Podzim a zima podle ajurvédy: Co jíst, abyste byli zdraví a zahřátí? | Moje zdraví

Podzim a zima podle ajurvédy: Co jíst, abyste byli zdraví a zahřátí?

Podzim a zima podle ajurvédy: Co jíst, abyste byli zdraví a zahřátí?
Co jíst v zimě podle ajurvédy? • Autor: iStock.com
10. prosince 2019 • 12:00

Také mát v létě chuť na salát a v zimě spíš na polévky? Roční období, teploty i prostředí ve kterém žijeme, ovlivňují i naše chutě. A s tím pracuje ajurvéda. Správnou volbou jídla se můžeme zbavit vleklých nemocí, nebo i přestat mít studené nohy.  Co tedy jíst? A jaké jídlo bychom dle ajurvédy neměli na podzim a v zimě vynechat?

Ájurvéda je stará pět tisíc let, její zásady se ale dají využívat stále. Vycházejí z lidské přirozenosti a velmi moudře pracují pro zdraví každého, kdo jich využívá. A nejlepší na tom je, že nemusíte být hned mistrem, aby vám přinesla benefity, stačí zařadit do každodenní rutiny pár drobností. A pokud se pak chcete ponořit do ájurvédy hlouběji, vyzkoušet působení bylin a dalších věcí, je to jen na vás.

Jídlo podle vaší energie

Systém ájurvédského stravování je postaven na třech dóšách neboli energiích - vátě, pittě a kaphě. Z těchto energií je tvořeno v různém poměru každé lidské tělo. “U většiny lidí, dvě ze tří energií převažují, a podle, toho které to jsou, se vytváří i "jídelníček". Například pokud u vás převažuje dóša - energie váta, je dobré, abyste především v chladném počasí jedla teplé jídlo. Na to myslete hlavně při večeři, která pracuje s touto energií nejvíce. Je důležité, aby jídlo nebylo vysušující, studené nebo syrové,”  vysvětluje Tereza Lindauerová, ajurvédská terapeutka ze Zdravivharmonii.cz.

Na začátku to možná vypadá složitě, ale když znáte svůj typ a je vám vysvětleno, jak s ním pracovat, opak je pravdou. “V praktikování "ájurvédy na míru" je důležité zjistit jaký jste typ, což se spolehlivě učiní pulsovou diagnostikou u školeného terapeuta.” doplňuje odbornice. Svůj typ můžete odhalit i na základě orientačního konstitučního testu dostupného online, který obsahuje otázky týkající se vaší váhy, výšky, míry pocení, stolice, očí, chuti k jídlu, teperamentu, snů, obav a dalších. Váš výsledek odhalí, zda jste typ váta, pitta či kapha. Podle toho pak můžete upravit svůj jídelníček, který podpoří vaši energii.

Váta

Váta je rychlá a pohyblivá. Tito lidé rychle chodí i mluví, jsou kreativní, obvykle rádi cestují, mohou být ale nespolehliví, často nedotahují věci do konce a hůře se soustředí. Mívají studené ruce a nohy, sušší vlasy i kůži, nepravidelnou chuť a sklony k zácpě. Jsou to osoby tvořivé, živé, bystré, veselé a nadšené, ale také náladové, impulzivní s horší pamětí.

Doporučené potraviny: sladká koření - skořice, koriandr, ořechy, tepelně upravená zelenina - špenát, cuketa, všechny mléčné výrobky.

Pitta

Tito lidé nemají moc rádi horko, zato mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví i vylučují. Teplo je unavuje a mohou mít problémy s nadměrným pocením. Bývají to lidé rozhodní, otevření novým myšlenkám. Mají smysl pro pořádek a svou energii, peníze a činy řídí účelně.Emoce pitty jsou ohnivé, jako vášeň, zloba, kritika, ovšem rychle odeznívají. Doporučené potraviny: kurkuma, máta, mandle, brambory, dýně, fazole, sýr cottage, avokádo, mango. 

Kapha

Je z typů nejvyrovnanější a nejstálejší. Mají tolerantní a klidnou povahu, bývají věrní a milující. Rády udržují harmonické vztahy a jsou přáteli k nezaplacení. Pohybují se klidně, nenechají se vyprovokovat a nesnáší vlhké a mlhavé počasí.

Doporučené potraviny: koření kromě soli, basmati rýže, červená čočka, řepa, brokolice, na slazení med.

Stravování na podzim a v zimě

Pokud svůj typ neznáte, můžete vyzkoušet aspoň obecné zásady stravování, které teď na podzim a v zimě využijete ku zdraví. Základním principem stravování dle ajurvédy je dávat přednost jídlu, které je čerstvé, teplé a ideálně připravené doma, neboť jídlo by mělo být konzumované v klidném a příjemném prostředí v dobré společnosti. Co se týče stravování v chladnějších měsících, přejděte v maximální možné míře na tepelně upravenou stravu. Neboť co je syrové a studené, zchlazuje a tím zpomaluje trávení a vzhledem k tomu, že  jsme vystaveni chladu zvenku, není dobré se pak ještě ochlazovat stravou.

Ájurvéda obecně doporučuje tři hlavní jídla denně, pro některé typy se pak hodí odpolední svačinka. “Snídaně by teď měla být teplá, tedy například kaše, s dušenými jablky, švestkami či hruškami, "vyšperkovaná" například datlovým sirupem, skořicí či kvalitním kakaem. Případně jednou za čas vejce, třeba míchaná, lívanečky z banánového těsta, dejte si i misku polévky, pokud ji máte rádi nebo třeba rozpečená jablíčka s ořechy,” uvádí možnosti jídel ajurvédská terapeutka  Tereza Lindauerová.“

Oběd by měl být teplý a dostatečně velký, protože v době oběda naše trávení funguje nejlépe, v podzimním období tedy třeba menší miska polévky a hlavní jídlo. Jako odpolední svačinku doporučuji čerstvé ovoce, které se v ájurvédském stravování s ostatní stravou nemíchá.

K večeři jsou pak ideální hutné polévky a lehčí jídla, jako třeba bulgur se lehkou zeleninovou omáčkou, nebo quinoa apod. Luštěniny večer mnoho lidí nadýmají, tak ty je lepší si nechat na oběd, kdy trávení jede na plné obrátky. Důležité je říci, že ideální večeře by měla být maximálně do 19 hodin a pak bychom měli dát trávení dovolenou.”

Čeho se držet v jídle kdykoliv?

Při ajurvédském stravování je důležité naslouchat svému tělu a sami sobě. Když vám nějaké jídlo nechutná, nenuťte se do něj. Řiďtte s svými chutěmi. Jen pozor na chutě způsobené špatnými návyky. Mezi jednotlivými jídly ponechte 3-6 hodin, aby vaše tělo mělo dost času na trávení. Toto neplatí pro pitty, protože ty tráví rychleji. Nejen v chladnějším období ajurvéda doporučuje pití teplých tekutin nebo tekutin o pokojové teplotě před pitím studených a ledových nápojů. Jelikož právě chladnější měsíce jsou obdobím čajů, ajurvéda upozorňuje na správné ochucování medem, které je u lidí oblíbené. Med není vhodné vařit, zahřívat nebo přidávat do horkých nápojů. Čaj proto ochucujte až do teplého čaje. Pití většího množství tekutin se pak vyhněte těsně před a po jídle. Soustřeďte se na jídlo a jeho žvýkání, dobře jídlo rozkousejte, neboť trávicí proces začíná v ústech.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.