Svádění po čtyřicítce: Touha sdílet život | Moje zdraví

Svádění po čtyřicítce: Touha sdílet život

Svádění po čtyřicítce: Touha sdílet život
I starší ženy mají touhy. • Autor: istockphoto.com
12. října 2016 • 09:56

Nejsem už moc stará? Vypadám pořád k světu? Nenaletím někomu, kdo mě bude jen využívat? Tyto a další otázky trápí ženy, které se kolem 50. roku života rozhodnou navázat nový vztah. 

Mnoho žen právě v tomto věku přehodnocuje svůj život. Některé mají špatné zkušenosti z manželství nebo partnerství, obtížně se vyrovnávají s těžkostmi klimakteria, jiné přišly o práci a novou se jim nedaří sehnat, další mají „jen“ obyčejný strach ze stáří, samoty, bolestí a smutku. Děti vyletěly z hnízda, muž přestal mít zájem či odešel za mladší nebo zemřel. Rozhodne-li se žena svou situaci aktivně změnit, musí překonat mnohé překážky, předsudky a někdy především pochyby o sobě samé, o vlastní hodnotě a přitažlivosti. O těchto úskalích jsme si povídali s psycholožkou doc. PhDr. Dr.phil. Laurou Janáčkovou, CSc., z Institutu partnerských vztahů, která zároveň vede oddělení psychosomatiky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. 

Především – jak jsou na tom ženy kolem padesátky s potřebou sexu, nakolik je tato motivace k hledání nového partnera důležitá? 
S potřebou sexu je to velice individuální kvůli hormonálním změnám, které v tomto věku probíhají v těle jednotlivých žen s různou intenzitou. Co však bezpečně a jistě potřebují všechny ženy bez rozdílu, je lidská blízkost, doteky a láska. Nelze oddělovat sex od lásky a blízkosti, tudíž se nedá říci, že potřeba sexu je tou hlavní motivací k budování nového partnerství.

Může zralá žena lépe prožít lásku i sex, neboť již není stresována péčí o děti ani budováním kariéry? Pohledy se různí, ale jedna věc je daná fyziologicky. 
Ženy jsou na vrcholu sexuality kolem třicátého roku života. Některé poprvé zažijí orgasmus, jiné ho prožívají intenzivněji, mnohé si od té doby milování opravdu užívají. O prožívání sexu v každém věku ovšem rozhoduje především kvalita vztahu. Zůstává-li žena s manželem jen kvůli penězům, dětem či obavě ze samoty, bude pro ni složitější užít si sex, nebo ho dokonce iniciovat. Má-li naopak žena trvalý a spokojený vztah, jistě jsou jeho součástí také pocity vzájemnosti a milování. 

Když se žena ve vyšším věku rozhodne skoncovat se samotou, musí se mnohdy vypořádat s vnitřní pochybností o vlastní přitažlivosti… To je pravda, ale sebevědomí ženy se zakládá na dvou věcech. První je zmíněná atraktivita, druhou skutečnost, jaká žena je, co v životě dokázala, co může nabídnout. Atraktivita ženy je dána čistě věkem a souvisí s hladinou estrogenů a tělesnými proporcemi (poměr prsa - pas - boky i další ukazatele) signalizujícími plodnost. Od 16 do 22 let je nejvyšší, do 30 let ještě stále kulminuje, pak se pozvolna snižuje a prudký pokles se dostaví s nástupem přechodu. Evoluční sexuologové takto osvětlují mužské vnímání ženské atraktivity v souvislosti se sexuálními představami muže a nutností šíření vlastních genů. Jedná se však pouze o kritérium vnímání fyzické atraktivity, muž jistě touží i po ženě laskavé, milé, pečující a tak dále. Žena tak může být pro muže přitažlivá v každém věku. Její životní zkušenosti a prožitky se zrcadlí v její tváři a dělají ji krásnou. To, jaká žena je, je pak i hlavní hodnotou, na níž může stavět svůj vztah. 

