Stolice jako indikátor zdraví: Co skutečně prozradí barva stolice? | Moje zdraví

Stolice jako indikátor zdraví: Co skutečně prozradí barva stolice?

Stolice jako indikátor zdraví: Co skutečně prozradí barva stolice?
... • Autor: Shutterstock.com
7. června 2023 • 06:00

Stolice je pro spoustu z nás poměrně ožehavé téma. Zkrátka se nechcete bavit o tom, jak vypadá vaše „hovínko“. Někdy to dokonce může vypadat, že některé ženy vůbec „nekakají“. Jenže… Tady je nutné se zastavit. Stolice je nevyhnutelnou součástí našich životů a její barva o nás prozradí víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

To, jaký odstín z palety barev vaše stolice má, vypovídá mnohé o celkovém zdraví. I proto by toto téma nemělo být tabu.

Video se připravuje ...
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

Jak vypadá „správná“ stolice?

Optimální zabarvení stolice je od hnědé po zelenohnědou. Pokud se tedy pohybujete v této barevné škále, můžete být v klidu, vaše stolice je zcela v pořádku.

Pokud se vám stolice náhle změnila, také nemusíte hned panikařit. Na vině nemusí být nutně onemocnění, stačí některé druhy potravin, které jsou schopné stolici zbarvit. Patří mezi ně například borůvky nebo červená řepa.

Tento „stolicový defekt“ však většinou do dvou dnů odezní. Pokud je vaše stolice jiná dlouhodobě, je dobré zpozornět nebo se obrátit na odborníka. Jaké barevné odstíny bychom měli řešit?

Černá stolice

Pokud máte stolici černého zbarvení, nejprve se zamyslete, zda jste nekonzumovali potraviny obsahující například lékořici. Ta může dočasně tuto barvu stolice zapříčinit. Pokud se ale stolice zbarvila do černé samovolně, může se jednat o krvácení v trávicím systému.

Zelená stolice

Zelený odstín stolice může způsobit konzumace listové zeleniny. Zelený může být i průjem, který vzniká v důsledku příliš rychlého průchodu potravy naším zažívacím traktem.

Žlutá stolice

Nažloutlá stolice je viditelná u lidí trpících problémy se slinivkou břišní nebo celiakií. Tato stolice většinou velmi nepříjemně zapáchá.

Šedá stolice

Pokud vaše stolice postrádá dostatečné množství žluči, může se zbarvit do šeda. Důvodem může být ucpání odtokového systému vašich jater. Tento problém je nutné rychle řešit.

Červená stolice

Jak už bylo řečeno na začátku, důvodem červené stolice může být např. konzumace červené řepy. Pokud však jasně vidíte přítomnost krve, může se jednat o hemoroidy nebo Crohnovu chorobu.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.