Fallotova tetralogie: Jaké má příznaky a jak se operuje? | Moje zdraví

Fallotova tetralogie

Fallotova tetralogie je vrozená vada srdce. Objevuje se u dětí a léčba je pouze chirurgická.

Příznaky

První příznaky se objeví již brzy po narození nebo u pár dnů starých dětí; pokud je vada méně závažná, může se projevit později během dětství. Hlavním znakem je cyanóza, tedy modravé prokrvení kůže, které je způsobeno nedostatečně okysličenou krví. Ta se projevuje namodralými rty, kůží a nehtovými lůžky.

Dále se objevuje dušnost, zrychlené dýchání, mdloby, podrážděnost, únava, srdeční šelesty a paličkovité prsty. Příznaky se zhoršují při fyzické námaze, u novorozenců k této námaze patří i kojení nebo pláč. 

Postihuje

děti

Projevuje se

Kůže

Léčba

Podle věku a stavu pacienta se přistupuje k operaci, což je také jediné řešení této nemoci. Operuje se srdce a přilehlé cévy, provádí se více operací.  Pacient je do konce života pod lékařským dohledem a bere i léky pro podporu srdce a plic. 

Vyšetření

Příznaky nebývají viditelné ihned po narození, nemoc se může projevit v průběhu poporodní adaptace.  Provádí se ultrazvukové vyšetření srdce (ECHO), rentgen srdce a plic a EKG, odebírá se krev. 

V těhotenství – Těhotenství s touto vadou není problém, pokud je však vada léčena, je nutné pouze zvýšené sledování. Pokud těhotná o své vadě neví, může se objevit oběhové selhání, srdeční zástava nebo hypoxie.

Komplikace

Bezprostředně po porodu je pro novorozence největší komplikací přirozený uzávěr Botalovy dučeje, která napomáhá míšení okysličené a neokysličené krve. V tom případě novorozenec začne promodrávat, objevuje se cyanóza a je nutná urgentní terapie. V tomto případě může být miminko ohroženo srdečním selháním, případně i smrtí. 

V případě malé, a tudíž i nepoznané vady je hlavní komplikací nemoci opožděný růst, nepravidelnost srdečního rytmu a infekce srdce neboli infekční endokarditida. Lidé musí zůstat po celý život pod lékařským dohledem.

Prevence – Již v těhotenství by žena měla dbát na své zdraví, nekouřit a nepít alkohol, jelikož to může být spouštěč této vrozené nemoci. Takováto nemoc se dá odhalit již během těhotenství, a to pomocí ultrazvuku

Kdy jít k lékaři 

Nemoc je rozpoznatelná ihned po narození nebo se projeví během dětství. Návštěvu dětského lékaře neodkládejte při zpozorování příznaků – jako jsou zadýchávání při kojení, opožděný růst, srdeční šelest, případně promodrávání tělíčka. 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.