně 5 granulí. Lék můžeme také využít na tzv. intermenstruační syndrom, kdy si žena stěžuje na bolesti břicha nebo i na špinění v období ovulace. V tomto případě podáváme lék v ředění 15 CH, 2x denně 5 granulí, od 7. do 15. dne cyklu.

Průvodce těhotenstvím i porodem

Často se během gravidity objevují příznaky a strachy, které žena prožila v minulém těhotenství. Může to být strach z potratu, z porodu, z bolestí. Bývá provázený bolestmi hlavy, svalů, úponů v oblasti krční páteře, ale také stavy úzkosti. Při sebemenším problému během gravidity se strach výrazně projevuje - ženy mají obavu, že všechno špatně skončí i přesto, že je jejich klinický nález zcela v normě. Při těchto potížích dobře působí Actaea racemosa v ředění 30 CH. Jsou-li úzkosti silné, můžeme 5 granulí léku podávat i 3x denně. V případě, že je matka navíc výrazně plačtivá, přidáváme lék Pulsatilla 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Actaea dobře působí na těhotenskou nevolnost, která může trvat po celou dobu gravidity. Podáváme v tomto případě lék v ředění 9 CH, několikrát denně v rytmu zvracení.

Příznivý efekt má lék ke konci těhotenství, kdy ho doporučujeme pravidelně v ředění 15 CH večer před spaním. Pacientku zklidňuje a připravuje organismus na nastávající porod. Jakmile se porod rozběhne, podáváme jej při každé kontrakci v kombinaci s lékem Arnica montana 9 CH. Pokud porod nepostupuje dostatečně rychle, přidáváme ke dvěma předchozím ještě lék Caulophyllum 9 CH, který pomáhá synchronizovat porodní doby a otevírat děložní hrdlo. Všechny tři můžeme rozpustit do vody (5 granulí od každého do 2 dl vody) a při každé kontrakci vypije rodička jeden malý doušek. Jakmile dopije sklenici, naředí si další roztok.

Během porodu má Actaea dobrý efekt v případě zadržené placenty, poporodních bolestí nebo krvácení. Doporučujeme podávat lék v ředění 9 CH, každých 15 minut 5 granulí, nebo jeden doušek roztoku. Podává se také v případě depresí šestinedělek, a to v ředění 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Actaeu racemosu pravidelně používám u těhotných pacientek od konce osmého měsíce, denně 5 granulí večer před spaním. Maminky pak lépe spí a nepociťují negativně tzv. poslíčky. Také mám několik případů, kdy se lék osvědčil i na poporodní rozladění související s hormonálními změnami. Tyto maminky měly výrazné depresivní sklony, trápil je pocit, že nezvládnou péči o své dítě, byly velmi nervózní. Lék v ředění 30 CH, podávaný 2x denně v dávce 5 granulí, během několika dnů jejich celkový stav zlepšil.

Při blokacích páteře

Kromě gynekologických indikací lék výborně funguje na zablokovanou krční páteř, kdy si pacient stěžuje na vystřelující bolesti v oblasti krku, ramene a hrudní páteře. Stejné bolesti může pociťovat i v bederní oblasti. Zablokovaná páteř se také může projevovat bolestí hlavy v záhlaví. Bolest vystřeluje do očí, často bývají na pohmat citlivé některé hrudní obratle (Th4, Th5, Th8). Ve všech uvedených indikacích podáváme lék v ředění 9 CH, 4x denně 5 granulí, při akutní bolesti každých 15 minut.

Imitace kardiologických potíží

Pacientky si někdy stěžují i na bolesti pod levým prsem, které mohou vystřelovat a imitovat anginu pectoris, ale při kardiologickém vyšetření je nález negativní. Tento příznak můžeme pozorovat rovněž u mužů. Při těchto obtížích podáváme lék v ředění 15 CH, 3x denně 5 granulí.

***

U žen, které procházejí obdobím velkých hormonálních změn, jako je puberta, gravidita či menopauza, se může kromě bolestí v zádech, svalových bolestí a poruch spánku objevit také neuróza s velkým neklidem, upovídaností nebo i depresí. V tomto případě podáváme lék v ředění 15 CH, 2x denně 5 granulí.

V České republice už dnes lze najít vyškolenou porodní asistentku, která může indikované homeopatické léky během porodu podávat.

Dobrý efekt byl pozorován i při léčbě zánětu Achillovy šlachy, kdy lék podáváme v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí.

Video se připravuje ...
Gynekoložka Blanka Vavřinková odpovídá na otázku, kdy je nejvhodnější věk pro otěhotněníVIDEO 

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.