Pro muže je však fyzická krása velmi důležitá a sex má přece i rekreační funkci… … a tak jsme se my ženy naučily předstírat mládí a svoji atraktivitu prodlužovat. Dnešní padesátnice nevypadají jako stejně stará babička z novely Boženy Němcové, a to díky kosmetice nebo třeba i plastickým chirurgům a tak dále. Cílem však není zakrýt za každou cenu známky stárnutí, „vyžehlit“ vrásky a obarvit šediny, ale pečovat o sebe a neobětovat veškerý čas rodině a zaměstnání. Žena by měla dbát na zdravou životosprávu, cvičit a aktivně žít v každém věku, dokud to zdraví dovolí. Atraktivní muž je svalnatý, vysoký, ramenatý a… laskavý. Má úzké boky, malý zadek, ostře řezanou tvář s modrým stínem vousů a… zdroje k zajištění ženy a dětí. Atraktivní žena má postavu „přesýpací hodiny“. Anebo září sebedůvěrou a hrdostí na to, co dokázala. Zářit může každá žena. 

Zdá se mi, že muže, na rozdíl od žen, vlastní vzhled příliš netrápí… Mohou si to dovolit, my ženy jsme totiž k jejich zevnějšku mnohem tolerantnější, protože nám jde především o mužovu ochranu, laskavost a zdroje k zajištění rodiny. A pokud je muž disponující zdroji méně přitažlivý, označíme ho za charismatického - takové jsme my, ženy. Aby nás muž ani trochu nepřitahoval, musel by mít užší ramena než my samy. Roli hraje i tělesná výška; každý centimetr navíc se počítá. Také muži mohou mít - a mají - strach ze stárnutí, neřeší ho však z hlediska estetického, ale výkonnostního. Bojí se snížení výkonnosti ve všech směrech - ve fyzické kondici, sportu, sexu i získávání zdrojů. Nějaké kilo navíc si díky ženské velkorysosti v hodnocení jejich zjevu sotva uvědomí, dokud jim rostoucí bříško neubírá na výkonu. 

Proč je atraktivní zevnějšek pro ženu při seznamování tak důležitý? 
Jistě proto, aby si jí muž vůbec všiml. Muži jsou vzrušiví vizuálně, ženy akusticky. Muži se dívají, ženy naslouchají. Být vidět je proto hlavním „úkolem“ ženy. Teprve až když upoutá mužovu pozornost, mohou se začít projevovat její další kvality - že je milá, hodná, sportovní typ, umí vařit a tak dále. 

Co ženě pomůže uvědomit si vlastní hodnotu? 
Ženy kolem padesátky se opravdu často podceňují, právě proto, že s přechodem ztrácejí fyzickou přitažlivost pro muže a snižuje se také jejich atraktivita pro zaměstnavatele. Jsou nejisté. Později mohou přicházet nemoci a starosti. Někdy pak začínají pochybovat o své hodnotě a bojí se i navazovat nové vztahy s muži. Co s tím? Je třeba si uvědomit sebe sama. Svým klientkám pomáhám znovu nalézt cestu k sobě a vlastní síle začít znovu či jít dál. Podstatné je být si vědoma vlastní hodnoty, svých pozitivních vlastností. Když vyvážíte negativa v myšlenkách pozitivy, snáze najdete chuť k plnohodnotnému žití. 

Zapracovat na sobě je jen první krok… 
Druhá důležitá věc je uvědomit si, co chceme, respektive koho hledáme. Abychom nehledaly svého bývalého, neopakovaly staré chyby, nebyly šťastné z toho, že nás někam pozve Pepa od sousedů, a následně se nemusely nutit k nekonečné toleranci ve vztahu, jenž pro nás nebude přínosem. Aby sítem našeho výběru propadli všichni, které nechceme, a zůstali jen ti, o něž stojíme. 

Proč nehledat svého bývalého, když pěkný vztah přetrhla třeba jeho smrt? 
Protože se nezbavíme srovnávání a naše city budou pořád patřit expartnerovi. Jenže nový muž nikdy nebude úplně stejný. Bude mít jiné vlastnosti, pro které bychom si ho měly vážit, ale srovnáváním nedáme šanci jemu ani vztahu založenému na stejně dobrých, i když jiných hodnotách. Snahy „předělat“ muže a vytvořit z něj kopii bývalého manžela se míjejí účinkem. 

