Jak oddálit menstruaci: Přírodní cestou i s prášky! | Moje zdraví

Jak posunout menstruaci, aby nevyšla na dovolenou: Tipy lékařů i babské rady

Jak posunout menstruaci, aby nevyšla na dovolenou: Tipy lékařů i babské rady
Autor: istock.com
24. července 2023 • 14:00

Přírodě člověk možná neporučí, domluvit se s ní ale může. Pokud máte před dovolenou a váš menstruační kalendář zrovna hlásí zelenou, nebojte. Máme pro vás rady, jak ji oddálit. Jednodušše a bez zdravotních následků.

Vzhledem k tomu, že ženy často plánují dovolenou celý rok dopředu, může se snadno stát, že se vytoužené datum odjezdu k moři sejde se začátkem nepříjemného krvácení. Jak tedy dosáhnout toho, aby se menstruace nedostavila a vy jste si mohly naplno užít vodní radovánky, zábavu i vytoužený odpočinek?

Video se připravuje ...
Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstíVIDEO 

Pokud berete antikoncepci…

…je to poměrně jednoduché. Obvykle užíváte prášky 21 dní a pak následuje 7 dní pauza, ve které se dostaví krvácení. Oddálíte ho tak, že pauzu vynecháte a začnete rovnou brát další platíčko prášků. Tělo tak bude neustále pod vlivem hormonů a menstruaci nedostanete, dokud budete antikoncepci brát.

Tímto způsobem lze menstruaci odsouvat i několik měsíců, ovšem neměla by se brát bez přestávky více než tři plata prášků. Když se pak s užíváním léků skončí, objeví se menstruační krvácení asi během dvou dnů. Nebojte se, že se antikoncepční účinek vašich tabletek sníží a vy otěhotníte. Pokud je budete brát poctivě tak, jak máte, budou fungovat stále stejně.

O dalších metodách antikoncepce si přečtěte ZDE.

Jestliže antikoncepci neužíváte…

…zajděte si ke svému gynekologovi pro speciální prášky na oddálení menstruace, které jsou pouze na předpis. Lékař vám může předepsat například gestagennní přípravek Norethisteron, který se bere dvakrát denně. Začít s užíváním je nutné minimálně 3 dny před očekávanou menstruací a užívat po celou dobu žádaného odsunu krvácení. Po ukončení začnete menstruovat obvykle do 2 až 4 dnů.

Přípravky na oddálení menstruace je vhodné používat nejméně po dobu 10 dnů, jinak mohou způsobit nepravidelnou menstruaci.

O jednotlivých fázích cyklu čtěte ZDE.

Můžou vás zradit hormony

Ani léky ovšem nejsou všemocné, během užívání přípravků se u vás i tak může objevit slabé krvácení. Může to být způsobeno tím, že hormony, které vám cyklus pozdrží, nejsou někdy v dostatečné hladině, takže můžete začít špinit. Je to ovšem velmi individuální záležitost.

Jestliže antikoncepci neberete z důvodu, že vám působila zdravotní potíže, počítejte s tím, že podobný účinek můžou mít i léky na oddálení menstruace. Může se u vás objevit nevolnost, napětí v prsou či bolesti hlavy. Léky, které odsouvají menstruaci, obsahují steroidní hormony, které vašemu tělu jednoduše nemusejí sednout.

Podle odborníků je menší zlo menstruaci oddálit než chodit plavat s tamponem a riskovat infekci.

Zkuste i babské rady

Podle našich babiček prý funguje na oddálení menstruace i citron. Tři dny až týden před očekávanou menstruací vypijte šťávu z jednoho citronu. Může být i oslazená cukrem a naředěná vodou. Pokračujte v tom po celou dobu, kdy chcete menstruaci oddálit. Některé ženy uvádějí, že jim citron stoprocentně pomohl, na jiné ale vůbec neúčinkoval. Pozitivní účinek může být někdy také jen v tom, že je krvácení slabší a v některých případech i kratší.

O dalších bylinkách, které pomáhají při menstruaci, čtěte ZDE.

Úleva od bolesti i silného krvácení

Silnou a bolestivou menstruaci může vyřešit takzvaná endometriální ablace. Jde o definitivní zničení sliznice v děloze pomocí tepelné energie a měly by ho podstupovat pouze ženy, které už rodily. Výkon trvá průměrně kolem 20 minut, v závislosti na obtížnosti operace. Zničení sliznice však není stoprocentně možné, a operace tedy nefunguje jako antikoncepce – otěhotnění není vyloučeno a může být provázeno četnými komplikacemi (potrat, předčasný porod atd.).

Bolestivá menstruace není normální, i když se tvrdí opak. Více čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.