Potíže s erekcí? Muži se stydí svěřit lékaři, zbytečně se trápí | Moje zdraví

Potíže s erekcí? Muži se stydí svěřit lékaři, zbytečně se trápí

Potíže s erekcí? Muži se stydí svěřit lékaři, zbytečně se trápí
Dnešní léky pomohou až 92 % pacientů s erektilní dysfunkcí • Autor: iStock.com
25. srpna 2023 • 06:00

Střední věk je z hlediska sexuální problematiky kritický, a to zvláště pro muže. Zatímco u žen dochází velmi často k sexuálnímu dozrání (vrcholu sexuální aktivity a vzrušivosti) až kolem 30. roku do cca 44 let, kdy postupně klesá, u mužů tento pokles pozorujeme už od 35 let věku! Projevuje se v několika oblastech.

Zaprvé se snižuje produkce mužského pohlavního hormonu - testosteronu, který je určující pro hladinu potřeby a sekundárně pak i pro hladinu schopnosti sexuálního styku u mužů. Zatímco přibližně do 55 let věku je tento pokles spíše pozvolný, posléze je u většiny mužů velmi výrazný. Alarmující na tom však je, že pouze malé procento mužů, kteří trpí erektilní dysfunkcí (tedy neschopností sexuálního styku), má odvahu o svém problému mluvit s lékařem.

Video se připravuje ...
Sexuolog: "Bolí mě hlava" říkají i muži s poruchou erekce. Stydí se!VIDEO 

Lékaři - ptejte se!

A ještě více alarmující je skutečnost, že málokdy iniciuje hovor na toto téma samotný lékař. Musíme si uvědomit jednu věc - že více než polovina pacientů našich kardiologů, diabetologů, urologů, internistů a praktických lékařů trpí erektilní dysfunkcí.

Ruku na srdce - kolikrát tito lékaři se svým pacientem mluví o těchto problémech? Faktem je, že případné otevření dané otázky (a nastolení ovzduší důvěry) může změnit kvalitu pacientova života, a to i velmi podstatným způsobem…

Už jen z toho důvodu, že dnes máme k dispozici skutečně účinné léky, které mohou pomoci až 92 % pacientů s erektilní dysfunkcí. Erektilní dysfunkce u mužů středního věku je velmi rozšířeným problémem, ve vážných formách se týká minimálně čtvrtiny mužů tohoto věku!

Co je na trhu k dispozici

Kromě léků na erektilní dysfunkci je od loňského roku na trhu také účinný lék na druhou nejčastější sexuální dysfunkci u mužů, kterou je předčasná ejakulace. Ta se netýká pouze mladých mužů, jak si mnozí lidé myslí, ale i mužů starších - bohužel může jít o celoživotní problém. V současné době tedy máme (poprvé v historii!) k dispozici lék, který je schopen prodloužit ejakulační latenci až několikanásobně. Co nám však prozatím chybí (a do budoucna očekávám, že to bude tvořit další sexuální revoluci), je účinná farmakoterapie ženských sexuálních dysfunkcí. V této oblasti (stále ještě) bohužel nic převratného k dispozici nemáme.

Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph. D., DSc., sexuolog, klinický psycholog

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.