Ženy po první schůzce někdy konstatují, že jim partner „nevoní“. Měly by o něj přesto usilovat? 
To, zda si partneři navzájem voní nebo nevoní, je opět dáno evolučně jako signál o šanci potomků na přežití. Voníme-li si, znamená to, že máme odlišné imunitní systémy, a tudíž naše děti mají větší naději přežít. Vůně či pachy - lidské odoranty - však přetrvávají i v době, kdy již další potomky neplánujeme; přesto bychom se jimi měli řídit, protože mohou napovídat leccos o zdravotním stavu, péči o tělo, hygieně a podobně. 

Zralá žena a „zajíček“ - je to průšvih? 
Proč průšvih? Žena si jen musí uvědomit, že život s podstatně mladším partnerem přináší větší rizika, například že muž odejde. Na druhou stranu zamilovanost a pocit, že jsem šťastná a konečně žiji, je tím největším lákadlem, které vytěsňuje obavy. A v padesáti již také ženy často vědí, že život je právě teď. 

Jakou největší chybu dělají ženy při flirtu? 
Málo si věří. A proto se buď drží stranou, takže si jich nikdo nevšimne, nebo naopak „tlačí na pilu“ a agresivitou muže odradí. Muž netouží být loven, naopak potřebuje lovit. 

Upoutat mužovu pozornost se prý nejlépe podaří ve dvojici s kamarádkou… 
Ano, protože samotná žena nemá možnost rozehrát repertoár sváděcích gest, pohybů a úsměvů, který v rozhovoru s kamarádkou působí úplně přirozeně. 

Jak bezpečně poznat, že muž má zájem? 
To je snadné - pořád na vás kouká. Pokud vás osloví a není vám vyloženě protivný, začněte komunikovat. Je to lepší než si pak říkat „co by bylo, kdybych…“. Hlavně se nebojte! Začátek vztahu není o slovech, takže je v podstatě jedno, o čem mluvíte, jen příliš osobní věci by měly zůstat tabu. 

Jaký je váš názor na seznamování přes internet? 
Osobní kontakt je vždycky nejlepší, protože nikdy nevíte, kdo je na druhém konci pomyslného kabelu. Může to být někdo, kdo si s vámi píše jen z nudy, vy se na něj upnete a na schůzce zjistíte, že si nesedíte, nebo se po dlouhém psaní odmlčí, vy kladete vinu sobě a klesne vám sebevědomí, popřípadě si na základě psaní vytvoříte o partnerovi zkreslený obrázek. Kdybych se měla seznamovat po internetu, vybrala bych si seznamku specializovanou na vážná seznámení, kde klientům dělají psychologický profil. V seznamce Institutu partnerských vztahů na základě psychologického profilu doporučíme klientce nebo klientovi vhodné partnery, uděláme předvýběr. Šance na úspěch vztahu je pak mnohem vyšší než při hledání „jehly v kupce sena“. 

Sex nepotřebuji a na to ostatní mám kamarádky! To říká mnoho osamělých žen. Ale… „Když si vyjdete s přítelkyněmi, vrátíte se do prázdného bytu. Komu řeknete, jak jste se měla a že to bylo fajn, případně že vás bolela hlava a divadlo nebo film nestály za nic?“ ptá se psycholožka Laura Janáčková a upozorňuje: „Společenský kontakt není totéž co sdílení. Sdílení všeho, od radosti třeba po strach z nemoci a stárnutí, je velmi důležité. Proto každý potřebuje partnera, blízkého člověka, se kterým by sdílet mohl. Kamarádky na tohle nestačí.“ 

Zvýšit si sebehodnocení a uvědomit si, co jsem v životě dokázala - to je podle psycholožky první krok k úspěšnému seznámení s vhodným partnerem. „Málo sebevědomou ženu vyzvu, ať mi napíše seznam svých předností,“ objasňuje Laura Janáčková. „Pěkný úsměv, hlas, postoj, smysl pro humor, schopnost upéct koláč, domluvit se anglicky, přeplavat rybník, zabavit pět vnoučat nebo zorganizovat výlet, všechno se počítá. Pak ji postavím před velké zrcadlo, aby mi ukázala, co je na ní hezkého. A poradím jak tyto kvality,prodat‘ v kontaktu s lidmi, na ulici, při konverzaci… Pozitivní zpětná vazba od okolí ženu povzbudí a v krátkém čase ji motivuje, aby na sobě dále pracovala.“ Úkolem ženy je vyskytnout se v blízkosti muže a upoutat jeho pozornost. Všechno ostatní musí udělat on. 

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.