Stravování dětí: Zkuste věřit své intuici a buďte jim vzorem | Moje zdraví

Stravování dětí: Zkuste věřit své intuici a buďte jim vzorem

Stravování dětí: Zkuste věřit své intuici a buďte jim vzorem
Autor: istock
16. května 2023 • 14:00

Pojem prvního jídla u dětí je jistě významnou událostí. Často se ale různí názory, jak by takové „první jídlo“ mělo vlastně vypadat. Do debaty se zapojují nutriční specialisté, pediatři, ale také kamarádky a rodina, jejichž názor jsou často odlišné jako den a noc. Jak by tedy strava dětí měla vypadat?

Stravování dětí je v dnešní době samo o sobě tak trochu problém. Příčinou je bezesporu velké množství reklam světových i místních korporátů, které se zaměřují právě na maminky. Řešení přitom není zas taková věda. Stačí zapojit zdravý selský rozum a věřit i zde své intuici.

Co tedy jíst?

Základem stravy každého dítěte by měl být nutričně vyvážený a doma uvařený pokrm. Je nutné přemýšlet a uvědomit si, že strava našich nejmenších začíná poměrně dlouho před tím, než je odstavíme od mateřského mléka a dáme jim první vařené jídlo. Tedy v nás samotných – matkách.

Kvalitní výživa tedy začíná před početím, pokračuje v těhotenství a výjimkou není ani doba kojení. Strava je pak u dětí do tří let věku zcela zásadním faktorem, který ovlivňuje jejich zdraví, vývoj a chování a vytváří tak základní kámen zdraví do dospělosti.

Křupky ani piškoty nejsou potřeba

Skutečně tomu tak je a je dobré si uvědomit, že každé dítě lze vychovat bez křupek, piškotů a dalších zbytečných pochutin. Nevěříte? Specialistka na paleo stravu Michaela Luňáčková ve své knize Na celý život podrobně popisuje, jak nutričně začít s prvními příkrmy a jak navázat na dětskou stravu dále.

Rodič jako jasný vzor

Autorka také tvrdí, že je pro dítě vzorem to, jak se stravuje celá jeho rodina. Právě proto je více než důležité, aby každý rodič, jenž chce, aby jeho ratolest jedla zdravé a výživné věci, nejprve začal sám u sebe. Nelze přece očekávat, že pokud se rodiče budou každý druhý den „ládovat“ fastfoodem, že jejich dítě bude v klidu chroupat mrkev. Rodina je pro dítě primárním zdrojem nejen v chování, ale právě také ve stravování. Vzorce stravy určují dětem rodiče.

Strava na pohodu

Toto je také velmi důležitý mezník ovlivňující stravu dítěte. I když se jako rodič budete snažit, aby vaše dítě dostávalo tu nejlepší stravu, je dobré, aby při návštěvě babičky nebo kamarádky přece jen dostalo to, na co má chuť. Váš vzorec stravování to nikterak neohrozí a dítě bude vědět, že může. O to méně ho pak nezdravá strava bude následně lákat.

Jaké složky potravy nesmí chybět?

Pro zdravý vývoj každého dítěte je potřeba, aby strava kromě zeleniny obsahovala také kvalitní bílkoviny. Obzvláště pak ty živočišné, které jsou zdrojem železa, zinku a esenciálních aminokyselin. Skvělou bílkovinou jsou jednoznačně vejce. Chybět nesmí ani tuky. Ty jsou energeticky bohaté a důležité pro vývoj a růst. Poskytují důležité vitaminy a také hrají významnou roli při hojení ran. To ale není vše. Tuky jako takové dítě potřebuje zejména pro správný vývoj mozku a zraku. Zkuste proto zapojit především tyto proteiny:

  • divoký losos
  • sardinky
  • makrela
  • oříšky a semínka
  • avokádo
  • bio hovězí maso z pastvin
  • kuře s kůží
  • kvalitní plnotučné bio mléčné produkty
  • olivový olej, máslo, ghí či kvalitní biosádlo

První příkrm

První příkrm se dětem obvykle podává během pátého až šestého měsíce. Nejlepší variantou je kombinace lokální zeleniny povařené v domácím vývaru. Vhodné je zařadit vaječné žloutky, maso či vnitřnosti, a pokud je to jen trochu možné, vše v bio kvalitě.

Vyhnout byste se naopak měli ovesným kaším, které obsahují lepek, margarínům, sóje, komerčně vyráběným ovocným džusům, nízkotučným a odtučněným mléčným výrobkům, ultra pasterizovaným produktům, umělým sladidlům a rafinovanému cukru. Obezřetnost je namístě také u umělých barviv, zvýrazňovačů chutí, emulgátorů, glutamátu a konzervantů. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.